Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Υψηλό το τίμημα για την Ουκρανία, αλλά υψηλότερο αν κερδίσει η Ρωσία

Biden: Υψηλό το τίμημα για την Ουκρανία, αλλά υψηλότερο αν κερδίσει η Ρωσία
«Χάρη στη βοήθειά σας η Ουκρανία μπορεί εδώ και δύο χρόνια να αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική Ρωσία»
Σχετικά Άρθρα
«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ στάθηκαν από την αρχή στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας και στήριξαν τον αγώνα του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό πρόεδρο Frank Walter Steinmeier και τον καγκελάριο Olaf Scholz.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Olaf Scholz, αναφερόμενος στον ΝΑΤΟϊκό στόχο των δαπανών ύψους 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, κάλεσε το Βερολίνο να «αντέξει» και να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.
«Γνώριζα ότι το τίμημα για την Ουκρανία θα ήταν πολύ υψηλό. Αλλά το τίμημα θα ήταν πολύ υψηλότερο αν επικρατούσε η Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Biden, ενώ πρόσθεσε απαυθυνόμενος στον καγκελάριο: «Υπό την ηγεσία σας, η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεφύλασσε ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες για τη στάση του Scholz στην ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο καγκελάριος δέχθηκε να συμπεριληφθεί και ο Vadim Krasikov, Ρώσος πράκτορας, καταδικασμένος σε ισόβια για τη δολοφονία πρώην Τσετσένου μαχητή τον Αύγουστο του 2019 στο Βερολίνο. Η παράδοση του Krasikov είχε τεθεί από το Κρεμλίνο ως απόλυτη προϋπόθεση για την απελευθέρωση 16 κρατουμένων στη Ρωσία. «Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Ήταν μια πράξη φιλίας», είπε ο Biden.
Από την πλευρά του, ο Scholz ανέφερ: «Χάρη στη βοήθειά σας η Ουκρανία μπορεί εδώ και δύο χρόνια να αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική Ρωσία και ο Putin δεν μπορεί απλώς να περιμένει να τελειώσει ο πόλεμος». Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι αποτελεί ευθύνη των συμμάχων να διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία στηρίζει το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης».
Χαρακτήρισε τον θάνατο του ηγέτη της Hamas, Sinwar, ως «ευκαιρία» και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσει σε «συγκεκριμένη προοπτική» κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η οργάνωση.
Ευχαρίστησε επίσης τον Biden και για την προσήλωσή του στη στήριξη του Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι οι άνθρωποι στο βόρειο Ισραήλ πρέπει να μπορούν να ζουν χωρίς φόβο και ο Λίβανος να ζει με σταθερότητα και ασφάλεια και επανέλαβε τη σταθερή γερμανική θέση περί ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης. «Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι σε αυτό», τόνισε.

Στην καγκελαρία αναμένονται επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Keir Starmer.
Η τετραμερής συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης