Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια με τη φωτιά: - Τα «γεράκια» των ΗΠΑ σχεδιάζουν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν μετά τον «αποκεφαλισμό» Hamas και Hezbollah

Παιχνίδια με τη φωτιά: - Τα «γεράκια» των ΗΠΑ σχεδιάζουν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν μετά τον «αποκεφαλισμό» Hamas και Hezbollah

 Ο θάνατος του Sinwar και τα σχέδια των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ – Πώς τους… βόλεψε η στρατηγική και Netanyahu

O θάνατος του επικεφαλής της Hamas, Yahya Sinwar, σε μάχη με τον ισραηλινό στρατό αποτελεί ένα συντριπτικό πλήγμα για την οργάνωση.
Αυτό δεν σημαίνει και την γρήγορη αποδοχή των όρων του Ισραήλ για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων ή πολύ περισσότερο την συνθηκολόγηση της.
Η πλήρης αποδυνάμωση της είναι πιθανόν να οδηγήσει τη Λωρίδα της Γάζας στο απόλυτο χάος με ένοπλες συμμορίες, ομάδες και πολέμαρχους, δηλαδή ένα πολύ εύφορο έδαφος για οργανώσεις τύπου ISIS.
Όμως το παιχνίδι πια έχει ξεφύγει από την ανακατάληψη της Γάζας και έχει πάρει διαστάσεις σε επίπεδο διεθνούς συστήματος.
Από τις ομιλίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ Netanyahu και εκθέσεις αμερικανικών think tanks βγαίνει το συμπέρασμα ότι μετά την εξουδετέρωση της Hamas και της Hezbollah, η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ θεωρούν ότι δημιουργείται μία μεγάλη ευκαιρία για την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός των «γερακιών»: Σε μια νέα εποχή ανταγωνισμού μεταξύ της Δύσης και μιας συμμαχίας Κίνας-Ρωσίας, ένα πειθήνιο στη Δύση Ιράν, μεταξύ Κεντρικής Ασίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τη μείωση της επιρροής των αντιπάλων της Δύσης και την ανατροπή των ισορροπιών ισχύος υπέρ του Παγκόσμιου Νότου.

H στιγμή καμπής

Ο θάνατος του Sinwar στη Rafah είναι δυνητικά μια στιγμή καμπής του μακροχρόνιου και εξαιρετικά αιματηρού πολέμου που πυροδότησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, επισημαίνει σε ανάλυσή τους ο Natan Sachs του Brookings Institution.
Δεν μοιάζει με τους θανάτους οποιουδήποτε άλλου ηγέτη της Hamas τον περασμένο χρόνο.
Ενώ ο Ismail Haniyeh ήταν ο επίσημος πολιτικός επικεφαλής της Hamas, ζώντας μια πλούσια ζωή στη Ντόχα, ήταν ο Sinwar που ήταν υπεύθυνος στο έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ήταν συγκεντρωμένη η κυβερνητική και στρατιωτική δύναμη της οργάνωσης.
Ήταν ο Sinwar που αποφάσισε να ξεκινήσει τον πόλεμο, ενημερώνοντας μόνο τον Haniyeh λίγο πριν την επίθεση.
Όταν ο Haniyeh διαπραγματευόταν για την κατάπαυση του πυρός, θα περίμενε τον τελευταίο λόγο από τον Sinwar, στα καταφύγιά του κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.
O Mohammed al Masri («Deif») και ο Marwan Issa ήταν οι διοικητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas, εργάστηκαν σε στενό συντονισμό με τον Sinwar.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο θάνατος του Hassan Nasrallah, ηγέτη της Λιβανέζικης Hezbollah είχε περισσότερες συνέπειες, αλλά ο θάνατος του Sinwar έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα.
Για τους Ισραηλινούς, ο θάνατος του Sinwar είναι σύμβολο της δικαιοσύνης που επιδόθηκε στον αρχι-τρομοκράτη πιο υπεύθυνο για τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου.
Είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό και πολιτικό ορόσημο για αυτούς, προκειμένου να γυρίσουν σελίδα.
Από άποψη πολιτικής, ο θάνατος του Sinwar -κάπως- οι πιθανότητες για μια κατάπαυση του πυρός βελτιώνονται.
Οι ελπίδες για μια τέτοια συμφωνία πρέπει να μετριαστούν.
Παραμένει μακρινό, αλλά κάθε άνοιγμα πρέπει να διερευνηθεί.

Ο Sinwar απομακρύνεται - Τι σημαίνει 

Πρώτον, πιο άμεσα, ο ίδιος ο Sinwar ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.
Ήταν ο τελευταίος επικεφαλής του επιχειρησιακού σκέλους της Hamas και παρέμεινε προφανώς αδιάφορος  για τις παραπλευρες απώλειες - καθώς είχε σαφή στρατηγική στόχευση την καταστροφή του Ισραήλ.
Η απροθυμία του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός πιθανότατα είχε τις ρίζες του στον στρατηγικό του στόχο για έναν ευρύ και μακρύ πόλεμο που περιβάλλει το Ισραήλ από πολλαπλά μέτωπα.
Μία κατάπαυση του πυρός γι 'αυτόν κινδύνευε, επίσης, να θέσει σε κίνδυνο το ιστορικό στοίχημα που πήρε με την επίθεση στη Γάζα, και μια πολύ πιο αδύναμη θέση σε πρακτικούς όρους από ό,τι είχε πριν ξεκινήσει τον πόλεμο.
Υπάρχει κάποια πιθανότητα ότι μια αλλαγή στην ηγεσία της Hamas θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε άλλους να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία στις διαπραγματεύσεις.
Οι υπόλοιποι ηγέτες στο εξωτερικό, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε πιέσεις από αραβικές χώρες να αποδεχθούν μια συμφωνία.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί, φυσικά, αλλά μια στιγμή αλλαγής μπορεί να ανοίξει επιλογές πολιτικής που δεν είναι διαθέσιμες στη σημαινή συγκυρία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-19_153720.png
Οι υπολογισμοί του Netanyahu αλλάζουν

Δεύτερον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και ο συνασπισμός του υπήρξαν πολύ δύσκολοι εταίροι και στις διαπραγματεύσεις.
Αρκετοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Netanyahu , έδωσαν προτεραιότητα στην ήττα της Hamas έναντι της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων.
Τώρα, με το ισραηλινό αίσθημα δικαιοσύνης να έχει συμβολικά ικανοποιηθεί, αυτή η στιγμή προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για την αναβίωση των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο κύριος ισραηλινός ελιγμός στη Λωρίδα της Γάζας τελείωσε πριν από μήνες, παρόλο που οι ισραηλινές επιχειρήσεις και η άθλια δυστυχία των κατοίκων της Γάζας συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, ακόμη και με το Ισραήλ να ολοκληρώνει τους κύριους στρατιωτικούς του στόχους, η πολυδιαφημισμένη «επόμενη ημέρα» δεν έφτασε, εν μέρει επειδή ο Netanyahu αρνήθηκε να σχεδιάσει οποιαδήποτε εναλλακτική στη Hamas.
Τα απομεινάρια της μαχητικής δύναμης της οργάνωσης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να συνεχίσουν έναν ανταρτοπόλεμο επ' αόριστον, και οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να συνεχίσουν να πολεμούν οποιαδήποτε αναζωπύρωση της δράσης Hamas τα επόμενα χρόνια.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-19_154035.png
Λίγο μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς το εύρος της φρίκης εκείνης της ημέρας έβγαινε στο φως, το έκτακτο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έθεσε δύο πρωταρχικούς στόχους για τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας: να καταστρέψει την ικανότητα της Hamas να κυβερνά τη Γάζα ή να αποτελέσει άλλη στρατιωτική απειλή από προς τις ισραηλινές πόλεις και την επιστροφή των ομήρων του Ισραήλ από τα χέρια της Hamas.
Αυτοί οι στόχοι ήταν αντιφατικοί.
Οι όμηροι ήταν το κύριο πλεονέκτημα της ηγεσίας της Hamas για τη διασφάλιση της επιβίωσής τους και η οργάνωση δεν θα επέστρεφε τους ομήρους στα σπίτια τους χωρίς διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος τους.
Η απελευθέρωση των ομήρων απαιτούσε την αντιμετώπιση και τον συμβιβασμό με την ίδια Hamas που το Ισραήλ είχε ως στόχο να καταρρίψει.
Τώρα που η Hamas έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, υπάρχει περισσότερο περιθώριο, πολιτικά, για τον Netanyahu υνα συμβιβαστεί.
Εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένος στην πολιτική του επιβίωση και είναι πολιτικά περιορισμένος, αν και λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν, και σημαντικές διακηρύξεις σε διπλωματικό ορίζοντα με τους Παλαιστί νιους δεν είναι στα χαρτιά, αλλά η ικανότητά του να διεκδικεί τη νίκη μπορεί να τον κάνει κάπως πιο ευέλικτο όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός.

Ο Netanyahu έχει ήδη ισχυριστεί ότι μόνο η επιμονή του να εισέλθει στη Rafah, παρά τις έντονες πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, επέτρεψε στο Ισραήλ να φτάσει στην εξόντωση του Sinwar.
Το Ισραήλ δεν γνώριζε πού ακριβώς βρισκόταν ο Sinwar, αλλά οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη πίεση τους στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι κρυβόταν επέτρεψε την ανακάλυψή του κατά τη διάρκεια τακτικών επιχειρήσεων.
Ο Netanyahu μπορεί τώρα να υποστηρίξει ότι η επιμονή του στη συνέχιση του πολέμου οδήγησε σε μια σχετική νίκη, χαλαρώνοντας την πίεση από τα δεξιά να συνεχίσει τις πολεμικές συγκρούσεις και του επέτρεψε να στραφεί περισσότερο προς το Ισραηλινό κέντρο, κάτι που είναι πολύ υπέρ μιας συμφωνίας ομήρων.

Με μια ευρύτερη έννοια, όσο ο Sinwar γλίτωσε τη σύλληψη, η υποτιθέμενη «αντίστασή» του παρέμεινε σύμβολο στα μάτια των Ισραηλινών του τραύματος της 7ης Οκτωβρίου—το τρομερό κόστος σε ζωές, αλλά και η εκπληκτική αποτυχία τους να αμυνθούν.
Ο θάνατος του Sinwar και η δραματική υποβάθμιση της ικανότητας της Hamas εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για τους Ισραηλινούς να γυρίσουν σελίδα -η μοίρα των ομήρων φαίνεται πολύ μεγάλο ζήτημα στο μυαλό των Ισραηλινών- αλλά αποτελούν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο θάνατός του είναι μια απτή εκδήλωση των χτυπημάτων που έχει υποστεί η Hamas.
Μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων, τόσο των σορών των νεκρών όσο και των ζωντανών ομήρων, είναι τώρα ακόμη περισσότερο πολιτική επιταγή εντός του Ισραήλ και θα μπορούσε να μειώσει την απροθυμία του Netanyahu και του συνασπισμού του να συνάψουν συμφωνία.
Ενώ η κατάπαυση του πυρός δεν ήταν αρχή για τον σημερινό συνασπισμό του Netanyahu μέχρι τώρα, και παραμένει μια δύσκολη πρόταση, μπορεί να είναι πιο δυνατή, καθώς το Ισραήλ μπορεί να κηρύξει τη νίκη στη Γάζα, κάτι που μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμο να κάνει.
Ο Netanyahu εξακολουθεί να είναι πολιτικά απεχθής και θα μπορούσε εύκολα να σπαταλήσει την ευκαιρία, αλλά οι πιθανότητες έχουν βελτιωθεί κάπως.

Τα γεράκια του Πενταγώνου

Στις αρχές του Οκτωβίου, ο Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), Στρατηγός Michael Kurilla, έφτασε στο Ισραήλ για να «συντονιστεί» με τον ισραηλινό στρατό και να σχεδιάσει στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν.
Ένας από τους πιο υψηλόβαθμούς αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού σχεδιάζει έναν πόλεμο σε μια ξένη χώρα εναντίον μιας άλλης ξένης χώρας που θα τροφοδοτείται από αμερικανικά όπλα, αμερικανικές πληροφορίες και αμερικανικά φορολογικά δολάρια.
Αυτή η ξένη χώρα – το Ιράν – επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή απείλησε τους Αμερικανούς;
Όχι, δεν έγινε. Τι έκανε το Ιράν για να δικαιολογήσει έναν διοικητή της CENTCOM να φέρει το βάρος του αμερικανικού στρατού στο παιχνίδι για να σχεδιάσει έναν πόλεμο - πιθανώς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο;
Αντέδρασε κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ενός ηγέτη της Hamas, του Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη.
Ήταν η ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην Τεχεράνη – ένα πρωτοφανές γεγονός – που πυροδότησε αυτή την αλυσίδα κλιμάκωσης, αλλά λίγοι θα το ξέρουν από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.
Αυτός ο πολεμικός πυρετός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά η αυξανόμενη εμπλοκή τους βλάπτει στην πραγματικότητα τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Μετά από έναν θανατηφόρο και μάταιο τρίχρονο πόλεμο διά πληρεξουσίων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι ένας ακόμη πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ειδικά κατά του Ιράν.
Αλλά μην κάνετε λάθος, ο πόλεμος είναι αυτό που παίρνουμε.
Η  κυβέρνηση Biden /Harris έχει μάλιστα προσφερθεί να «αποζημιώσει» το Ισραήλ με ακόμη περισσότερα όπλα και διπλωματική υποστήριξη εάν χτυπήσει στόχους των ΗΠΑ που επιλέγουν και αποφεύγουν άλλους στο Ιράν.
Φανταστείτε αν η Κίνα έστελνε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Ιράν για να πληρώσει την Τεχεράνη για να βεβαιωθεί ότι κάποιοι στόχοι των ΗΠΑ χτυπήθηκαν και άλλοι θα αποφευχθούν. Θα το θεωρούσαμε πόλεμο του Ιράν εναντίον μας ή πόλεμο της Κίνας εναντίον μας; Και οι δύο;
Το Κογκρέσο κήρυξε τον πόλεμο στο Ιράν ή έχει εξουσιοδοτήσει τον πόλεμο;
Όχι.
Γιατί οι Αμερικανοί που υποφέρουν μετά τον καταστροφικό τυφώνα Helene είναι μόνοι τους επειδή πρέπει να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε έναν πόλεμο που δεν τους αφορά;
Όχι. Οι νεοσυντηρητικοί ήθελαν αυτόν τον πόλεμο για δεκαετίες και για αυτούς είναι πάντα η Αμερική τελευταία.
Αυτός ο πόλεμος θα μας κάνει λιγότερο ελεύθερους, λιγότερο ασφαλείς και πολύ φτωχότερους. Δεν θα υπάρχουν καθόλου οφέλη, μόνο αρνητικά.
Οι κυρώσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν


Θα δώσει η κυβέρνηση Biden το «πράσινο φως» για το Ισραήλ να αποκλείσει την παραγωγή πετρελαίου και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν;
Αυτό θα σήμαινε ότι ο μέσος Αμερικανός που ήδη υποφέρει από τον υψηλό πληθωρισμό και την οικονομική ύφεση θα πλήρωνε φόρους μεγέθους υψηλότερες όχι μόνο για τη βενζίνη, αλλά για τα πάντα.
Λάβετε υπόψη το κόστος της μεταφοράς στις εφοδιαστικές αλυσίδες που εξαρτώνται από τη Ναυτιλία και κάθε πτυχή της ζωής μας που εξαρτάται από τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.
Θα ήταν μια οικονομική καταστροφή για τους Αμερικανούς προς όφελος μιας ξένης χώρας. Αυτό λένε στην κυβέρνηση Biden πατριωτισμό;
Περισσότερα τρισεκατομμύρια θα στραγγιστούν από την οικονομία και πολλές ακόμη αθώες ζωές θα χαθούν σε αυτή την τρέλα.
Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά, ακόμα δεν διδάχθηκαν οι ΗΠΑ από τα μαθήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Όταν πηγαίνουν  στο εξωτερικό σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή σε ξένους πληθυσμούς που δεν τοε έχουν βλάψει, οι ΗΠΑ δημιουργούν εχθρούς που θα ζητήσουν εκδίκηση – και αυτό θα προκαλέσει έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-19_155044.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης