Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε Μνημόνιο οι ΗΠΑ – Η T. Rowe Price βλέπει απόδοση 10ετούς στο 5%, το επίπεδο που οδήγησε την Ελλάδα στην Τρόικα

Κοντά σε Μνημόνιο οι ΗΠΑ – Η T. Rowe Price βλέπει απόδοση 10ετούς στο 5%, το επίπεδο που οδήγησε την Ελλάδα στην Τρόικα
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα δοκιμάσει το όριο του 5% τους επόμενους έξι μήνες, εκτίμησε η T. Rowe Price
Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς για το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, με την T. Rowe Price να εκτιμά ότι ενδέχεται να φτάσουν σύντομα σε ένα επίπεδο που θα προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τις δαπάνες.
«Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα δοκιμάσει το όριο του 5% τους επόμενους έξι μήνες, αυξάνοντας την καμπύλη αποδόσεων», σύμφωνα με τον Arif Husain, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην T. Rowe Price, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 180 δισ. δολάρια.
Ο ταχύτερος δρόμος προς το 5% «θα ήταν στο σενάριο που θα έχουμε μικρές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed», πρόσθεσε.

Κλυδωνισμοί

Η εκτίμηση της T. Rowe Price ξεχωρίζει έναντι των προσδοκιών της αγοράς για χαμηλότερες αποδόσεις, μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια τον περασμένο μήνα.
Υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη συζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο, μετά από ισχυρά οικονομικά δεδομένα που έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό ρυθμό των περικοπών.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ήταν πρόσφατα στο 5% τον περασμένο Οκτώβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2007, καθώς οι φόβοι για παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων κυρίευσαν τις αγορές.
Αν η πρόβλεψη του Husain αποδειχτεί ακριβής, θα μπορούσε να υπάρξει βίαιη ανατιμολόγηση, με τους αναλυτές στρατηγικής να αναμένουν επί του παρόντος τις αποδόσεις να μειωθούν στο 3,67% κατά μέσο όρο το δεύτερο τρίμηνο.

Οι συνεχείς εκδόσεις

Σύμφωνα με τον αναλυτή της T. Rowe Price οι συνεχιζόμενες εκδόσεις από το αμερικανικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση του κρατικού ελλείμματος «πλημμυρίζουν την αγορά» με νέα προσφορά.
Ταυτόχρονα, η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για ποσοτική σύσφιξη - μια προσπάθεια μείωσης του ισολογισμού της μετά από χρόνια αγοράς ομολόγων - έχει αφαιρέσει μια βασική πηγή ζήτησης για το δημόσιο χρέος.
Η καμπύλη αποδόσεων είναι πιθανό να κλιμακωθεί περαιτέρω, επειδή οποιεσδήποτε αυξήσεις στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γραμματίων του Δημοσίου θα περιοριστούν από μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο Husain, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της T. Rowe Price.
Άλλωστε, ήδη εμφανίζονται ρωγμές στη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ, προσδίδοντας αξιοπιστία στις απόψεις του Husain.
Η επιβάρυνση των τόκων χρέους της χώρας ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990 κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο, αλλά ούτε ο πρώην πρόεδρος Donald Trump ούτε η αντιπρόεδρος Kamala Harris έχουν διαφημίσει τη μείωση του ελλείμματος ως βασικό στοιχείο της εκστρατείας τους.
Το πιο πιθανό σενάριο για την Federal Reserve είναι μια περίοδος μικρών μειώσεων επιτοκίων, συγκρίσιμων με τις μειώσεις της μεταξύ 1995 και 1998, είπε ο Husain.
Σε αυτό το σενάριο, η Κίνα θα δώσει περισσότερα κίνητρα για να βοηθήσει τη δική της οικονομία, ενισχύοντας την παγκόσμια ανάπτυξη και δημιουργώντας μια σαφέστερη προοπτική για τους αξιωματούχους της Fed.
Υπάρχουν επίσης προοπτικές ενός κανονικού κύκλου χαλάρωσης όπου η Fed μειώνει πιο κοντά στο ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο είπε ο Husain είναι πιθανώς γύρω στο 3%.
Εξέτασε επίσης ένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ να διολισθήσουν σε ύφεση, το οποίο θα προκαλούσε επιθετικές περικοπές.
«Οι επενδυτές που συμμερίζονται την άποψή μου ότι μια βραχυπρόθεσμη ύφεση είναι απίθανο να εξετάσουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης για υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων», έγραψε ο Husain.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης