Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ουκρανικός Τιτανικός βυθίζεται, αλλά η ορχήστρα θα παίζει μέχρι τέλους - ΔΝΤ: O πόλεμος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025

Ο ουκρανικός Τιτανικός βυθίζεται, αλλά η ορχήστρα θα παίζει μέχρι τέλους - ΔΝΤ: O πόλεμος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025
Εκτιμήσεις για ολοκλήρωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στα τέλη 2024 με την παράδοση των Ουκρανών που καταρρέουν
Κανείς στη Δύση πλέον δεν πιστεύει πως η Ουκρανία έχει πιθανότητες νίκης απέναντι στους Ρώσους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσαν ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα τελειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2025.
Την ίδια στιγμή, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ουκρανίας πιθανότατα θα ξεπεράσει το 100%.
Σε προγενέστερες εκθέσεις του αυτό ήταν το αρνητικό σενάριο του ΔΝΤ, ωστόσο πλέον είναι το βασικό.
Σύμφωνα με το Ταμείο, το νέο «αρνητικό» σενάριο είναι ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν μετά τα μέσα του 2026, όταν τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πληθυσμού της χώρας, θα γίνουν ακόμη πιο οξεία και η αναλογία του χρέους της Ουκρανίας προς το ΑΕΠ της θα είναι 300%.

Τι λέει CSIS

Από τη μεριά του, «το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), στην πρόβλεψή του για το 2024, περιέγραψε τρία σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων στην Ουκρανία - «κακό, καλό, κακό», θυμάται ο στρατιωτικός ανταποκριτής Boris Rozhin.
«Τα καλά και αισιόδοξα σενάρια (επιστροφή εδαφών ή διατήρηση συνόρων) δεν έχουν πλέον λειτουργήσει» διευκρινίζει.
«Το κακό σενάριο έχει ήδη υλοποιηθεί: απώλεια εδαφών και αποτυχία αντισυμβάσεων, ακολουθούμενη από μια αναπόφευκτη κατάρρευση, η οποία για να αποφευχθεί θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας.
Το κακό σενάριο είναι μια κατάσταση αδιεξόδου στην οποία «ακόμη και τα F-16 δεν θα βοηθήσουν, όπως δεν βοήθησαν οι πύραυλοι Javelin, τα HIMARS και Patriot, τα άρματα μάχης M1 και Leopard.
Η αδιανόητη επιλογή είναι τα πυρηνικά πλήγματα».
Εμπειρογνώμονες από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει «αντεπίθεση» εκ μέρους του Κιέβου το 2025, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τη φετινή χρονιά, σημειώνει με τη σειρά του ο στρατιωτικός ανταποκριτής Vladislav Shurygin.

Οι προβλέψεις των Ρώσων

Οι προβλέψεις μεμονωμένων Ρώσων πολιτικών προσώπων διαφέρουν έντονα από τέτοιες «μακροπρόθεσμες» προβλέψεις δυτικών ειδικών και αναλυτών.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Στρατιωτικής Πολιτικής Διεύθυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GlavPUR), διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat, υποστράτηγος Apty Alaudinov, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα τελειώσει το 2024.
«Η Ρωσία θα ολοκληρώσει του στόχους της φέτος», παραδέχτηκε τον Μάιο, συμπληρώνοντας: «Στις αρχές Ιουνίου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση».
«Είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι θα ολοκληρώσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση φέτος», υποστήριξε τον Οκτώβριο.

Ποιος θα πέσει μέσα

Άρα ποιανού η πρόβλεψη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι πιο ακριβής;
«Όσον αφορά τις δυτικές προβλέψεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια «στρογγυλοποίησης» της σύγκρουσης.
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ εκφράζει την άποψη του παγκόσμιου κεφαλαίου, δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα της Ουκρανίας.
Αλλά γιατί υπάρχει τέτοια απόκλιση στο αναμενόμενο χρονικό πλαίσιο για το τέλος της σύγκρουσης από δυτικούς αναλυτές; Είτε του χρόνου θα μπορούσαν να τελειώσουν όλα, είτε σε ένα χρόνο ή ακόμα και σε δύο;
Διότι παρά την ασάφεια του φορέα που έλαβε ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα για τον τερματισμό της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, κανείς δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα και με ποιον τρόπο ακριβώς θα τελειώσει όλο αυτό.
Δηλαδή, όλοι έχουν κατανοήσει ότι «ήρθε η ώρα να τελειώσουμε», αλλά δεν έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένοι μηχανισμοί εργασίας.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά σε αυτή την κατάσταση εξαρτώνται από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου αιτίου της σύγκρουσης.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξακολουθεί να καθοδηγείται από το λεγόμενο « Δόγμα Biden» σχετικά με την Ουκρανία.
Σε αυτό το δόγμα υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία:
Το πρώτο είναι ότι «η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι συνεπής με τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Και το δεύτερο είναι ότι με τη βοήθεια της Δύσης «η Ουκρανία είναι σε θέση να νικήσει τη Ρωσία» - αν και οι συγκεκριμένες παράμετροι αυτής της «νίκης» δεν ονομάζονται.
Όπως γίνεται αντιληπτό, από εδώ μεγαλώνουν τα πόδια της «ρητορικής νίκης» του Κιέβου – πρώτα έγινε λόγος για «επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», μετά έγινε λόγος για «αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», τώρα όλοι συζητούν τη βιωσιμότητα του «σχεδίου νίκης του Zelensky» και ούτω καθεξής.
Όπως λένε, ο Τιτανικός βυθίζεται, αλλά η ορχήστρα πρέπει να παίζει μέχρι τέλους.
Για να αλλάξει πραγματικά η κατάσταση, το «Δόγμα Biden» πρέπει να αντικατασταθεί από το «Δόγμα Harris».
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα λήξης της στρατιωτικής εκπαίδευσης από τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων του Akhmat, Apti Alaudinov, η εμφάνιση τέτοιων προβλέψεων από τέτοιους αξιωματούχους είναι μια εκδήλωση των αδυναμιών της ρωσικής μας σφαίρας μέσων ενημέρωσης.
Από την άλλη, αυτές οι προβλέψεις μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.
Ωστόσο, θα συνιστάται στους οπαδούς όλων των ειδών στρατιωτικών προβλέψεων να δώσουν προσοχή όχι στις δηλώσεις του διοικητή των ειδικών δυνάμεων Akhmat, αλλά στη ρητορική ενός πολιτικού που είναι κοντά στον πρόεδρο, του αντιπρόεδρου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Ναι, οι δηλώσεις του είναι εξαιρετικά σκληρές («θα νικήσουμε το εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου», «θα δώσουμε αυτό που τους αξίζει», «δεν θα παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας» και ούτω καθεξής. Αλλά, ταυτόχρονα, αυτές οι δηλώσεις είναι εξαιρετικά προσεκτικές. Δεν δίνονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Διότι, αν εμφανιστούν συγκεκριμένα στοιχεία εδώ, θα προκύψουν αμέσως αντι-ερωτήματα - σε ποια βάση ένας πολιτικός αυτού του επιπέδου κάνει τέτοιες δηλώσεις; Και μετά θα είμαστε μια ανάσα από την απαξίωση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης