Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με τη διαρροή ντοκουμέντων για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν - Πανικός σε ΗΠΑ και FBI, παλινωδίες από Netanyahu

Θρίλερ με τη διαρροή ντοκουμέντων για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν - Πανικός σε ΗΠΑ και FBI, παλινωδίες από Netanyahu
Ο Netanyahu προδήλως δυσκολεύεται να βρει απαντήσεις που θα αιφνιδιάσουν την Τεχεράνη, ενώ το Τελ Αβίβ ανησυχεί για το γεγονός ότι απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών κατέστησαν ουσιαστικά ... διάτρητες
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η διαρροή απόρρητων εγγράφων, που είχαν στην κατοχή τους οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και σχετίζονται με τον ισραηλινό σχεδιασμό για αντίποινα κατά του Ισραήλ.
Μετά τη σχετική διαρροή, τα σχέδια του Τελ Αβίβ για ένα ισχυρό πλήγμα κατά του Ιράν -ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου- φαίνεται για την ώρα να έχουν ματαιωθεί και, ως αποτέλεσμα της ντροπιαστικής διαρροής, αυτή τη στιγμή τυγχάνουν μεγάλων αλλαγών και αναθεωρήσεων.
Η στόχευση του Τελ Αβίβ να πλήξει πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τώρα φαίνεται να ανακατευθύνεται σε στρατιωτικούς στόχους.
Ο Netanyahu προδήλως δυσκολεύεται να βρει απαντήσεις που θα αιφνιδιάσουν την Τεχεράνη, ενώ αναδύονται και οι ανησυχίες του Τελ Αβίβ για το γεγονός ότι απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών κατέστησαν ουσιαστικά ... διάτρητες.
Η διαρροή των εγγράφων έφερε πανικό και στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με το FBI να ξεκινάει επίσημη έρευνα για το πως τα εν λόγω ντοκουμέντα βρέθηκαν αναρτημένα στο διαδίκτυο σε ... δημόσια θέα.

Ιράν: Θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τις πυρηνικές μας υποδομές - Το Ισραήλ γνωρίζει πως θα απαντήσουμε

Το Ιράν από την πλευρά του τονίζει ότι έχει τα μέσα – τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά – να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές του, συμπεριλαμβανομένου του «ειρηνικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας», όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi.
«Η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι μεγάλο διεθνές έγκλημα· ακόμα και η απειλή αυτών των εγκαταστάσεων αποτελεί έγκλημα... Για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, έχουμε τα δικά μας εργαλεία και μεθόδους και βασιζόμαστε σε αυτά», δήλωσε ο Araghchi σε συνέντευξη Τύπου στην Πόλη του Κουβέιτ κατά τη διάρκεια της διπλωματικής περιοδείας του στην περιοχή.
«Το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει να διαπράττει κάθε μορφή εγκλήματος μέχρι τώρα. Δυστυχώς, συνεχίζει να διαπράττει αυτές τις θηριωδίες με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι «αν οι κρίσιμες υποδομές μας δεχθούν επίθεση, ο σιωνιστικός εχθρός γνωρίζει τι μπορούμε να κάνουμε ως απάντηση».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι «φίλοι» του Ιράν στην περιοχή έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους ή ο εναέριος χώρος τους για την εκκίνηση επίθεσης στο Ιράν και έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράν και των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Η Τεχεράνη κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Η διπλωματική περιοδεία του Abbas Araghchi τον έχει οδηγήσει σε Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ομάν, Ιράκ, Αίγυπτο, Τουρκία και Κουβέιτ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επισκέφθηκε τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία.
Η διπλωματική αυτή προσπάθεια έρχεται ενώ το Ιράν προετοιμάζεται να αμυνθεί στα πιθανά αντίποινα του Ισραήλ για τη μεγάλη πυραυλική επίθεση του IRGC της 1ης Οκτωβρίου.
Όπως τονίζουν από την Τεχεράνη, η επίθεση της 1ης Οκτωβρίου ήταν απάντηση σε πολύμηνες ισραηλινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη, και του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, στη Βηρυτό.
Ο Ιρανός Πρόεδρος Masoud Pezeshkian προειδοποίησε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «αναλογική απάντηση» από την Τεχεράνη.
Ο Pezeshkian υπέβαλε επίσης έναν προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο, ο οποίος θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την άμυνα της χώρας.

Ντροπιαστική η διαρροή για τις ΗΠΑ - Απροκάλυπτη η αμερικανική υποστήριξη στα ισραηλινά σχέδια 

GaRnLeaXsAAL6Lg_1.png


Εντωμεταξύ στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  Mike Johnson, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα σχετικά με διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών  για τα ισραηλινά σχέδια αντιποίνων κατά του Ιράν.
«Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενημερωθώ σχετικά σε λίγες ώρες... Παρακολουθούμε το θέμα στενά», δήλωσε ο Johnson στο CNN.
Τα έγγραφα, που βρίσκονταν στην κατοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ και χρονολογούνται από τις 16 Οκτωβρίου, αποκαλύπτουν τη στρατιωτική προετοισία του Ισραήλ για μια πιθανή επίθεση στο Ιράν και περιλάμβαναν δεδομένα από δορυφόρους και άλλες πηγές γεωχωρικών πληροφοριών, καθώς και πληροφορίες για τις προετοιμασίες της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για την εκτόξευση πυραύλων, drones αναγνώρισης και αεροσκαφών ανεφοδιασμού.
Στον απόηχο της διαρροής, ο Saeed Iravani, πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, και στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Christine Baeriswyl, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ για οποιαδήποτε εμπλοκή στα ισραηλινά σχέδια επίθεσης.
«Η εμπλοκή των ΗΠΑ, μέσω της παροχής τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και προηγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των εξελιγμένων συστημάτων αεράμυνας, στο Ισραήλ, που θα υποκινήσει περαιτέρω και θα ενθαρρύνει το Ισραήλ να προβεί σε επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν, θα καθιστούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνένοχη σε οποιαδήποτε ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Ιράν και τις συνέπειές της, όπως είναι ήδη συνένοχη στα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου και την εκστρατεία γενοκτονίας που στοχεύει αμάχους και πολιτικές υποδομές στη Γάζα και τον Λίβανο», αναφερόταν στην επιστολή.
«Επομένως, οι ΗΠΑ θα φέρουν πλήρη ευθύνη για τον ρόλο τους στην υποκίνηση και διευκόλυνση οποιωνδήποτε επιθετικών ενεργειών του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν... καθώς και για τις καταστροφικές συνέπειες στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποίησε ο Iravani, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να «καταδικάσει ανεπιφύλακτα αυτή την απερίσκεπτη πρόκληση» και να απαιτήσει από την Ουάσιγκτον «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης