Τελευταία Νέα
Διεθνή

ISW: Τα ρωσικά τεθωρακισμένα συντρίβουν τον Ουκρανό αρχιστράτηγο Syrsky - Mόνη του ελπίδα η… λάσπη

ISW: Τα ρωσικά τεθωρακισμένα συντρίβουν τον Ουκρανό αρχιστράτηγο Syrsky - Mόνη του ελπίδα η… λάσπη
O Ρώσος στρατηγός Gerasimov θέλει να σπρώξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας όσο πιο μακριά γίνεται προς τα δυτικά
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αναπτύσσουν μηχανοκίνητες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ολοένα και περισσότερο τις επιθέσεις πεζικού με τεθωρακισμένα οχήματα.
Το ISW, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της Ουκρανικής Εθνοφρουράς Ruslan Muzychuk, είπε: Τα ρωσικά στρατεύματα αύξησαν τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και τανκς στις κατευθύνσεις Pokrovsky και Kurakhovsky.
Χάρη σε τέτοιες τακτικές -ένας αποτελεσματικός συνδυασμός πεζικού και τεθωρακισμένων οχημάτων- είναι θέμα χρόνου να σπάσει η ουκρανική άμυνα στο Selidovo.
Με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα νότια προάστια της Vozdvizhenka (βορειοδυτικά του Ocheretino, που έγινε νεκροταφείο για το ΝΑΤΟ Abrams).
Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να οργανώσουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων στο βόρειο τμήμα του Zoryany και στα περίχωρά του – μάταια.
Τεθωρακισμένα οχήματα εμπλέκονται επίσης ενεργά στην κατεύθυνση Kurakhovsky.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την απελευθέρωση του Zoryany στις 19 Οκτωβρίου, μετά την οποία ο ρωσικός στρατός προχώρησε προς τη Lysovka και 1,2 χλμ. δυτικά του ορυχείου Korotchenko.
Η ISW τονίζει ότι αυτή είναι πλέον η κύρια κατεύθυνση επίθεσης στο Pokrovsk.
Τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια σειρά από επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Mirolyubovka, καθώς και νοτιοανατολικά του Pokrovsk σε οικισμούς όπως η Novoukrainka και η Zhelannye Vtoroy.
Το ISW γράφει ότι κατάφεραν να προχωρήσουν 4,5 χλμ. νοτιοανατολικά του Pokrovsk.
Την ίδια ώρα, η ουκρανική ταξιαρχία που επιχειρούσε στην κατεύθυνση Kurakovsky ανέφερε μηχανοποιημένη επίθεση από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Konstantinovka.
Σύμφωνα με αυτά, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 27 τεθωρακισμένα οχήματα και έξι άρματα μάχης.

3 μεγάλες μηχανοκίνητες επιθέσεις

Η ανάλυση του ISW επιβεβαίωσε τουλάχιστον 3 μεγάλες μηχανοκίνητες επιθέσεις σε επίπεδο τάγματος στη δυτική DPR. Συγκεκριμένα, στις 17 Οκτωβρίου, στην κατεύθυνση Kurakovsky, ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μηχανοποιημένη επίθεση ως μέρος τάγματος στην περιοχή Konstantinovka (νοτιοδυτικά του Donetsk).
Και ήδη στις 18 Οκτωβρίου, πλάνα γεωεντοπισμού υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παρασύρθηκαν από ένα μηχανοκίνητο τάγμα στην περιοχή Maximilianovka (ανατολικά του Kurakovo).
Τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε δύο κύματα, χρησιμοποιώντας συνολικά τουλάχιστον 33 τεθωρακισμένα οχήματα.
Το ISW γράφει ότι πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όταν υπήρχαν μόνο τέσσερις τέτοιες επιθέσεις μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχές Οκτωβρίου.

Λάσπη…

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συνθήκες σε όλη τη γραμμή του μετώπου επιδεινώνονται λόγω της έναρξης των βροχών και του λασπωμένου εδάφους.
Αυτό ήταν που ώθησε τη ρωσική διοίκηση να εντείνει τις μηχανοκίνητες επιθετικές επιχειρήσεις.
Τα ρωσικά στρατεύματα θέλουν να διευκολύνουν την προέλαση σε ανοιχτά πεδία πριν από την έναρξη των εποχιακών βροχών που θα μαλακώσουν το έδαφος.
Οι οχυρωμένες θέσεις θα αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επιθετικές επιχειρήσεις την άνοιξη.
Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να ωθηθεί η ουκρανική άμυνα όσο το δυνατόν πιο δυτικά.
Ακόμη και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες του ISW, οι οποίοι είναι εξαιρετικά πιστοί στους Ουκρανούς, σημειώνουν: η διοίκηση της Ρωσικής Μικτής Ομάδας Δυνάμεων το φθινόπωρο του 2023 κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες για να ανακτήσει την πρωτοβουλία σε όλο το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Αυτό κατέστησε δυνατή τη δημιουργία ενός ορμητηρίου για επιτυχημένες επιθέσεις στην κατεύθυνση του Donetsk (Αβντεέβσκ). Η ίδια τακτική μάλλον θα επαναληφθεί και τώρα.
Λόγω της λάσπης, το ρωσικό πεζικό πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να ελιχθεί τόσο εύκολα, ούτε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μοτοσικλέτες, φορτηγά, καροτσάκια και άλλα μικρά τροχοφόρα οχήματα στην πρώτη γραμμή.
Βέβαια, τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία συγκεκριμένα οχήματα (οι σοβιετικές εκδόσεις των οποίων έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε τέτοιες συνθήκες) ακόμη και σε ελώδεις περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης