Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο νόμου με νέα φορολογία θα πλήξει την Airbnb στη Βουδαπέστη – Ο υπερτουρισμός αλλάζει τα δεδομένα

Σχέδιο νόμου με νέα φορολογία θα πλήξει την Airbnb στη Βουδαπέστη – Ο υπερτουρισμός αλλάζει τα δεδομένα

Ο υπερτουρισμός έχει ανοίξει νέες συζητήσεις στην Ουγγαρία

Σχετικά Άρθρα
Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών Airbnb στην πρωτεύουσα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με δύο σημαντικές αλλαγές.
Το ετήσιο ποσό του εφάπαξ φόρου θα είναι 150.000 ουγγρικά φιορίνια (370 ευρώ) ετησίως σε πόλεις και οικισμούς όπου οι τουρίστες και άλλοι ταξιδιώτες πέρασαν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών το προηγούμενο έτος.
Το τέλος των 38.400 φιορίνια θα παρέμενε στους υπόλοιπους οικισμούς.
Μόνο η Βουδαπέστη πρόκειται να ενταχθεί σε αυτήν την κατηγορία, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναφέρει το Portfolio.hu, είχε περισσότερες από 10 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών το χρόνο.
To Siófok βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 1,12 εκατομμύρια, το Hajdúszoboszló στην τρίτη θέση με 1,11 εκατομμύρια και το Hévíz στην τέταρτη θέση με 1,07 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών.
Τον Σεπτέμβριο, μια περιφέρεια στη Βουδαπέστη ψήφισε για την απαγόρευση όλων των διαμερισμάτων βραχυπρόθεσμων διακοπών από την 1η Ιανουαρίου 2026, οδηγώντας σε εικασίες ότι μπορεί να υπάρξει πλήρης απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την Ουγγρική Υπηρεσία Τουρισμού, στα τέλη του περασμένου έτους στη Βουδαπέστη, υπήρχαν σχεδόν 13.000 καταλύματα σε αυτή την αγορά, τα οποία λειτουργούσαν από περισσότερους από 8.200 παρόχους υπηρεσιών, με περίπου 26.000 δωμάτια και συνολικά περίπου 58.000 κλίνες.
Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί λίγο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά μετά από αυτό, δεν θα είναι δυνατό να ανοίξει μια νέα μονάδα για δύο χρόνια.
Η πλήρης απαγορεύσει έχει μπει ήδη στη δημόσια συζήτηση με πολλούς υπέρμαχους και πολλούς που αρνούνται να το δεχθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης