Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βορειοκορεάτες στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία; - Ναι ίσως λίγες ειδικές δυνάμεις… όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα

Βορειοκορεάτες στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία; - Ναι ίσως λίγες ειδικές δυνάμεις… όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα
Οι 12.000 στρατιώτες από την Βόρεια Κορέα – εάν όντως βρίσκονται σε Ρωσικό έδαφος – δεν κάνουν καμία διαφορά στο μέτωπο όπου υπάρχουν 718.000 Ρώσοι στρατιώτες…
Σχετικά Άρθρα
Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν περιστασιακές αναφορές για βορειοκορεατικά στρατεύματα που φέρονται να πολεμούν στην Ουκρανία.
Τον Ιούνιο, υπήρχαν πληροφορίες ότι στρατός από την Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είχε στείλει εξειδικευμένο προσωπικό για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση ορισμένων από τα βορειοκορεατικά όπλα (συγκεκριμένα ρουκέτες και πυραύλους) στον ρωσικό στρατό.
Ωστόσο, πιο πρόσφατα, οι ισχυρισμοί για χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία επανεμφανίστηκαν, με αναφορές ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) έχει πληροφορίες για περίπου 12.000 από αυτούς που φέρονται να πολεμούν για τον ρωσικό στρατό.
Μάλιστα,  προκλητικά ο Volodymyr Zelensky έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι «η δημοκρατική Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τρεις δικτατορίες: τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα».
Η προώθηση τέτοιων αφηγήσεων είναι πολύ χρήσιμη για τη διάδοση προπαγάνδας από το σάπιο καθεστώς Zelensky (προφανώς, τον «φάρο της δημοκρατίας») που υποτίθεται ότι «υπερασπίζεται την Ευρώπη» και τον «πολιτισμένο κήπο του ΝΑΤΟ» από όλες αυτές τις «κακές ορδές της απολυταρχίας».
Πολλά μέσα της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας εργάζονται ήδη, δημοσιεύοντας κάθε είδους αβάσιμες αναφορές, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας ήδη δρουν στην Ουκρανία
Νοτιοκορεατικές πηγές παρουσιάζουν ακόμη και μάλλον ασαφείς δορυφορικές εικόνες ως «απόδειξη» της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης βορειοκορεατών στρατιωτών…
Το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίζεται τώρα ότι αυτές οι δυνάμεις αποστέλλονται για να «βοηθήσουν να διώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις από το Kursk»…
Αυτό χρησιμοποιείται επίσης για να προωθήσει άλλες προπαγανδιστικές αφηγήσεις σχετικά με τις υποτιθέμενες «τεράστιες απώλειες» της Ρωσίας.

Προπαγάνδα με fake news...

Συγκεκριμένα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ επιμένει ότι «όσο πιο δύσκολο βρίσκει ο Putin να στρατολογήσει Ρώσους για τροφή κανονιών, τόσο πιο πρόθυμος είναι να βασιστεί στη Βόρεια Κορέα».
Να σημειωθεί ότι το σάπιο καθεστώς Zelensky και η Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι 11.000 με 12.000 Βορειοκορεάτες υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ουκρανία…
Τώρα, εκτός και αν η Βόρεια Κορέα στείλει έναν στρατό από κάποιου είδους γενετικά τροποποιημένους υπερστρατιώτες, αυτός είναι ένας μάλλον μικρός αριθμός που είναι απίθανο να αντικαταστήσει τους «Ρώσους που δεν θέλουν να γίνουν τροφή για τα κανόνια».

Οι 12.000 στρατιώτες από την Βόρεια Κορέα – εάν όντως βρίσκονται σε Ρωσικό έδαφος – δεν κάνουν καμία διαφορά στο μέτωπο όπου υπάρχουν 718.000 Ρώσοι στρατιώτες…

Ωστόσο, τέτοιες φαιδρές αφηγήσεις δεν ανησυχούν την πολιτική Δύση και τους προπαγανδιστές της.
Όσο η αφήγηση διατηρείται ζωντανή, όλα δουλεύουν. Αναμενόμενα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταχρηστικά χρησιμοποιούν τις αναφορές για να «χαράξουν κόκκινες γραμμές σχετικά με την παρουσία της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Biden, ζητώντας του να «ενημερώσει την επιτροπή για τη χρήση των Βορειοκορεατών από τη Ρωσία στην Ουκρανία», επιμένοντας ότι αυτό πρέπει να θεωρηθεί «κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ».
Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος.
Η Νότια Κορέα «απαιτεί επίσης την άμεση απόσυρση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων»
Το Politico αναφέρει μάλιστα ότι η Νότια Κορέα «προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η Βόρεια Κορέα θα στείλει και άλλους στρατιώτες», απειλώντας ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου…
Να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα έχει ήδη στείλει εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού στο καθεστώς του Κιέβου. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2023, αναφορές επιβεβαίωσαν ότι η Σεούλ αποφάσισε να «δανείσει» 500.000 οβίδες στο Πεντάγωνο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Νότια Κορέα έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να στείλουν τα δικά τους πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Έτσι, ακόμα κι αν αγνοήσουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι η Νότια Κορέα προμηθεύει άμεσα το καθεστώς του Κιέβου, η Ρωσία σίγουρα βλέπει τη Νότια Κορέα ως έναν από τους πιο πιστούς υποτελείς των ΗΠΑ
Οι κενές απειλές προς τη Ρωσία σίγουρα δεν θα εξαφανίσουν αυτό το συναίσθημα, για να μην αναφέρουμε ότι απλώς θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να οικοδομήσει ακόμη στενότερους δεσμούς με την Βόρεια Κορέα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι οι δύο γειτονικές χώρες είναι πλέον επίσημα σύμμαχοι και ότι και οι δύο συντονίζουν τις γεωπολιτικές προσπάθειές τους (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, που οδηγεί σε μια τριμερή συμμαχία σαν την Adand).
Ωστόσο, για να χειροτερέψουν τα πράγματα, ακόμη και πολλοί δυτικοί ανώτεροι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν πραγματικά ότι υπάρχουν ουσιαστικές δυνάμεις βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο εξακολουθεί να αρνείται να υποστηρίξει τέτοιους ισχυρισμούς, καθώς απλά δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία.
Τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ουκρανία έχουν πολύ ισχυρούς λόγους για να εξασφαλίσουν «ελεγχόμενη» κλιμάκωση με την Βόρεια Κορέα, ειδικά τώρα όταν ο πιο πιθανός νικητής των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ ο Trump… υποσχέθηκε να «τα πάει καλά με Putin και Kim».
Με την υπερβολή της έκτασης της εμπλοκής της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία, το καθεστώς του Κιέβου και η Νότια Κορέα πιστεύουν ότι και οι δύο θα παραμείνουν στην επικαιρότητα στο άμεσο μέλλον.
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να δούμε πολλή χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, προσπαθώντας να παρουσιάσουν ιθαγενείς στη ρωσική Άπω Ανατολή ως Βορειοκορεάτες στρατιώτες.
Για παράδειγμα, πολλοί Buryats και Tuvans έχουν εξέχουσες θέσεις στον ρωσικό στρατό, φτάνοντας σε πολύ υψηλές θέσεις, με τον πρώην υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu να είναι το πιο προφανές παράδειγμα (είναι μισός Tuvans από την πλευρά του πατέρα του).
Έχοντας πλήρη επίγνωση αυτού, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας ήδη ισχυρίζονται ότι η Ρωσία «κρύβει» τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας ανάμεσα σε Ασιάτες ιθαγενείς της Σιβηρίας.
Ωστόσο, ακόμη και οι νοτιοκορεατικές αναφορές υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ειδικές δυνάμεις και ότι υπάρχουν μόνο 1.500 από αυτές, κάτι που απέχει πολύ από τις 12.000 που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Πάντως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν όντως ειδικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας στο Kursk ή στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ενώ η ιδέα ότι 12.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας θα αντικαταστήσουν τις «τεράστιες ρωσικές απώλειες» (που αποδεικνύει προφανώς ότι, στην περίπτωση αυτή, οι απώλειες δεν είναι πραγματικά τεράστιες) είναι γελοία, δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα αποστολής ειδικών δυνάμεων από την Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα έχει ένα σημαντικό σώμα SpecOps, αλλά δεν διαθέτει εμπειρία μάχης.
Έτσι, δεν είναι έξω από τη σφαίρα των πιθανοτήτων ότι η ίδια η Βόρεια Κορέα να ζήτησε από τη Ρωσία να στείλει μερικούς από αυτούς στην Ουκρανία ή τουλάχιστον στη Ρωσία , όπου θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται με ρωσικές ειδικές δυνάμεις που απέκτησαν την εν λόγω εμπειρία μάχης, σκοτώνοντας το προσωπικό του ΝΑΤΟ…
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ότι δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες «εισβάλλουν στη δημοκρατική Ουκρανία και στην Ευρώπη» δεν είναι τίποτα άλλο από προπαγάνδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης