Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σκοτεινό παρελθόν του πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας, Babiš - Ήταν πράκτορας των κομμουνιστών;

Το σκοτεινό παρελθόν του πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας, Babiš - Ήταν πράκτορας των κομμουνιστών;
Σε έναν αμφιλεγόμενο νομικό διακανονισμό, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας παραδέχθηκε ότι ο Andrej Babiš είχε καταχωρηθεί εσφαλμένα ως πράκτορας της μυστικής αστυνομίας (StB)
Σε έναν αμφιλεγόμενο νομικό διακανονισμό, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας παραδέχθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας και ηγέτης της αντιπολίτευσης Andrej Babiš (ANO, Πατριώτες) είχε καταχωρηθεί εσφαλμένα ως πράκτορας της μυστικής αστυνομίας (StB) της κομμουνιστικής εποχής, προκαλώντας κατηγορίες για πολιτική εύνοια.
Σύμφωνα με την Euractiv, το περιφερειακό δικαστήριο της Μπρατισλάβα ενέκρινε πρόσφατα έναν διακανονισμό μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβακίας και του Babiš.
Το υπουργείο αναγνώρισε επίσημα ότι ο Babiš είχε καταχωρηθεί εσφαλμένα ως πράκτορας της StB και ότι δεν συνεργάστηκε εν γνώσει του με τη μυστική αστυνομία.
Σε αντάλλαγμα, ο Babiš συμφώνησε να παραιτηθεί από όλες τις οικονομικές αξιώσεις αποζημίωσης.
«Λάβαμε δύο ανεξάρτητες νομικές αναλύσεις, οι οποίες έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσουμε την υπόθεση», δήλωσε ο Matej Neumann, εκπρόσωπος του σλοβακικού υπουργείου, προσθέτοντας ότι η συνέχιση της νομικής διαμάχης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απαιτήσεις του Babiš.
Ο διακανονισμός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο πολιτικές συμμαχίες.
Ο Babiš έχει στενούς δεσμούς με Σλοβάκους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Robert Fico και ο πρόεδρος Peter Pellegrini, τον οποίο υποστήριξε στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές νωρίτερα φέτος.
Οι δεσμοί αυτοί έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες για πολιτική ευνοιοκρατία.

Αντιδράσεις

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala καταδίκασε τον διακανονισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «απίστευτη πολιτική συμφωνία» που καταρτίστηκε μεταξύ του Babiš και των συμμάχων του στη Σλοβακία.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Σλοβακίας, το οποίο διατηρεί ιστορικά αρχεία ολοκληρωτικών καθεστώτων, αντιτάχθηκε σθεναρά στον διακανονισμό, επιμένοντας ότι η εγγραφή του Babiš ως πράκτορα της StB ήταν νόμιμη και υποστηριζόταν από διάφορα έγγραφα.
«Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για διακανονισμό δεν αλλάζει τα γεγονότα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Michal Miklovič.
Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας, με επικεφαλής τον Matúš Šutaj Eštok, επέμεινε στην απόφασή του για διακανονισμό.
Το κόμμα της σλοβακικής αντιπολίτευσης SaS (ECR) επέκρινε έντονα την απόφαση του υπουργείου, χαρακτηρίζοντάς την «επαίσχυντη, απαράδεκτη και εντελώς λανθασμένη». Σε απάντηση, ο βουλευτής του SaS Ondrej Dostál κάλεσε το υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα νομικά έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.
Ο διακανονισμός έρχεται καθώς ο Babiš παραμένει σημαντική προσωπικότητα στην τσεχική πολιτική και ελπίζει να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2025.
Το τσεχικό περιοδικό Respekt υπογράμμισε τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης του σλοβακικού υπουργείου, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να προστατεύσει τον Babiš από τον διευρυμένο νόμο περί lustration.
Ο νόμος, ο οποίος εισήχθη αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σχεδιάστηκε για να αποτρέψει άτομα που συνεργάστηκαν με τη μυστική αστυνομία της κομμουνιστικής εποχής (StB) από το να κατέχουν καίριες θέσεις στην κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης