Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη – Έχουν πλημμυρίσει την Ευρώπη 4,5 εκατ. Σύροι, δόθηκε προστασία σε 1 εκατ., «βράζουν» οι Ιταλοί και Αυστριακοί

Αποκάλυψη – Έχουν πλημμυρίσει την Ευρώπη 4,5 εκατ. Σύροι, δόθηκε προστασία σε 1 εκατ., «βράζουν» οι Ιταλοί και Αυστριακοί
Η Ιταλία και η Αυστρία πιέζουν να επαναπροσδιορίσουν τη Συρία ως «ασφαλή» χώρα, παρόλο που το μπλοκ υποδέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες
Τι διαφορά κάνει μια δεκαετία…
Το 2015, όταν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους από τη Συρία, διέσχισαν την Ευρώπη, η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel τους καλωσόρισε όλους, ανακοινώνοντας περίφημα: «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό!».
Έκτοτε, σχεδόν 4,5 εκατομμύρια Σύροι (σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας) έχουν φτάσει στην Ευρώπη, ξεφεύγοντας από έναν εμφύλιο πόλεμο και μια ατελείωτη ανθρωπιστική κρίση.
Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια Σύροι έλαβαν διεθνή προστασία στην ΕΕ μεταξύ 2015 και 2023.
Εν τω μεταξύ, ο Σύρος ηγέτης Bashar Assad χρησιμοποίησε χημικά όπλα, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για βασανισμό αμάχων.
Μέχρι το 2012, η ΕΕ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα και επέβαλε κυρώσεις στο καθεστώς του Assad.
1_871.JPG
«Αποχαρακτηρισμός» της Συρίας

Τώρα, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, η Ιταλία και η Αυστρία, μεταξύ ελάχιστων άλλων χωρών της ΕΕ, θα ήθελαν να χαρακτηρίσουν τη Συρία ως «ασφαλή χώρα» και να απελάσουν Σύρους, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer ανέφερε την περασμένη εβδομάδα τους 200.000 ανθρώπους που είχαν περάσει τα σύνορα από τον Λίβανο στη Συρία εν μέσω της συνεχιζόμενης χερσαίας εισβολής και επίθεσης του Ισραήλ ως απόδειξη ότι η Συρία ήταν ασφαλής.
«Η Συρία είναι πλέον τεκμηριωμένη ως ασφαλής σε πολλές περιοχές», είπε ο Nehammer την Πέμπτη στους 27 ηγέτες του μπλοκ.
Άλλες χώρες, με επικεφαλής την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni, πιέζουν για την εξομάλυνση των σχέσεων με τον Assad για να διευκολύνουν τις προαναφερθείσες απελάσεις, καθώς διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι η χώρα παραμένει ανασφαλής.
Το 2023, οι Σύροι παραμένουν η μεγαλύτερη ομάδα που αιτείται διεθνή προστασία στην ΕΕ.
Περισσότεροι από 180.000 Σύροι έκαναν αιτήσεις για πρώτη φορά, αριθμός που ήταν μεγαλύτερος από τις 130.000 το προηγούμενο έτος.
Περίπου 120.000 Σύροι έλαβαν θετική απόφαση σε πρώτο βαθμό, ακολουθούμενοι από τους Αφγανούς (67.170) και τους Βενεζουελανούς (42.340).
Αντίθετα, οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν καθεστώς προσωρινής προστασίας — ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022 — σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που εγκατέλειψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
2_647.JPG
Τα στοιχεία

Τουλάχιστον στο 90% των αιτήσεων από Σύρους που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία τους πρώτους έξι μήνες του 2024 χορηγήθηκε είτε καθεστώς πρόσφυγα είτε επικουρικής προστασίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές αναγνώρισαν ότι θα εκτεθούν σε σημαντικό κίνδυνο σοβαρής βλάβης εάν επέστρεφαν στη χώρα τους.
Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) ορίζει μια ασφαλή χώρα ως μια χώρα όπου «ο νόμος εφαρμόζεται δημοκρατικά και οι πολιτικές συνθήκες δεν οδηγούν γενικά και σταθερά σε δίωξη, βασανιστήρια, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία ή απειλή λόγω αδιάκριτων βία."
Εάν η Συρία οριστεί ως "ασφαλής χώρα καταγωγής" από την Αυστρία ή την Ιταλία, οι πολίτες της δεν θα πρέπει, κατ' αρχήν, να λάβουν άσυλο, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο συστηματικής βλάβης.
Η Eva Singer, διευθύντρια του τμήματος ασύλου στο Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, είπε στο Politico ότι η ώθηση για να οριστεί η Συρία ως ασφαλής θα αντιμετωπίσει πιθανώς νομικές προκλήσεις.
«Ακόμα κι αν οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν ότι η Συρία είναι μια ασφαλής χώρα, θα πρέπει να γίνει μια ατομική αξιολόγηση του κινδύνου για κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσφυγής κατά της απόφασης σε ανεξάρτητο όργανο», είπε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της ΕΕ επιχειρεί να θεωρήσει τη Συρία ασφαλή.
Από το 2019, η Δανία ανακάλεσε ή δεν ανανέωσε άδειες παραμονής σε δεκάδες Σύρους μετανάστες από τη Δαμασκό, ισχυριζόμενη ότι η πρωτεύουσα ήταν πλέον ένα ασφαλές μέρος.
4_204.JPG
"Η ΕΕ ή οι χώρες μέλη δεν μπορούν να προσδιορίσουν ότι μια χώρα είναι ασφαλής εν μέρει — μια τέτοια αξιολόγηση πρέπει να γίνει συνολικά", δήλωσε ο Hussein Baoumi, υπεύθυνος υπεράσπισης εξωτερικής πολιτικής στο γραφείο ευρωπαϊκών θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων χώρες για να χαρακτηρίσουν περιοχές χωρών ως ασφαλείς πιθανότατα θα αποκλειστούν στο δικαστήριο.
Η πιο πρόσφατη καθοδήγηση της EUAA για τη Συρία, με ημερομηνία τον Απρίλιο του 2024, επισημαίνει την απειλή που αποτελούν οι πολιτοφυλακές και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Assad "κύριο παράγοντα δίωξης και σοβαρής βλάβης στη χώρα".
Απαριθμεί επίσης αρκετές περιοχές - συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου, της πιο πυκνοκατοικημένης συνοικίας της Συρίας - όπου «η απλή παρουσία ενός αμάχου» θα αποτελούσε «πραγματικό κίνδυνο σοβαρής βλάβης» και ως εκ τούτου λόγο για διεθνή προστασία.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στα αιτήματα των χωρών μελών της να αναθεωρήσουν τη στρατηγική της για τη Συρία — αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για αλλαγή γνώμης.
Η επίδραση αυτής της συνομιλίας στους Σύρους μετανάστες στην Ευρώπη, τους αφήνει σε αβεβαιότητα.
5_170.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης