Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θραύση οι BRICS, ένταξη θέλουν πάνω από 30 κράτη - Putin: Προς νέα διεθνή κρίση χρέους προσεχώς - Δεν πολεμάμε το δολάριο

Θραύση οι BRICS, ένταξη θέλουν πάνω από 30 κράτη - Putin: Προς νέα διεθνή κρίση χρέους προσεχώς - Δεν πολεμάμε το δολάριο
Πρέπει να πάμε σε μια ισορροπημένη επέκταση, λάθος να αγνοήσουμε τον Παγκόσμιο Νότο και Ανατολή είπε ο Ρώσος πρόεδρος
(upd) Όλα τα κράτη μέλη των BRICS επηρεάζουν θετικά την παγκόσμια σταθερότητα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την περίοδο υποστήριξε σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος προειδοποίησε για μια νέα κρίση λόγω της χρόνιας αύξησης του χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες, των κυρώσεων και του προστατευτισμού.
Putin υποστήριξε ότι η αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων είναι υψηλή και ότι λόγω της αύξησης του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, τα εισοδήματα των ανθρώπων και τα εταιρικά κέρδη μειώνονται.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως τα κράτη μέλη των BRICS θα ενεργοποιήσουν έναν μηχανισμό διαβούλευσης για θέματα που άπτονται του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με απώτερο στόχο τη δημιουργία δικαιότερων κανόνων στην παγκόσμια οικονομία, ενώ μεταξύ άλλων πρότεινε και τη δημιουργία ενός... χρηματιστηρίου σιτηρών που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο πλαίσιο των BRICS.  
Παράλληλα,  
ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία αναμένεται σύντομα να υπογράψει μια «συνολική συμφωνία στρατηγικής σχέσης» με το Ιράν 
Όπως εκτίμησε κατά την τοποθέτησή του ενώπιον των BRICS ο Ρώσος ηγέτης, η ένταξη της Τεχεράνης στη Συμμαχία θα ανοίξει πρόσθετες ευκαιρίες για συνεργασία με την Ισλαμική Δημοκρατία στη διεθνή σκηνή.

Δεν πολεμάμε το δολάριο

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο, κάτι που όπως είπε, αποτελεί ένα μεγάλο λάθος.
Όπως είπε, η Ρωσία δεν πολεμά το δολάριο, απλά ψάχνει για εναλλακτικές.

Στην ουρά... πάνω από 30 κράτη

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, πάνω από 30 κράτη έχουν εκφράσει την θέληση τους να ενταχθούν στους BRICS, αν και επισήμανε πως είναι σημαντικό η όποια επέκταση να γίνει ισορροπημένα.
«Θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε το άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον των χωρών του Παγκόσμιου Νότου και Ανατολής για την ενίσχυση των επαφών με τους BRICS.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια ισορροπία και να αποτραπεί η μείωση της αποτελεσματικότητας των BRICS» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής θα συζητηθούν και «οι οξείες περιφερειακές συγκρούσεις» σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Ο Yuri Ushakov, σύμβουλος του Putin σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υποστήριξε ότι η περαιτέρω επέκταση των BRICS θα πρέπει να λάβει υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, τονίζοντας ότι έχει συμφωνηθεί μια λίστα με 13 χώρες για πιθανή ένταξη.

Προειδοποίηση για νέα κρίση χρέους

Εν τω μεταξύ, ο Putin προειδοποίησε για την απειλή μιας νέας παγκόσμιας κρίσης λόγω του αυξανόμενου χρέους των αναπτυγμένων χωρών, των μονομερών κυρώσεων και του προστατευτισμού.
«Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό δυναμικό κρίσης.
Δεν πρόκειται μόνο για τις συνεχώς αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και για το γεγονός ότι η χρόνια αύξηση του χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζεται, ότι η πρακτική των μονομερών κυρώσεων, του προστατευτισμού και του αθέμιτου ανταγωνισμού επεκτείνονται» τόνισε ο Putin, υπογραμμίζοντας πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του διεθνούς εμπορίου, της αγοράς για άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Επιπλέον, ο Putin σημείωσε ότι η αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων είναι υψηλή και λόγω της αύξησης του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, τα εισοδήματα των ανθρώπων και τα εταιρικά κέρδη μειώνονται.

Νέα επενδυτική πλατφόρμα

Στο πλαίσιο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας των BRICS για την υποστήριξη των εθνικών οικονομιών και των κρατών του Παγκόσμιου Νότου και Ανατολής.
«Προτείνουμε τη δημιουργία μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας BRICS, η οποία θα γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τη στήριξη των εθνικών μας οικονομιών και θα παρέχει επίσης οικονομικούς πόρους σε χώρες του παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής» τόνισε ο Putin, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η τάση διατήρησης της ηγετικής θέσης των BRICS στην παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί κυρίως λόγω αντικειμενικών παραγόντων όπως η πληθυσμιακή αύξηση, η συσσώρευση κεφαλαίου, η αστικοποίηση και η αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας, συνοδευόμενα από τεχνολογικές καινοτομίες.
«Για να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό των αναπτυσσόμενων οικονομιών μας
και να εκμεταλλευτούμε πλήρως το νέο κύμα παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, οι χώρες μας πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η αποτελεσματική ανάπτυξη των πόρων, το εμπόριο και η εφοδιαστική, τα χρηματοοικονομικά και ασφάλιση, αλλά και πολλαπλασιασμό του όγκου των επενδύσεων κεφαλαίου», τόνισε ο Putin.

Πρόταση για… χρηματιστήριο σιτηρών

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόταση του προκειμένου να ανοίξει μια πλατφόρμα ανταλλαγής σιτηρών στο πλαίσιο των BRICS προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια των κρατών μελών της ένωσης.
«Προτείνουμε να ανοίξει ένα χρηματιστήριο σιτηρών BRICS, το οποίο θα συμβάλει στη διαμόρφωση δίκαιων και προβλέψιμων δεικτών τιμών για προϊόντα και πρώτες ύλες, λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό τους ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας» είπε ο Putin, υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει στην προστασία των εθνικών αγορών από αρνητικές εξωτερικές παρεμβάσεις και κερδοσκοπία και από προσπάθειες δημιουργίας τεχνητών ελλείψεων τροφίμων».
«Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να μετατρέψουμε το χρηματιστήριο σιτηρών σε ένα πλήρες χρηματιστήριο εμπορευμάτων» τόνισε ο Putin.

Μηχανισμός διαβούλευσης για θέμα παγκόσμιου εμπορίου

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη των BRICS θα θέσουν σε λειτουργία έναν μηχανισμό διαβούλευσης για θέματα που άπτονται του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) με σκοπό τη δημιουργία δικαιότερων κανόνων στην παγκόσμια οικονομία.
«Πιστεύουμε ότι η έναρξη ενός ειδικού μηχανισμού για διαβουλεύσεις των κρατών των BRICS στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα διευκολύνει την ανάπτυξη μιας κοινής θέσης για τη δημιουργία δικαιότερων κανόνων στην παγκόσμια οικονομία και στη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο Putin, τονίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει «την αύξηση της βιωσιμότητας των αλυσίδων εφοδιασμού και της προστιθέμενης αξίας, την αντιμετώπιση του προστατευτισμού, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και τη δημιουργία επαφών στις ειδικές οικονομικές ζώνες».
65_3.JPG
Θετικό αποτύπωμα

«Όλες οι χώρες μας ευνοούν την ισότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό, την έγκριση των υψηλών ιδανικών της φιλίας και της αρμονίας, της κοινής ευημερίας, την έκδηλη ευθύνη για το μέλλον του κόσμου στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια, επηρεάζουν θετικά την κατάσταση των πραγμάτων στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, συνεισφέρουν περισσότερο στην επίλυση των πιεστικών περιφερειακών ζητημάτων» είπε ο Putin, αναφέροντας πως «αυτή είναι η ουσία της στρατηγικής γραμμής των BRICS στην παγκόσμια σκηνή».

Η στρατηγική

«Αυτή στρατηγική είναι ιδιαίτερα σημαντική υπό αυτές τις συνθήκες, όπου είναι σε εξέλιξη δραματικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούν τη δυναμική ανάπτυξη των BRICS, την ενίσχυση της επιρροής τους στις παγκόσμιες υποθέσεις.
«Τα κράτη μέλη έχουν τεράστιο πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό-τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό.
Είναι δίκαιο να πούμε ότι οι BRICS αποτελούνται από κράτη που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηπείρους, διαφορετικά πρότυπα ανάπτυξης, θρησκείες, πολιτισμούς και κουλτούρες» τόνισε ο Putin.

Περαιτέρω επέκταση

Ο Putin πρότεινε να συζητηθεί η βαθύτερη οικονομική συνεργασία, η περαιτέρω επέκταση των BRICS καθώς και η αντιμετώπιση των μεγάλων στρατιωτικών συγκρούσεων στο πλαίσιο της Συνόδου.
«Τώρα, σε αυτή την κλειστή μορφή, προτείνουμε να εξεταστούν οι πιο πιεστικές πτυχές της παγκόσμιας ατζέντας, να ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των κρατών BRICS στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης οξέων περιφερειακών συγκρούσεων» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δύο βασικά ζητήματα

Όπως είπε, πρέπει να δοθεί προσοχή στην εφαρμογή «δύο σημαντικών αποφάσεων της προηγούμενης συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ».
«Αυτό αναφέρεται στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των BRICS.
Το επόμενο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η περαιτέρω επέκταση της Ένωσης» είπε ο Putin, ο οποίος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η 16η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε διευρυμένη μορφή, καθώςπέντε ακόμη χώρες προσχώρησαν στους BRICS.

Ενίσχυση της πολυπολικότητας

«Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός της ρωσικής Προεδρίας, το οποίο πραγματοποιείται υπό το σύνθημα «Ενίσχυση της πολυπολικότητας για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια» τόνισε ο Putin, ο οποίος υπογράμμισε πως «προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε το κύρος των BRICS, να ενισχύσουμε τον ρόλο τους στις παγκόσμιες υποθέσεις, στην επίλυση πιεστικών παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων και κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να εμβαθύνουμε την πολύπλευρη συνεργασία των κρατών μας σε τρεις βασικούς τομείς - πολιτική και ασφάλεια, οικονομία και πολιτιστικές και ανθρωπιστικές επαφές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης