Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Mέτωπο» Orban, Fico, Vucic κατά της παράνομης μετανάστευσης - Στα σκουπίδια το Σύμφωνο της ΕΕ

«Mέτωπο» Orban, Fico, Vucic κατά της παράνομης μετανάστευσης - Στα σκουπίδια το Σύμφωνο της ΕΕ
Η μεταναστευτική οδός των Δυτικών Βαλκανίων φέρει δυσανάλογο βάρος όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση
Οι ηγέτες της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι τρέχουσες ευρωπαϊκές λύσεις για την παράνομη μετανάστευση είναι ανεπαρκείς και ζήτησαν μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Κομάρνο.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán και ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić αναγνώρισαν ότι η παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρώπη είναι «ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο τροφοδοτείται από τη γεωπολιτική αστάθεια, τις αυξανόμενες συγκρούσεις και τις κοινωνικές ανισότητες στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης και επιδεινώνεται από παράγοντες έλξης εντός της ΕΕ».

Fico (Σλοβακία): Μέτρα και συνεργασία

«Η ΕΕ δεν χρειάζεται ανακατανομή των μεταναστών ή υποχρεωτικές ποσοστώσεις, αλλά μέτρα σε συνεργασία με χώρες που θέλουν να προστατεύσουν από κοινού τα εξωτερικά τους σύνορα», δήλωσε ο Fico κατά τη διάρκεια συνάντησης στα σύνορα Σλοβακίας-Ουγγαρίας.
Ο Fico χαιρέτισε επίσης την πρόταση του Orbán να συνεχιστούν οι συνομιλίες σε αυτό το τριμερές σχήμα, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες διάλυσης της συμμαχίας των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ, τις οποίες ο ίδιος είναι αποφασισμένος να αποτρέψει.
«Πιστεύω ότι η Σερβία θα γίνει μέλος της ΕΕ και θα συμμετάσχει σε αυτή την περιφερειακή συνεργασία», πρόσθεσε ο Fico.

Κοινή δήλωση


Στην κοινή δήλωσή τους, οι τρεις ηγέτες υποστήριξαν επίσης ότι «οι λύσεις που υιοθετήθηκαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές ή βιώσιμες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμπληρωθούν με την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».
Οι Fico, Orbán και Vučić προειδοποίησαν ότι η μεταναστευτική οδός των Δυτικών Βαλκανίων φέρει δυσανάλογο βάρος όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση.
Υπογράμμισαν τη σημασία της προστασίας του χώρου Σένγκεν και ότι πρέπει να περιλαμβάνει περιφερειακά μέτρα για την ανακούφιση της πίεσης στα εξωτερικά σύνορα, τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και των επιστροφών χωρίς να διαταράσσεται η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών στην Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στα σκουπίδια το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, ο Orbán πρότεινε ευθέως ότι το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση «πρέπει να πεταχτεί» και να δημιουργηθούν νέοι κανόνες.
Μόλις φέτος, η Ουγγαρία χαλάρωσε αθόρυβα τους περιορισμούς στις θεωρήσεις εργασίας για Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στην ΕΕ ότι η Βουδαπέστη θα μπορούσε να εκθέσει τη ζώνη Σένγκεν σε ενδεχόμενη κατασκοπεία και κινδύνους για την ασφάλεια, σημειώνει η Euractiv.
Οι τρεις ηγέτες τόνισαν επίσης ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση και το άσυλο περιλαμβάνει «την αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής με ενεργό συντονισμό σε διακυβερνητικό επίπεδο και τη διερεύνηση της χρήσης καινοτόμων λύσεων».
Δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν περαιτέρω την τριμερή εταιρική σχέση για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης