Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση με 4 νεκρούς, 14 τραυματίες - Erdogan: Καταδικάζω την αποτρόπαια πράξη

Συναγερμός στην Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση με 4 νεκρούς, 14 τραυματίες - Erdogan: Καταδικάζω την αποτρόπαια πράξη
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκορπώντας το χάος στην Άγκυρα - Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της τουρκικής Αντιτρομοκρατικής, Αστυνομίας
(Συνεχές upd) Ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμοί μετά από τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκαν στις κύριες εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, το απόγευμα της Τετάρτης 23/10.
«Η επίθεση οδήγησε στον θάνατο 4 άτομα ενώ υπάρχουν 14 τραυματίες» όπως ενημέρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan από το Καζάν της Ρωσίας απ' όπου βρισκόταν σε συνάντηση με τον Vladimir Putin στη Σύνοδο των BRICS, ενώ πρόσθεσε:
«Καταδικάζω αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση και εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρες μας».
Όπως είπε λίγη ώρα νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya, «δύο ένοπλοι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» χωρίς να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες.
1222222222222222222222222222.PNG
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αρχικά έκαναν λόγο για «ανταλλαγή πολλών πυροβολισμών», με διάφορες φωτογραφίες που διέρρεαν στα social media να υποστηρίζουν ότι υπήρχαν όμηροι στις εγκαταστάσεις.
Η επιχείρηση της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής είναι ακόμα εν εξελίξει.
αεεεε.PNG
Τα αίτια της έκρηξης και των πυροβολισμών που ακολούθησαν παραμένουν ακόμα ασαφή.
Στο σημείο στάλθηκαν από την πρώτη στιγμή υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ενώ «σηκώθηκαν» ακόμα και ελικόπτερα των Ειδικών Δυνάμεων, μετέδωσε το Anadolu Agency (AA).
rrrrrrrrrrrrrrrr.PNG

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν αρχικά ότι τρεις ένοπλοι προσπάθησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια ξέσπασε ένοπλη συμπλοκή.
Εν τω μεταξύ, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης Bilkent και Etlik και στο νοσοκομείο εκπαίδευσης και έρευνας Yenimahalle. Όπως έγινε γνωστό, 3 εκ των τραυματιών βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Εκπαίδευσης και Έρευνας Yenimahalle με ελικόπτερο.

Όπως μετέδιδε το BN: 

Η επίθεση ξεκίνησε λίγο πριν την αλλαγή βάρδιας στις 15.30.
Πρώτα σημειώθηκε μια έκρηξη κοντά στην πόρτα, η οποία χρησιμοποιούνταν εκτενώς από πολλά μέλη του προσωπικού ως είσοδο, και στη συνέχεια οι δράστες κατευθύνθηκαν προς τα μέσα με όπλα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών στις πρώτες του δηλώσεις επιβεβαίωσε το γεγονός αναφέροντας:
«Υπήρξε τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries Inc. (TAI).
«Δυστυχώς, μετά την επίθεση είχαμε νεκρούς και τραυματίες. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.
Το κοινό θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Λάβετε υπόψη σας τις δηλώσεις από επίσημες πηγές.
Η έκρηξη σημειώθηκε στην πύλη εισόδου των εγκαταστάσεων ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση και έχουν οριστεί ένας αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας και 8 Εισαγγελείς».

Πήγαν... με ταξί 

Από το κύκλωμα ασφαλείας
διακρίνονταν ένοπλοι τρομοκράτες που μπήκαν στην εγκατάσταση με ένα ταξί, το οποίο αργότερα εξερράγη...
Μάλιστα από τις λήψεις  φαίνεται και μια γυναίκα με βαρύ οπλικό εξοπλισμό που εισέρχεται εντός των κτιρίων.

Οι φωτογραφίες από τους δράστες 
agkyra-tromokratiko-mak1.webp
124444444444444444444.PNG
ssssssssssss.PNG
Αρχικά, ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας υποστήριξαν ότι σημειώθηκε και επίθεση αυτοκτονίας αλλά κανένα σενάριο δεν έχει επιβεβαιωθεί προσώρας.
351878.jpg

δ.PNG
Το προσωπικό οδηγήθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας.
Η περιοχή TAI είναι μια πολύ κρίσιμη εγκατάσταση στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ενώ εκεί εργάζονται περίπου 15.000 άτομα.
123555555555555.PNG
008_2024_02_Ekim_16_Ekim_11_20241023_2_66085545_105950269.jpg
Δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Yılmaz

Ο αντιπρόεδρος Cevdet Yılmaz ανέφερε: "Καταδικάζω την προδοτική τρομοκρατική επίθεση στην πανεπιστημιούπολη της TAI. Η προδοτική τρομοκρατική επίθεση είχε στόχο τα επιτεύγματα στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας" 

Δήλωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ M. Rutte προχώρησε σε δηλώσεις για το μακελειό: "Στεκόμαστε στο πλευρό της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία. Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε μορφή τρομοκρατίας" είπε στη δήλωση του.

Συναγερμός στην Τουρκία - Βρετανικό μαχητικό Eurofighter εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από την Κωνσταντινούπολη

Ένα βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon έστειλε σήμα κινδύνου κατά τη διάρκεια πτήσης του πάνω από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Flightradar.

euro_radar.JPG
Προσώρας, δεν διευκρινίζονται λεπτομέρειες για τα κίνητρα πίσω από τη σχετική κίνηση του βρετανού πιλότου.
Επιπλέον, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του Βρετανικού Στρατού δεν έχουν σχολιάσει ακόμη επισήμως το περιστατικό.
Επισημαίνεται, ότι το εν λόγω περιστατικό σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την τρομοκρατική επίθεση στις κύριες εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) στην Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης 23/10.
Σύμφωνα με το NTV, οι τρομοκράτες ενδέχεται να έχουν αιχμαλωτήσει ομήρους κατά την επίθεσή τους στην ΤΑΙ.
Όπως τονίζουν οι τουρκικές αρχές, η αστυνομία διερευνά σοβαρά αυτή την πληροφορία.
Αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος ανέφεραν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις στην περιοχή του εργοστασίου, ενώ εμφανίστηκαν πυκνοί καπνοί στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης.
Βίντεο από την περιοχή όπως δημοσιεύουν χρήστες στο Χ: 
Ο απεσταλμένος του CNN Turk, προσθέτει πως η υποψία για τρομοκρατική επίθεση είναι ισχυρή, καθώς παρατηρήθηκε ένα εμπορικό όχημα με άγνωστο αριθμό ανθρώπων να διέρχεται από την πύλη και να ακολουθούν συγκρούσεις με άντρες από την ομάδα φύλαξης της εγκατάστασης.

Ποια είναι η Turkish Aerospace Industrie

Η Turkish Aerospace Industries Inc. είναι το τεχνολογικό κέντρο στους τομείς του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της ολοκλήρωσης, της ανανέωσης και των υπηρεσιών μετά την πώληση εναέριων πλατφορμών στην Τουρκία. Η εταιρεία παράγει ανταλλακτικά για το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Airbus A380, και το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος, το Airbus A400M.
Η Ανώνυμη Εταιρεία Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1973. Iδρύθηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας , στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία.
Ο σκοπός της ίδρυσης ορίζεται στο νόμο ως εξής: «Να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια βιομηχανία αεροσκαφών που θα αυξήσει το τεχνολογικό επίπεδο της Τουρκίας, θα συμβάλει στο εθνικό προϊόν, θα μετριάσει την εξάρτηση από ξένες οικονομίες, θα ανταγωνιστεί την ξένη αγορά και θα επικεντρωθεί στην εθνική ασφάλεια και ανάγκες των πολιτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης