Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασφυκτικές πιέσεις στον Ισπανό Sanchez να επιβάλλει embargo πώλησης όπλων στο Ισραήλ

Ασφυκτικές πιέσεις στον Ισπανό Sanchez να επιβάλλει embargo πώλησης όπλων στο Ισραήλ
Η Ισπανία έχει συνάψει συμβόλαια με την ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία μόνο για την επισκευή εξαρτημάτων, ανέφερε η El País

Η ισπανική αριστερά εντείνει τις πιέσεις της προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sánchez, προκειμένου η Μαδρίτη να αναστείλει όλες τις συμφωνίες όπλων με το Ισραήλ που ισχύουν σήμερα και να εφαρμόσει επειγόντως ένα «πλήρες εμπάργκο όπλων» στο Τελ Αβίβ.
Από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι φωνές εντός της ισπανικής αριστεράς έχουν δυναμώσει, καταγγέλλοντας αυτό που περιγράφουν ως «γενοκτονία» του παλαιστινιακού λαού και απαιτώντας να διακόψει η Ισπανία τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Γενοκτονία στη Γάζα

«Η υποχρέωσή μας (στην κυβέρνηση) είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε τη συνεχιζόμενη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα», δήλωσαν πηγές του υπουργείου Κοινωνικών Δικαιωμάτων την Τετάρτη.
Ο υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Pablo Bustinduy, απέστειλε αυτή την εβδομάδα επιστολή στην ισπανίδα υπουργό Άμυνας, Margarita Robles (PSOE/S&D), ζητώντας από την Ισπανία να αναστείλει όλες τις τρέχουσες συμβάσεις πώλησης όπλων με ισραηλινές εταιρείες.

Τι απαντά το υπουργείο Άμυνας

Η Robles τόνισε την Τετάρτη ότι μετά τις επιθέσεις της Hamas πέρυσι, οι οποίες άφησαν πίσω τους 1.200 Ισραηλινούς νεκρούς, η Ισπανία έχει συνάψει συμβόλαια με την ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία μόνο για την επισκευή εξαρτημάτων, ανέφερε η El País.
Η επιστολή του υπουργού υπογράφεται από τους πέντε υπουργούς που ανήκουν στην αριστερή πλατφόρμα Sumar, έναν μικρότερο εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού, μεταξύ των οποίων και ο Bustinduy, πρώην βουλευτής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Podemos.
Οι Podemos και το Sumar ολοκλήρωσαν το «πολιτικό τους διαζύγιο» τον Δεκέμβριο του 2023, μεταξύ άλλων λόγω βαθιών διαφωνιών μεταξύ της τότε αρχηγού του Sumar και νυν υπουργού Εργασίας, Yolanda Díaz, και της νυν αρχηγού των Podemos, Ione Belarra.
Και τα δύο αριστερά κόμματα διατηρούν μια ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στο Ισραήλ, γεγονός που έχει αποκαλύψει τις ρωγμές στην κυβέρνηση του Sánchez, οδηγώντας σε αρκετές διπλωματικές διαμάχες με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.
Τον Μάιο του 2024, ο Sánchez ανακοίνωσε την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης από την Ισπανία, μαζί με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης