Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vucic: Αναπτερώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη και Tusk στο Βελιγράδι

Vucic: Αναπτερώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη και Tusk στο Βελιγράδι
Ο Σέρβος πρόεδρος γύρισε την πλάτη στη Σύνοδο των BRICS...
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Πολωνίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Donald Tusk, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vučić, κάνοντας λόγο για «ενθαρρυντικά» μηνύματα και αναπτέρωση της ελπίδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πολωνός ομόλογος του παρακάθισαν το βράδυ της Τετάρτης (23/10) σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας. Το δείπνο διήρκησε περισσότερες από τέσσερεις ώρες και το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Tusk, οι οποίοι σήμερα είναι οι πιο ισχυροί πρωθυπουργοί που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μου μετέφεραν πολύ σημαντικά μηνύματα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ και την πρόοδο της Σερβίας. Γνωρίζεται τον σκεπτικισμό που εκφράζω συχνά γύρω από αυτό, αλλά τώρα με την επίσκεψη τους ανοίγουν νέοι ορίζοντες και δημιουργούνται νέες ελπίδες αν όχι για επιτάχυνση της διαδικασίας τότε για μία διαφορετική προσέγγιση» δήλωσε ο Aleksandar Vučić κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Σημείωσε δε ότι κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν ανοιχτά και με ειλικρίνεια όλες οι πτυχές της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας επισημαίνοντας ότι τα «ενθαρρυντικά» μηνύματα που του μετέφεραν οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν αντίκτυπο και στην κοινωνία.
Ο D. Tusk ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι κατά την πολωνική προεδρεία στην ΕΕ η ένταξη της Σερβίας θa αποτελέσει προτεραιότητα. «Η Ευρωπαϊκή ένωση δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη εάν δεν εντάξει στου κόλπους της την Σερβία» διεμήνυσε.

«Ήμουν ειλικρινής με τον Putin» - Ο Σέρβος Vucic εξήγησε τον λόγο άρνησής του να παραστεί στη σύνοδο των BRICS στο Καζάν

Ο πρόεδρος της Σερβίας Alexandar Vucic εξήγησε (την Τρίτη 22/10) ότι δεν συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, που διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, καθώς είχε προηγουμένως συμφωνήσει για συναντήσεις με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο πολιτικός σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής der Leyen. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν είχε τις προγραμματισμένες συναντήσεις θα ήταν πολύ δύσκολο να έρθει στη Ρωσία.
Ήμουν ειλικρινής με τον Πρόεδρο Putin και του εξήγησα: Κύριε Πρόεδρε, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν αυτές οι επισκέψεις, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να έρθω για διάφορα πράγματα που γνωρίζετε και πιστεύετε - κατανοήστε τη Σερβία.
Ο Σέρβος ηγέτης είπε επίσης ότι θα ήταν «μεγάλη τιμή» για αυτόν να είναι παρών στη Μόσχα στους εορτασμούς με την ευκαιρία της 80ής επετείου της Νίκης.
Νωρίτερα, στις 20 Οκτωβρίου, ο Putin και ο Vucic μίλησαν στο τηλέφωνο, η συνομιλία είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την 80ή επέτειο από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τους Ναζί. Δεν υπήρξαν επίσημες επαφές μεταξύ των αρχηγών της Ρωσίας και της Σερβίας, όπως παραδέχτηκε προηγουμένως ο Vucic, εδώ και δυόμισι χρόνια. Σε αυτό το διάστημα δεν μίλησαν ποτέ στο τηλέφωνο ούτε συναντήθηκαν.

Ένταξη στην ΕΕ όχι στις BRICS

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic δήλωσε ότι ο Vucic δεν ενδιαφέρεται για την ένταξη της χώρας στους BRICS. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο ίδιος και ο Vucic είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο Ivica Dacic σημείωσε ότι είναι αδύνατο να υπάρχουν δύο στρατηγικοί προσανατολισμοί, «να είμαστε ταυτόχρονα για τους BRICS και την ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης