Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Times για αντίποινα: Το Ισραήλ έχει ξαφνικά τρομακτικό πρόβλημα, δεν μπορεί να απαντήσει στους 200 πυραύλους του Ιράν

Βόμβα Times για αντίποινα: Το Ισραήλ έχει ξαφνικά τρομακτικό πρόβλημα, δεν μπορεί να απαντήσει στους 200 πυραύλους του Ιράν
Το Ισραήλ είναι αναγκασμένο να καταστρώσει εναλλακτικό σχέδιο επίθεσης στο Ιράν εξαιτίας της διαρροής των μυστικών εγγράφων με τους τύπους των πυραύλων που θα χρησιμοποιούσε - Τα αρχικά αντίποινα είχαν οριστεί για 15 - 16 Οκτωβρίου
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που το αναγκάζει να αναβάλλει επί μακρόν το χτύπημα αντιποίνων στο Ιράν.
Όπως αποκαλύπτουν οι Times το Ισραήλ ανέβαλε την επίθεση στο Ιράν μετά τη δημοσίευση μυστικών εγγράφων σε φιλοϊρανικό κανάλι στο Telegram.
Στα έγγραφα, μεταξύ άλλων, αναφερόταν η προετοιμασία των πυραύλων Golden Horizon και Rocks για επιθέσεις.

Το Ιράν μπορεί να προβλέψει πρότυπα επίθεσης των Ισραηλινών χάρη στη διαρροή εγγράφων

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, που επικαλείται υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους με γνώση των σχετικών διαβουλεύσεων, το Ισραήλ ανησυχεί ότι παρόλο που δεν κατονομάζονται στα έγγραφα, που διέρρευσαν οι πιθανοί στόχοι, οι λεπτομέρειες που παρέχονται θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ιράν να προβλέψει ορισμένα πρότυπα επίθεσης.
Οι Times υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, αλλά πρέπει να το δοκιμάσει πριν προχωρήσει.
«Η διαρροή των αμερικανικών εγγράφων καθυστέρησε την επίθεση λόγω της ανάγκης αλλαγής ορισμένων στρατηγικών και στοιχείων», λέει η πηγή.
«Θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αρχικά προβλεπόταν» προσθέτει ο Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ως άκρως απόρρητα, τα έγγραφα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά διαδικτυακά την Παρασκευή (18/10/2024) στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και γρήγορα διαδόθηκαν στα κανάλια του μέσου που είναι δημοφιλή στους Ιρανούς.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι το Ισραήλ άρχισε συστηματικά να προετοιμάζεται για την επίθεση, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να προχωρήσει σε μια μετρημένη απάντηση.

Τα ισραηλινά αντίποινα είχαν οριστεί για 15 - 16/10 - Οι πύραυλοι με τους οποίους θα χτυπούσε το Τελ Αβίβ

Το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ είχε οριστεί για τις 15 – 16 Οκτωβρίου σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα αλλά η διαρροή των εγγράφων τη ματαίωσε.
Τα έγγραφα αναφέρονται στην προετοιμασία των βαλλιστικών πυραύλων ALBM (Air-launched Balistic Missiles).
Πρόκειται για δεδομένα, που βασίζονται σε δορυφορικές φωτογραφίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, από τις 8 Οκτωβρίου 2024, οι βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εκπαιδευτεί με τουλάχιστον 16 πυραύλους Golden Horizon και τουλάχιστον 40 Rocks.
Ο πύραυλος Rocks παράγεται από την εταιρεία Rafael.
Τον παρουσίασε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, το 2019, στο Indian Air Show.
Ο πύραυλος Rocks είναι ένας προηγμένος πύραυλος αέρος-εδάφους με πολύ μεγάλο βεληνεκές.
iran_israel.jpg

Το συγκεκριμένο εύρος δεν αποκαλύπτεται. Μπορεί να εκτοξευθεί από αεροσκάφη F-16 και F-35, των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).
Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να πλήττει με ακρίβεια σταθερούς ή κινητούς στόχους που βρίσκονται στο έδαφος ή κρυμμένοι υπόγεια, ακόμη και σε περιβάλλοντα με εμπλοκή GPS.
Οι πύραυλοι Rocks είναι ικανοί για υπερηχητικές ταχύτητες και είναι ανθεκτικοί σε ηλεκτρονικές παρεμβολές.
Εκτοξεύονται από μεγάλη απόσταση, πολύ πέρα από το βεληνεκές των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας.
Είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας ενώ η πιθανή κυκλική εκτροπή του βλήματος είναι μόνο 3 μέτρα.
Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με διεισδυτική ή ισχυρά εκρηκτική κεφαλή και καθοδηγείται με χρήση ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα.
Ο πύραυλος λειτουργεί αυτόνομα, είναι προγραμματισμένος εκ των προτέρων και στο τελικό στάδιο της τροχιάς χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλεκτρο-οπτικής καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένων αλγορίθμων αναγνώρισης εικόνας στόχου.Δηλαδή, όταν εκτοξεύονται, το 50% τέτοιων βλημάτων πέφτουν σε κύκλο ακτίνας 3 μέτρων, που περιγράφεται γύρω από τον στόχο.

iran_2_1.jpg

Μυστήριο με τους πυραύλους Golden Horizon

Όσο για τους πυραύλους Golden Horizon, πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι τότε μοντέλο.
Ούτε η Rafael ούτε άλλες αμυντικές ανησυχίες το παρουσίασαν ανοιχτά.
Τα ξένα μέσα δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος αναλόγου του Rocks, μόνο μεγαλύτερο και πιο ισχυρό.
rocks.JPG
Υπόθεση κατασκοπείας;

Το Ιράν προετοιμάζεται για τα ισραηλινά αντίποινα μετά την τελευταία του άμεση επίθεση στο Ισραήλ, κατά την οποία εκτόξευσε 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του εβραϊκού κράτους, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε στρατιωτικές βάσεις.
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η πυραυλική επίθεση ήρθε ως απάντηση στα πλήγματα στον Λίβανο που σκότωσαν την ανώτατη ηγεσία της σιιτικής οργάνωσης Hezbollah που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη ενώ μία έκρηξη τον Ιούλιο στην Τεχεράνη εξόντωσε τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas, Ismail Haniyeh.
Δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ κατονόμασαν ως ύποπτη που διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα την Ariane Tabatabai, μια Ιρανοαμερικανίδα της οποίας ο ρόλος ως Προϊστάμενος του Γραφείου του
υπουργού Άμυνας Lloyd Austin για ειδικές επιχειρήσεις της παρείχε πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες.
Αυτές οι αναφορές αμφισβητούνται αλλά δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για την ταυτότητα του υπόπτου.


Ιράν: Πριν από τις 31/10 τα ισραηλινά αντίποινα

Το Ιράν πιστεύει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα χτυπήσουν πριν από τις 31 Οκτωβρίου την Ισλαμική Δημοκρατία στο πλαίσιο των αντιποίνων για την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asharq al-Awsat, η ιρανική πλευρά έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι προσπάθειες περιφερειακών και διεθνών παραγόντων να πείσουν το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης ήταν ανεπιτυχείς.
Το δημοσίευμα δεν κάνει καμία αναφορά στο ποιες ιρανικές εγκαταστάσεις και υποδομές πρόκειται να πληγούν.
Μάλιστα αναφέρεται πως το Ιράν δεν αποκλείει επίθεση από τον ισραηλινό στρατό σε στόχους φιλοϊρανικών σχηματισμών στο Ιράκ.
Για αυτό το λόγο η Τεχεράνη συνέστησε στη Βαγδάτη να «λάβει προφυλάξεις».

Περισσότερους από 200 πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τη Haifa.
Πλήγματα σημειώθηκαν στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς οι πύραυλοι διαπέρασαν την αεράμυνα .

Παρέμβαση Putin


Σε παρέμβασή του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή με τη διόρθωση της ιστορικής αδικίας και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης.
Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, ο φαύλος κύκλος της βίας δεν θα σπάσει και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζουν σε διαρκή κρίση.
Σύμφωνα μεε τον Putin η εφαρμογή της φόρμουλας των δύο κρατών, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα είναι επίσης προϋπόθεση για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

the_times_2.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης