Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πυροβολήστε τα πόδια σας»: Ύπουλα, οι Αμερικανοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό τιτάνιο και παλλάδιο

«Πυροβολήστε τα πόδια σας»: Ύπουλα, οι Αμερικανοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό τιτάνιο και παλλάδιο
Η Ουάσιγκτον θέλει να εμποδίσει τις οδούς ανεφοδιασμού για ορισμένα αγαθά μέσω της Ινδίας, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης, που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις
Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων, το οποίο θα εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να συμφωνήσει σε ορισμένους μελλοντικούς περιορισμούς με συμμάχους από την Ευρώπη, μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Το πρακτορείο σημείωσε ότι, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, η Ουάσιγκτον θέλει να περιορίσει την πρόσβαση της Μόσχας σε αγαθά διπλής χρήσης και να παρεμβαίνει περαιτέρω στις εξαγωγές ρωσικών εμπορευμάτων.
Αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, σε όσους βοηθούν τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων των μεσαζόντων σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν τους Ρώσους με βασικά εξαρτήματα για διάφορα όπλα.
Η Ουάσιγκτον θέλει να εμποδίσει τις οδούς ανεφοδιασμού για ορισμένα αγαθά μέσω της Ινδίας, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης, που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Αναμένεται επίσης ότι θα επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα και στις τράπεζες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στις «ιερές αγελάδες» των ρωσικών εξαγωγών, οι οποίες δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως.
Πραγματική αίσθηση ήταν η πρόταση των Αμερικανών στους Ευρωπαίους συμμάχους τους να επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό τιτάνιο και παλλάδιο. Όμως η Ευρώπη δεν δέχτηκε αυτή την πρόταση με ενθουσιασμό, κατέληξε το Bloomberg.
Με τη σειρά του, το Politico, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία από το νέο έτος: Το θέμα είναι ότι η Ουγγαρία, η οποία προεδρεύει επί του παρόντος στην ΕΕ, επειχειρεί με κάθε δυνατό τρόπο να παρεμβαίνει στη διαδικασία αντιρωσικών κυρώσεων.
Όμως, τον Ιανουάριο του 2025 θα αντικατασταθεί από την Πολωνία, η οποία υποστηρίζει οποιαδήποτε αυστηροποίηση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το Bloomberg διευκρίνισε ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες τιτανίου και παλλαδίου από τη Ρωσία. Το τιτάνιο έχει μεγάλη ζήτηση στην αεροναυπηγική βιομηχανία και το παλλάδιο χρειάζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως οι Αμερικανοί πείθουν τους Ευρωπαίους να κάνουν αυτό το βήμα. Ωστόσο, οι ειδικοί που μίλησαν στο πρακτορείο είπαν ότι μια τέτοια αντίδραση απέναντι σε αυτά τα προϊόντα θα ήταν σαν να «πυροβολείς τον εαυτό σου στα πόδια». Η Ευρώπη θα χάσει αμέσως ότι απομένει από την ανταγωνιστικότητά της, την οποία θα εκμεταλλευτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης