Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στο ανατολικό μέτωπο - Οι Βρυξέλλες χάνουν από τη Ρωσία - Σβήνει το ευρωπαϊκό όνειρο

Πανικός στο ανατολικό μέτωπο - Οι Βρυξέλλες χάνουν από τη Ρωσία - Σβήνει το ευρωπαϊκό όνειρο
Σβήνει το ευρωπαϊκό όνειρο για Μολδαβία και Γεωργία
Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο ανατολικό μέτωπο, με τις Βρυξέλλες να χάνουν από τη Ρωσία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, καθώς σβήνει το ευρωπαϊκό όνειρο για χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία αλλά και η Ουκρανία.
Τον Ιούνιο του 2022, τέσσερις μήνες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τον αιφνιδιαστικό πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε με το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, σύμφωνα με το Politico.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα επιτραπεί στην Ουκρανία και τη Μολδαβία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να γίνουν μέλη του μπλοκ.
Τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία, έλαβε το ίδιο «υποψήφιο καθεστώς».
Πριν από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας, ακόμη και μια τόσο μακρινή πρόσκληση για ένταξη, θα προσέφερε ισχυρή ενθάρρυνση στους Ουκρανούς, τους Μολδαβούς και τους Γεωργιανούς που επιθυμούσαν ένα κομμάτι του ευρωπαϊκού ονείρου.
Αυτές τις μέρες, ωστόσο, η υπόσχεση για μια θέση στο τραπέζι αντιμετωπίζει τη ρωσική απειλή.

Ανατολή ή Δύση;

Η Ουκρανία,  αυτή τη στιγμή χρειάζεται πυρομαχικά, συστήματα αεράμυνας, πραγματική πίεση στο Κρεμλίνο και όλα αυτά βρίσκονται σε έλλειψη.
Στη Μολδαβία και τη Γεωργία, επίσης, δύο εκλογικές αναμετρήσεις αυτή την εβδομάδα καταδεικνύουν τη φθίνουσα δύναμη του ευρωπαϊκού ονείρου, τονίζει το Politico.

Την Κυριακή, οι Μολδαβοί ψήφισαν σε δημοψήφισμα σχετικά με το αν η ένταξη στην ΕΕ θα ενσωματωθεί στο σύνταγμα της χώρας.
Το Σάββατο, οι Γεωργιανοί θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές με ένα κυβερνών κόμμα που θεωρείται ευρέως σε ανοικτή επικοινωνία με το Κρεμλίνο.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι ψήφοι έχουν δοθεί ως επιλογή μεταξύ ενός μέλλοντος ευθυγραμμισμένου με τη Μόσχα ή τις Βρυξέλλες, Ανατολή ή Δύση - μια απόφαση που πριν από λίγο καιρό θα ευνοούσε σε μεγάλο βαθμό την ΕΕ, αλλά όχι πια.

Απογοητευτικά αποτελέσματα για τις Βρυξέλλες

Για τις Βρυξέλλες, ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία και στις δύο χώρες, το συναίσθημα αυτό δεν εμφανίζεται στην κάλπη.
Στη Μολδαβία, η ψήφος υπέρ της ΕΕ κέρδισε με το μικρότερο δυνατό περιθώριο, προκαλώντας απροσδόκητο πλήγμα στη φιλοδυτική πρόεδρο Maia Sandu.
Στη Γεωργία, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, προβλέπεται ότι θα κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Και στις δύο περιπτώσεις, η ρωσική παραπληροφόρηση και ο υβριδικός πόλεμος θεωρείται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, σύμφωνα με το Politico, ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά το Κρεμλίνο, κατηγορώντας την ΕΕ για παρέμβαση στα εσωτερικά της Γεωργίας.
Αποδοκιμάζοντας το απογοητευτικό αποτέλεσμα στη Μολδαβία, η πρόεδρος Sandu παραπονέθηκε για «έναν άδικο αγώνα» εναντίον «ξένων δυνάμεων».
Οι Μολδαβοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία δαπάνησε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για την εκστρατεία επιρροής.
Εσωτερικοί παράγοντες, λένε οι ειδικοί, έπαιξαν επίσης ρόλο, με πολλούς Μολδαβούς να χρησιμοποιούν το δημοψήφισμα για να εκφράσουν τα παράπονά τους για την κυβέρνηση.
Όμως, μαζί με την προεκλογική εκστρατεία στη Γεωργία, η ψηφοφορία στη Μολδαβία εγείρει το ερώτημα: Σε μια εποχή που η Ρωσία επιδεικνύει την ισχύ της, μπορεί η ΕΕ να στηριχθεί στις υποσχέσεις της για την ήπια ισχύ;

Πόλεμος και ειρήνη

Τόσο στη Μολδαβία όσο και στη Γεωργία, η απειλή της ρωσικής στρατιωτικής πυγμής δεν είναι υποθετική, σημειώνει το Politico.
Ρωσικά στρατεύματα σταθμεύουν στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας από τότε που η περιοχή αποσχίστηκε με την υποστήριξη της Μόσχας τη δεκαετία του 1990. Βρίσκονται επίσης στις περιοχές Αμπχαζία και Νότια Οσετία της Γεωργίας, μετά την εισβολή των στρατευμάτων της Μόσχας το 2008.
Ενόψει των εκλογών, ο φόβος ότι ο πόλεμος θα έρθει στα σπίτια τους εκμεταλλεύτηκαν οι εντολοδόχοι της Μόσχας για να κάνουν τους ψηφοφόρους να αμφισβητήσουν την επιθυμία τους να ενταχθούν στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης