Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Σε πανικό η Ευρώπη, φοβάται τον Trump - Σπεύδει να θωρακίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αποκάλυψη: Σε πανικό η Ευρώπη, φοβάται τον Trump - Σπεύδει να θωρακίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οποιαδήποτε χαλάρωση από τις ΗΠΑ θα αφήσει την Ευρώπη σε δύσκολη θέση
Ευρωπαίοι διπλωμάτες ετοιμάζονται να θωρακίσουυν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προβλέποντας ότι η επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στον Λευκό Οίκο,  θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες απομόνωσης της Μόσχας, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων και απεσταλμένων της ΕΕ επικεντρώνονται σε διάφορες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μακροπρόθεσμα, ενισχύοντάς τες μέσω αυστηρότερης εφαρμογής, ακόμη και αν η Ουάσινγκτον αλλάξει πολιτική.
Τα πιθανά βήματα περιλαμβάνουν ρήτρες «catch-all» για τον εντοπισμό και τη διακοπή ύποπτων φορτίων αγαθών που προορίζονται για τη Ρωσία και ευρύτερους περιορισμούς στη ναυτιλία πετρελαίου, ανέφεραν οι πηγές.

Τι θα αλλάξει για τα ρωσικά assets

Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για την αλλαγή της απαίτησης ότι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, η μεγαλύτερη μεμονωμένη δυτική κύρωση κατά της Μόσχας, πρέπει να ανανεώνεται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε έξι μήνες, δήλωσαν οι πηγές.
Μερικά κράτη μέλη επεξεργάζονται την ιδέα μιας ρήτρας «catch-all» που θα εφαρμόζεται είτε σε αγαθά του πεδίου μάχης, είτε σε ένα ευρύτερο φάσμα απαγορευμένων εξαγωγών, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.
Η ρήτρα θα επέτρεπε στους τελωνειακούς υπαλλήλους να καθυστερούν τις αποστολές, εάν ο προορισμός φαινόταν παράλογος, όπως για παράδειγμα η διέλευση από τη Ρωσία για να φθάσουν σε χώρες της κεντρικής Ασίας.
Οι προετοιμασίες γίνονται, εν αναμονή της αλλαγής της θέσης της Ουάσινγκτον, σε περίπτωση επανεκλογής του Trump.
Οποιαδήποτε χαλάρωση από την Ουάσινγκτον θα αφήσει την Ευρώπη σε δύσκολη θέση.

Ζητείται... ισχύς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί τώρα να βρει τα δικά της μέσα για να ενισχύσει τους περιορισμούς που επιβάλλει στη Ρωσία.
Ο Tom Keatinge, του think tank Royal United Services Institute, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν προετοιμάσει «αυτόνομες ευρωπαϊκές κυρώσεις λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο μιας προεδρίας Trrump», αλλά θα πρέπει να τις ενισχύσουν.
«Σε περίπτωση που μια προεδρία Trump ανατρέψει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι πολύ πιο ισχυροί σε ... δράσεις επιβολής και δεν θα μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από τον θείο Σαμ», εξήγησε.
Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Trump δήλωσε ότι η «αδύναμη ατζέντα του προέδρου Joe Biden ... ενθάρρυνε τους αντιπάλους μας, οδήγησε σε πόλεμο στην Ουκρανία», επικρίνοντας την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Kamala Harris ως «επικίνδυνα φιλελεύθερη», χωρίς να περιγράψει τη θέση του για τις κυρώσεις.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αδικήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας του Trump, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν μια διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και επανέφεραν μονομερώς τις κυρώσεις, αφήνοντας την Ευρώπη στο απυρόβλητο.
Τώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια παρόμοια στροφή για τη Ρωσία θα μπορούσε να διαλύσει τις δυτικές προσπάθειες για την απομόνωση της Μόσχας, είπαν δύο από τους ανθρώπους αυτούς.
Ο Trump έχει αφήσει έντονα να εννοηθεί στην προεκλογική εκστρατεία ότι θα σταματήσει ή θα επιβραδύνει δραματικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους για να συζητήσουν σοβαρά νέους περιορισμούς ενόψει της ανάληψης της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από την Πολωνία.

Το...εμπόδιο της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία και έχει καθυστερήσει τις κυρώσεις.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban προκάλεσε θύελλα επικρίσεων για τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στη Μόσχα, η οποία παρουσιάστηκε από τη Βουδαπέστη ως «ειρηνευτική αποστολή».
Η αναθεώρηση θα μπορούσε επίσης να καταργήσει την ανάγκη τακτικής επαναβεβαίωσης του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αντικαθιστώντας τα εξαμηνιαία διαστήματα με αυτά των 36 μηνών, στηρίζοντας την κύρωση αυτή μακροπρόθεσμα.
Τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η ομάδα των επτά (G7) μεγάλων οικονομιών ανέρχονται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να κατέχονται στην Ευρώπη.
Αρκετές χώρες συζητούν επίσης την πάταξη της «λανθασμένης επισήμανσης» των προϊόντων που προορίζονται για τη Ρωσία, επιδιώκοντας ακριβέστερες περιγραφές.
Τα κράτη της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι οι εξαγωγείς εκμεταλλεύονται τους τελωνειακούς κωδικούς της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ διεξάγουν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με τη μορφή μιας 15ης δέσμης κυρώσεων μετά από μήνες ακινησίας από τότε που η Βουδαπέστη ανέλαβε το τιμόνι την 1η Ιουλίου.
Τουλάχιστον 45 πλοία αναμένεται να προστεθούν στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι επιδιώκουν να ενισχύσουν το ανώτατο όριο των ρωσικών τιμών πετρελαίου της G7, δήλωσε μια πηγή.
Οι αξιωματούχοι των δυτικών κυρώσεων πιστεύουν ότι η στόχευση συγκεκριμένων δεξαμενόπλοιων είναι ο καλύτερος τρόπος για να πληγούν περισσότερα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης