Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ; - Απαντούν 10 κεντρικοί τραπεζίτες - Δεν αποκλείεται περικοπή 50 μονάδων βάσης

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ; - Απαντούν 10 κεντρικοί τραπεζίτες - Δεν αποκλείεται περικοπή 50 μονάδων βάσης
Δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ παραθέτουν τις εκτιμήσεις του για την επόμενη κίνηση όσον αφορά τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα

Αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος -και ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από τον στόχο- όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην επόμενη κίνηση, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μια jumbo περικοπή, όπως οι 50 μονάδες βάσης.
Στο CNBC μίλησαν 10 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και άνοιξαν τα χαρτιά τους όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού, τα επιτόκια και πολλά άλλα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ -στην τελευταία συνεδρίαση- μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% από 3,5%.

Mārtiņš Kazāks, Λετονός κεντρικός τραπεζίτης Bank of Latvia

Για μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης: «Λοιπόν, όλα θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, ξέρετε, δεδομένων των δεδομένων που μας λένε. Αλλά θα έχουμε αυτή τη συζήτηση τον Δεκέμβριο και θα έχουμε τη συζήτηση στη συνέχεια στις αρχές του επόμενου έτους, και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση...
Έτσι, η χαλάρωση της πίεσης από τα επιτόκια, φυσικά, είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε, και αυτό είναι που θα κάναμε. Αλλά φυσικά, ξέρετε, πρέπει να δούμε τα δεδομένα... Υπάρχει και η μείωση κατά 0%, η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, ξέρετε, και υπάρχει επίσης ίσως η πιθανότητα μεγαλύτερης μείωσης, αλλά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα».

Pierre Wunsch, Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης

«Λοιπόν, αν λέτε ότι εξαρτάστε από τα δεδομένα, εξαρτάστε από τα δεδομένα. Δεν θέλω να προβλέψω τι θα μας πουν τα δεδομένα. Μπορεί να υπάρξει συζήτηση, πράγματι, για το αν πρέπει να καταργήσουμε τον περιορισμό πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε ή όχι. Και πάλι, ανάλογα με τα δεδομένα. Μια κίνηση 50 μονάδων θα ήταν μια μεγάλη κίνηση, οπότε νομίζω ότι θα δικαιολογούνταν μόνο αν είχαμε δεδομένα, τα οποία θα ήταν, ξέρετε, η μείωση του πληθωρισμού. Αλλά πιθανότατα και όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ που πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, κάτι που δεν είναι πραγματικά αυτό που βλέπουμε σήμερα.
... Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά έχουμε ξεκινήσει αρκετά νωρίς τη μείωση των επιτοκίων. Νομίζω ότι είναι καλό αν μπορούμε να κινούμαστε... σταδιακά και να μην δημιουργούμε μεταβλητότητα στην αγορά που θα ήταν αδικαιολόγητη».

Mario Ceneteno, Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης

«Τα στοιχεία θα δείξουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ χαμηλά, πολύ χαμηλότερα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό ίσχυε για τον γενικό αλλά και για τον δομικό. Έτσι, έχουμε συγκλίνει, ο πληθωρισμός είναι όσο πιο κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα μπορεί να είναι, και πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη μας.
Έπειτα από αυτό, πρέπει να εξετάσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα, τις τάσεις στα δεδομένα που παρατηρούμε. Και σίγουρα, 50 μονάδες βάσης μπορούν να είναι στο τραπέζι, επειδή συνεχίζουμε να εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και τα δεδομένα που λαμβάνουμε δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Klaas Knot, Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης

«Κινδυνεύουμε να υποστούμε διαρθρωτική υποεκπλήρωση του στόχου μας για τον πληθωρισμό; Δεν το νομίζω. Και γιατί όχι; Κοιτάξτε τους μισθούς. Οι μισθοί εξακολουθούν να τρέχουν με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν που θα ήταν συμβατός με την επιστροφή στον στόχο του πληθωρισμού του 2% και την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 50%.
Δυστυχώς, δεν έχουμε μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας στη ζώνη του ευρώ, οπότε όσο οι μισθοί παραμένουν σε αυτό το αυξημένο επίπεδο, ναι, θα μπορούσε να υπάρξει προσωρινή υποεκπλήρωση του στόχου μας, αλλά δεν νομίζω ότι ο κίνδυνος διαρθρωτικής, μακροπρόθεσμης υποεκπλήρωσης είναι τόσο σημαντικός.
Το 1,7% [πληθωρισμός Σεπτεμβρίου] είναι μια προσωρινή παρέκκλιση. Οφείλεται εξ ολοκλήρου στις επιδράσεις της βάσης και πιθανότατα θα εξαφανιστεί και πάλι από τα στοιχεία τους επόμενους μήνες. Έτσι, έχουμε πραγματικά μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό για την πολιτική μας και αυτή η δήλωση [σχετικά με την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%] έχει ως στόχο να διαβεβαιώσει ότι, ναι, μεσοπρόθεσμα, είμαστε δεσμευμένοι και αφοσιωμένοι στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%, τον στόχο μας».

Robert Holzmann, Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης

«Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι συνάδελφοί μου θα προχωρήσουν σε μεγάλη περικοπή, άλλοι όχι. Στην περίπτωσή μου, θα πω ότι θα εξετάσω τα δεδομένα.
Εάν τα πράγματα γίνουν πραγματικά τόσο άσχημα όσο ισχυρίζονται ορισμένοι, μπορούμε να έχουμε άλλη μια μείωση 25 [μονάδων βάσης], [αλλά] 50; Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα, όχι».

Joachim Nagel, Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης

Σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων: «Η συζήτηση για 25 ή ίσως κάτι διαφορετικό δεν είναι χρήσιμη. Ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, οπότε πρέπει να περιμένουμε τα νέα δεδομένα και μετά να αποφασίσουμε.
Κάναμε αυτό που κάναμε [στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου] και αυτό βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο ασκήσαμε τη νομισματική πολιτική στο παρελθόν, οπότε διατηρούμε την ευελιξία μας προς κάθε κατεύθυνση».
Σχετικά με τον πληθωρισμό: «Νομίζω ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε πολύ εδώ. Υπήρξαν τα [κάτω του στόχου] στοιχεία του Σεπτεμβρίου... ίσως υπάρχει επίσης μια ορισμένη πιθανότητα τα επόμενα στοιχεία για τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο να πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επομένως, όπως είπα, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας εδώ, την προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική που λειτούργησε πραγματικά καλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια».

François Villeroy de Galhau, Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης

Σχετικά με τον πληθωρισμό: «Η νίκη είναι ορατή, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».
Για την πιθανότητα μιας οικονομικής ήπιας προσγείωσης: «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε έναν λογικό βαθμό εμπιστοσύνης. Θυμηθείτε ότι πριν από δύο χρόνια υπήρχαν πολλοί φόβοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ότι θα είχαμε ύφεση και ότι η λεγόμενη αναλογία θυσιών, το τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσουμε σε όρους ανάπτυξης για να επιστρέψουμε στον στόχο του πληθωρισμού, θα ήταν πολύ υψηλό. Δεν είναι έτσι.
Νομίζω ότι η αξιοπιστία της πορείας μας έπαιξε σημαντικό ρόλο, διότι ήμασταν αξιόπιστοι, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν καλά εδραιωμένες και έτσι το επίπεδο των επιτοκίων σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο αποπληθωρισμού ήταν πολύ χαμηλότερο από ό,τι, θυμηθείτε πριν από 50 χρόνια, το επεισόδιο Volcker».

Olli Rehn, Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης

Για την οικονομία: «Νομίζω ότι έχουμε τόσο καλά όσο και χειρότερα νέα από την Ευρώπη. Τα καλά νέα είναι ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό είναι σημαντικό. Βελτιώνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και των πολιτών μας. Επίσης, η απασχόληση έχει παραμείνει, συνολικά, αρκετά ισχυρή.
Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε μια εξασθενημένη προοπτική ανάπτυξης και βλέπουμε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης. Έτσι, ήταν ένας παράγοντας που μας ώθησε να αποφασίσουμε μειώσεις επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, να μειώσουμε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στην Ευρώπη, επειδή ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και επειδή βλέπουμε αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες αυξάνουν επίσης τις αποπληθωριστικές πιέσεις».
Σχετικά με τις περικοπές των επιτοκίων: «Η κατεύθυνση είναι σαφής. Συνεχίζουμε τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Η ταχύτητα και η κλίμακα των μειώσεων των επιτοκίων εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα. Και εξετάζουμε, ειδικότερα, τρεις παράγοντες, τρεις μεταβλητές από αυτή την άποψη. Πρώτον, τον πληθωρισμό παραγωγής, δεύτερον, τον υποκείμενο πληθωρισμό, δηλαδή τον εξουδετερωμένο από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, και τρίτον, την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Αυτή είναι η εξάρτηση από τα δεδομένα. Για μένα, δεν πρόκειται, βεβαίως, για κάποιου είδους εξάρτηση από τα σημεία δεδομένων. Είναι ακόμη περισσότερο, θα έλεγα, εξάρτηση από την ανάλυση».

Gediminas Šimkus, Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης

Σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων: «προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Έτσι, σε αυτό το σημείο, μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι, στις επόμενες συνεδριάσεις... [θα] δούμε σίγουρα κάποιες μειώσεις. Αλλά ποιες είναι οι περικοπές; Το πόσο μεγάλες θα είναι ή αν θα είναι, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα έχουμε τη στιγμή της απόφασης.
...Δεν νομίζω ότι αυτές οι σούπερ περικοπές, ξέρετε, είναι κατά κάποιο τρόπο θεμελιωμένες, εκτός αν δούμε, αν δούμε ξεκάθαρα, αν δούμε πραγματικά κάτι απροσδόκητο και κακό και αναμενόμενο στα δεδομένα. Και μέχρι στιγμής, δεν πιστεύαμε ότι ... αυτή θα ήταν μια τέτοια περίπτωση. Αλλά η απόφαση του Οκτωβρίου για μένα είναι κυριολεκτικά αυτό που εννοούμε με τη συνεδρίαση, με τη συνεδρίαση, που εξαρτάται από την απόφαση των δεδομένων. Όπως έδειξαν τα δεδομένα: πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση. Την πήραμε».

Boris Vujčić, Κροάτης κεντρικός τραπεζίτης

Σχετικά με την οικονομία: «Στην Ευρώπη, δεν φαίνεται τόσο καλά όσο πριν από έξι μήνες ή πριν από τρεις μήνες. Είναι αλήθεια ότι οι σημερινοί δείκτες PMI, ιδιαίτερα, δείχνουν την επιβράδυνση της οικονομίας. Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτό είναι διαρθρωτικό. Ένα μέρος του είναι κυκλικό... Βέβαια, τώρα βρισκόμαστε σε πορεία μείωσης των επιτοκίων μας, γεγονός που θα βοηθήσει την κυκλική συνιστώσα ... αλλά το διαρθρωτικό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα».
Σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων: «Είμαι απολύτως ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση τον Δεκέμβριο. Προσωπικά, δεν γνωρίζω ποια θα είναι η απόφαση, ούτε νομίζω ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, διότι θα πρέπει να περιμένουμε εάν εξαρτόμαστε από τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να μιλάμε τώρα για 25 [μονάδες βάσης] έναντι 50, ή ίσως για μια παύση τον Δεκέμβριο. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης