Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στις ΗΠΑ - Κινέζοι χάκερς παγίδευσαν τα τηλέφωνα Trump και Vance, στον αέρα ευαίσθητα δεδομένα - Φιάσκο Harris και Biden

Σάλος στις ΗΠΑ - Κινέζοι χάκερς παγίδευσαν τα τηλέφωνα Trump και Vance, στον αέρα ευαίσθητα δεδομένα - Φιάσκο Harris και Biden
Τα δεδομένα επικοινωνιών από το τηλέφωνο ενός υποψήφιου προέδρου θα μπορούσαν να αποτελέσουν «θησαυρό» για οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία και δη την κινεζική...
Μια ομάδα χάκερ από την Κίνα έβαλε μπουρλότο στις αμερικανικές εκλογές, καθώς φαίνεται να «διείσδυσε» στα κινητά των Ρεπουμπλικανών υποψήφιων Trump και Vance, αναδεικνύοντας έτσι τα σοβαρά κενά ασφαλείας στις ΗΠΑ επί κυβέρνησης Biden.
Πιο συγκεκριμένα, οι κινέζοι χάκερ, που φέρονται να εισχώρησαν «βαθιά στα δίκτυα επικοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών», στόχευσαν δεδομένα από τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, Γερουσιαστής JD Vance , όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Σύμφωνα με τις πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα και ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους -καθότι η υπόθεση άπτεται της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ- οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τώρα ποια δεδομένα επικοινωνιών ενδέχεται να υπεκλάπησαν από την ιδαίτερα προχωρημένη και αποτελεσματική διείσδυση στα συστήματα τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ .
Προφανώς τα δεδομένα επικοινωνιών από το τηλέφωνο ενός υποψήφιου προέδρου θα μπορούσαν να αποτελέσουν «θησαυρό» για οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία και, δη, την κινεζική.
Πληροφορίες για τους παραλήπτες κλήσεων και μηνυμάτων, τη συχνότητα επικοινωνίας και τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, «θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμες για έναν αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών όπως η Κίνα», επισημαίνουν οι NYT.
Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο χρήσιμα για τους χάκερ εάν είχαν τη δυνατότητα παρακολούθησής τους σε πραγματικό χρόνο, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των λογισμικών τύπου Predator...
Η ομάδα της καμπάνιας του Trump ενημερώθηκε αυτήν την εβδομάδα ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και ο αντιπρόεδρος του ήταν ανάμεσα σε αρκετούς ανθρώπους, εντός και εκτός κυβέρνησης, των οποίων τα τηλέφωνα στοχοποιήθηκαν μέσω της παραβίασης των συστημάτων τηλεφώνων της Verizon, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μηνύματα κειμένου (SMS), ιδίως σε εκείνα που αποστέλλονταν μέσω μη κρυπτογραφημένων καναλιών.

Η ευθύνη Biden - Harris και τα κενά εθνικής ασφαλείας

Ο Λευκός Οίκος και η Αντιπρόεδρος Kamala Harris κατηγορούνται τώρα ευθέως για το γεγονός ότι επέτρεψαν σε έναν ξένο αντίπαλο να στοχοποιήσει την εκστρατεία του Trump.
Νωρίτερα φέτος, οι αρχές ασφαλείας εντόπισαν την επιθετική παρέμβαση μιας κινεζικής ομάδας χάκερ στα αμερικανικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα, την οποία οι δυτικοί ειδικοί κυβερνοασφάλειας ονομάζουν Salt Typhoon.
Ωστόσο, μόλις πρόσφατα οι αρχές των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χάκερ στόχευαν συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.
Η διείσδυση από την ομάδα χάκερ εκτείνεται πολύ πέραν από της πρεκλογικής εκστρατείας του 2024, στοχεύοντας πολλαπλά άτομα, κάτι που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την έρευνα.
Ωστόσο, οι έρευνες των Αμερικανών σχετικά με την έκταση της κυβερνοεπίθεσης και τις πιθανές παραβιάσεις ως προς την εθνική ασφάλεια βρίσκονται σε ακόμη σε αρχικά στάδια.
Άλλωστε, οι δυνατότητες μιας κυβερνοεπίθεσης αυτής της κλίμακας παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες, ενώ το κατά πόσον οι χάκερ μπορούσαν να διαβάσουν ή να υποκλέψουν μηνύματα εξαρτάται κατά βάσιν από τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν οι στόχοι και από τον τρόπο μετάδοσης των δεδομένων, διαμέσου των συστημάτων του εκάστοτε παρόχου τηλεπικοινωνιών.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Wall Street Journal ανέδειξε μια παρεμφερή κυβερνοεπίθεση, η οποία φέρεται να συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.
Εν προκειμένω, οι χάκερς είχαν διεισδύσει σε ορισμένα δίκτυα παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και ενδέχεται να απέσπασαν δεδομένα από συστήματα που χρησιμοποιούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για υποκλοπές, βάσει του νόμου FISA.

Η επίθεση των Ιρανών χάκερς στα mails του Trump 

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι μια άλλη Ομάδα Ιρανών χάκερ που κατηγορείται υπέκλεψε τα μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump βρήκε τελικά κάποια επιτυχία στο να δημοσιεύσει κλεμμένο υλικό της, αφού αρχικά δεν έδειξε να ενδιαφέρει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι χάκερ άρχισαν να διακινούν ευρύτερα τα e mails του Trump σε έναν πολιτικό παράγοντα των Δημοκρατικών, ο οποίος δημοσίευσε έναν όγκο υλικού στον ιστότοπο της επιτροπής πολιτικής δράσης του, American Muckrakers, και σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους, τουλάχιστον ένας από τους οποίους τα δημοσίευσε στην πλατφόρμα συγγραφής Substack.
Το πιο πρόσφατο υλικό δείχνει επικοινωνίες της προεκλογικής εκστρατείας του Trump με εξωτερικούς συμβούλους και άλλους συμμάχους, συζητώντας μια σειρά θεμάτων για τις εκλογές του 2024.
Οι δραστηριότητες των χάκερς που εντοπίστηκαν από το Reuters παρέχουν μια σπάνια ματιά στις επιχειρήσεις μιας προσπάθειας παρέμβασης στις εκλογές.
Αποδεικνύουν επίσης ότι το Ιράν παραμένει αποφασισμένο να αναμειχθεί στις εκλογές παρά το κατηγορητήριο του Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που κατηγορεί τους διαρροείς ότι εργάζονται για την Τεχεράνη και χρησιμοποιούν ψεύτικη ταυτότητα.
Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι μια ομάδα χάκερς που συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση, γνωστή ως Mint Sandstorm ή APT42, έθεσε σε κίνδυνο πολλούς υπαλλήλους της προεκλογικής εκστρατείας του Trump μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, κλέβοντας τους κωδικούς τους.
Η υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας προειδοποίησε ότι οι χάκερς συνεχίζουν να στοχεύουν το προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας.
Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης και πρόστιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης