Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ισραήλ βομβάρδισε το Ιράν με 100 αεροπλάνα – Δεν χτυπήθηκαν πυρηνικά και πετρέλαια – Ιράν: Απέτυχαν, ελάχιστες οι ζημιές

To Ισραήλ βομβάρδισε το Ιράν με 100 αεροπλάνα – Δεν χτυπήθηκαν πυρηνικά και πετρέλαια – Ιράν: Απέτυχαν, ελάχιστες οι ζημιές
Washington Post: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις αεράμυνας και εργοστάσια πυραύλων στο Ιράν  - Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS News, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας δεν χτυπήθηκαν
(Συνεχές upd) Το Ισραήλ πραγματοποίησε τελικά την επίθεση του στο Ιράν, με την επιχείρηση "Ημέρα Μετάνοιας" χρησιμοποιώντας σχεδόν 100 πολεμικά αεροπλάνα μεταξύ αυτών και F-35 εκτοξεύοντας πυραύλους από μεγάλη απόσταση έως και 2.000 χιλιομέτρων. 
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα και στοχοποιήθηκαν εγκαταστάσεις πυραύλων και αεράμυνας... δεν ήταν στόχος οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας.
Με βάση τις Ιρανικές πηγές η επίθεση του Ισραήλ απέτυχε αφού η πλειοψηφία των πυραύλων αναχαιτίστηκε, οι στόχοι ήταν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και στις πόλεις Χουζεστάν και Ιλάμ...
Με βάση διάφορες πηγές οι περισσότεροι πύραυλοι όντως αναχαιτίστηκαν
αλλά προφανώς χτυπήθηκαν και στόχοι... αλλά οι ζημιές δεν είναι κομβικής σημασίας για την αμυντική και επιθετική στρατηγική του Ιράν.

Αναχαιτίστηκε η επίθεση

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε και αντιμετώπισε επιτυχώς τις επιθετικές ενέργειες, ενώ προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές σε ορισμένες περιοχές, οι διαστάσεις των οποίων διερευνώνται.
Η δήλωση προτρέπει τον κόσμο να διατηρήσει την ενότητα και την ηρεμία και να αγνοήσει τις φήμες που διαδίδονται από τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αναφορές, η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε επιτυχώς αντιπάλους στόχους στον εναέριο χώρο γύρω από την επαρχία της Τεχεράνης.

Η απάντηση του Ισραήλ

Η επίθεση ήταν μια απάντηση στις εκτοξεύσεις 180 με 200 πυραύλους που έπληξαν το εβραϊκό κράτος την 1η Οκτωβρίου.
Αρχικά, η έναρξη της επίθεσης αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, στη συνέχεια αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), καθώς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκαν αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους στο ιρανικό έδαφος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS News, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας δεν χτυπήθηκαν.
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ακούστηκαν ήχοι εκρήξεων στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.
Αργότερα αποδείχθηκε ότι η αιτία ήταν η λειτουργία συστημάτων αεράμυνας.
GayLHzqbcAAGiDS.jpg
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε περισσότερα από 100 αεροσκάφη στην επίθεσή του στο Ιράν

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε περισσότερα από 100 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-35, στην επίθεσή του στο Ιράν
Το Ισραήλ ανέπτυξε περισσότερα από 100 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών stealth πέμπτης γενιάς F-35, στην επίθεσή του στο Ιράν, ανέφερε η Jerusalem Post (JP).
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, τα αεροπλάνα αναπτύχθηκαν από απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν πλήγμα κατά του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με ρουκέτες που υπέστη το εβραϊκό κράτος την 1η Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS News, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας δεν χτυπήθηκαν.
671c41ca5858777682bed63c.webp
Washington Post: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις αεράμυνας και εργοστάσια πυραύλων στο Ιράν

Το Ισραήλ έχει συμπεριλάβει εγκαταστάσεις αεράμυνας και εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων στον κατάλογο των στόχων του για χτυπήματα στο Ιράν, ανέφερε η Washington Post.
Σύμφωνα με την Washington Post, «ο κατάλογος των στόχων περιλάμβανε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και εγκαταστάσεις αεράμυνας».

Επιχείρηση Ημέρα Μετάνοιας

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι είχε πλήξει πολλές στρατιωτικές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια των αντίποινων επιδρομών του στο Ιράν ξημερώματα 26 Οκτωβρίου 2024.
Η επίθεση τελείωσε στις 5:45 π.μ., τη στιγμή που ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει πάνω από την Τεχεράνη, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό KAN11.
Η επίθεση σημειώθηκε σε τρία μεγάλα κύματα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

WhatsApp-Image-2024-10-26-at-02.57.02-640x400.jpeg
Το δεύτερο και το τρίτο κύμα στόχευαν ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, χτυπώντας πάνω από 20 στόχους, σύμφωνα με τον Axios και τους New York Times.
Το Ιράν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει λάβει αναφορές για τραυματισμούς από τα πλήγματα.
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant διεύθυνε τις επιθέσεις από ένα ασφαλές συγκρότημα στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
«Ο Ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού.
«Αυτό είναι απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδοποιήθηκαν από το Ισραήλ πριν από τα χτυπήματά του σε στόχους στο Ιράν, αλλά δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.
«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν ως άσκηση αυτοάμυνας και ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ποιοι στόχοι χτυπήθηκαν

Το Ισραήλ φέρεται να επιτέθηκε στην τοποθεσία του αρχηγείου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.
«Στοχοποιούμε πράγματα που μπορεί να μας απείλησαν στο παρελθόν ή θα μπορούσαν να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε το NBC News επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος δήλωσε περαιτέρω ότι το Ισραήλ δεν χτύπησε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή κοιτάσματα πετρελαίου και επικεντρώνεται σε στρατιωτικούς στόχους.
Υπήρξαν αναφορές για εκτεταμένες διακοπές διαδικτύου σε όλο το Ιράν καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονταν.
Αρκετά από τα πλήγματα στην Τεχεράνη είχαν στόχο στρατιωτικές βάσεις στη νότια και νοτιοδυτική Τεχεράνη, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Καράτζ, μια από τις πόλεις όπου ακούστηκαν εκρήξεις, περιέχει έναν από τους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν.
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim είπε ότι «δεν έχει αναφερθεί τίποτα για τον ήχο ρουκετών ή αεροπλάνων στον ουρανό της Τεχεράνης μέχρι στιγμής».
Ιρανοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης αρνούνται ότι πραγματοποιήθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα της ιρανικής αεράμυνας.
Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος το αρνήθηκε σθεναρά στην Ynet, λέγοντας, "Αυτό είναι ψέμα. Πλήρης αποτυχία - μηδέν υποκλοπές."
Λήφθηκαν επίσης αναφορές για εκρήξεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί στην ιρανική πρωτεύουσα.
Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες

Αρχηγείο στρατού Ιράν: Το Ισραήλ απέτυχε να μας χτυπήσει

Το αρχηγείο αεράμυνας του Ιράν ανακοίνωσε, ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την επίθεση του Σιωνιστικού καθεστώτος.
Το αρχηγείο αεράμυνας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η σιωνιστική επίθεση αποκρούστηκε επιτυχώς
"Υπενθυμίζει στον αξιότιμο λαό του Ιράν ότι παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς το εγκληματικό και παράνομο σιωνιστικό καθεστώς να αποφύγει τυχόν τυχοδιωκτικές ενέργειες, αυτό το ψεύτικο καθεστώς επιτέθηκε σε τμήματα στρατιωτικών κέντρων στις επαρχίες Τεχεράνης, Χουζεστάν και Ιλάμ σήμερα το πρωί (26/10/2024) σε ένταση.
Δήλωσε ότι ενώ το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας της χώρας αναχαίτισε και αντιμετώπισε με επιτυχία αυτή την επιθετική ενέργεια, σημειώθηκαν περιορισμένες ζημιές σε ορισμένα σημεία και οι διαστάσεις αυτού του συμβάντος βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι «περιορισμένες ζημιές» στις εγκαταστάσεις του κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης
Μιλάμε για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Χουζεστάν και του Ιλάμ, ανέφεραν οι δυνάμεις αεράμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Μικρές οι ζημιές από το Ισραηλινό χτύπημα

Το Ισραήλ μπόρεσε μόνο να προκαλέσει «περιορισμένη ζημιά» σε ορισμένους από τους στόχους του κατά την επίθεση στο Ιράν, με το ακριβές μέγεθος της ζημιάς να εκτιμάται. =
«Σήμερα το πρωί, το καθεστώς του Ισραήλ, προκειμένου να κλιμακώσει περαιτέρω, εξαπέλυσε επίθεση σε ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις επαρχίες Τεχεράνης, Χουζεστάν και Ιλάμ, οι οποίες, παρά την επιτυχή αναχαίτιση και εξουδετέρωση των πυραύλων από το αμυντικό σύστημα, προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε ορισμένες περιοχές, η τελική κλίμακα των οποίων μελετάται επί του παρόντος», αναφέρει το πρακτορείο IRNA

Έτοιμο να απαντήσει το Ιράν

Όπως ανακοινώθηκε, το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει στην επιθετικότητα του Ισραήλ.
Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα λάβει ανάλογη απάντηση σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε θανατηφόρα απάντηση στο Ιράν

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant, σχολιάζοντας την πυραυλική επίθεση του Ιράν, υποσχέθηκε ότι η Τεχεράνη θα είχε μια θανατηφόρα απάντηση.
Όσοι προσπαθούν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ θα το πληρώσουν, είχε δηλώσει ο Yoav Galant Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ
Λίγο πριν από αυτό, μίλησε για την ετοιμότητά του να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος άμυνας, δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν σε ένα τέτοιο βήμα.
GaxzzOrWsAAGEpZ.jpg
Στηρίζουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, σε ανακοίνωσή του μετά τα χτυπήματα του Ισραήλ, «τόνισε τη δυναμική στάση των αμερικανικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση του αμερικανικού προσωπικού και του Ισραήλ.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην ασφάλεια και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Austin.

Σε δύο μέτωπα η ισραηλινή επίθεση: Ταυτόχρονα με το Ιράν βομβάρδισε και την Συρία

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA).
Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ και κατέρριψε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με το SANA.
Νωρίτερα, είχαν αναφερθεί ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.
Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Bassar al Assad – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης