Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίποινα και... αντιπερισπασμό, συνιστά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, την «σκοτεινότερη στιγμή» του πολέμου στη Γάζα

Αντίποινα και... αντιπερισπασμό, συνιστά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, την «σκοτεινότερη στιγμή» του πολέμου στη Γάζα
Αυτή η αλυσιδωτή κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση και να πυροδοτήσει ευρύτερη σύγκρουση - Η σύνδεση με... Γάζα
Την ώρα που το Ιράν φέρεται έτοιμο να απαντήσει στο χτύπημα του Ισραήλ και μετρά τα δεδομένα, τον τρόπο ενδεχομένως, την βαρύτητα και τις επιπτώσεις, την συγκυρία και το ίδιο το χτύπημα επιχειρούν να ερμηνεύσουν διεθνείς αναλυτές και δίκτυα που εγείρει ερωτήματα, όπως αν είχαν στόχο να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή από την επιχείρηση στη Γάζα, πέρα από μια απάντηση... γοήτρου για την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Τα τουλάχιστον έξι άκρως στοχευμένα χτυπήματα από μαχητικά του Ισραήλ στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, εκπληρώνουν από τη μία την δέσμευση του Ισραήλ πως η επίθεση με 180 βαλλιστικούς πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου (ως απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ ενός Ιρανού διοικητή και αρκετών ηγετών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή) δεν θα μείνει αναπάντητη και από την άλλη στέλνουν ένα ακόμη μήνυμα προς την Τεχεράνη πως τα μαχητικά του Τελ Αβίβ μπορούν να χτυπήσουν οποιονδήποτε στόχο θέλουν στο Ιράν ανά πάσα στιγμή.

Απρίλιος και Οκτώβριος... οι διαφορές

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης ανταλλαγής αεροπορικών επιδρομών τον Απρίλιο, το Ισραήλ περίμενε μόνο περίπου πέντε ημέρες για να απαντήσει σε μια ιρανική επίθεση παρόμοια με την επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.
Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες φαίνεται ότι υπαγόρευσαν μια μακρύτερη απάντηση αυτή τη φορά, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της κυβέρνησης Biden, και της άφιξης ενός αμερικανικού συστήματος αεράμυνας και των εβραϊκών εορτών.
Οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές επηρέασανε επίσης το χρονοδιάγραμμα απάντησης και την βαρύτητα του πλήγματος του Ισραήλ.
Δύο απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, περιέγραφαν δορυφορικές εικόνες των ισραηλινών στρατιωτικών προετοιμασιών για ενδεχόμενο χτύπημα στο Ιράν και πρόσφεραν πληροφορίες για τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα σχέδια.

Οι πρόσφατες ανταλλαγές μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν ανατρέψει τη μακροχρόνια πρακτική τους να αποφεύγουν τις άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις - Πώς έφτασαν το Ισραήλ και το Ιράν σε αυτό το σημείο;

Για δεκαετίες, το Ιράν και το Ισραήλ συμμετείχαν σε κάτι που ισοδυναμούσε με σκιώδη πόλεμο.
Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο συμμαχικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Hamas και της Hezbollah, για να επιτεθεί στα ισραηλινά συμφέροντα, και το Ισραήλ έχει δολοφονήσει ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους και πυρηνικούς επιστήμονες και έχει οργανώσει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Ιράν.
Η μεταξύ τους σύγκρουση ξέσπασε ανοιχτά φέτος, στον απόηχο των επιθέσεων της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Τον Απρίλιο, το Ιράν εξαπέλυσε ένα μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ -- την πρώτη του άμεση επίθεση στη χώρα -- ως αντίποινα για ισραηλινό χτύπημα σε συγκρότημα ιρανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, που σκότωσε τρεις ανώτατους Ιρανούς διοικητές.
Το Ισραήλ απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό ένα πυραυλικό χτύπημα του Ιράν χρησιμοποιώντας την αεράμυνα του, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων, και στη συνέχεια απάντησε με μια δική του επίθεση.
Στη συνέχεια, στα τέλη Ιουλίου, ισραηλινά αεροσκάφη σκότωσαν έναν ανώτατο διοικητή της Hezbollah στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτες που σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους.
Μια μέρα αργότερα, ο πολιτικός ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh, σκοτώθηκε σε έκρηξη στην Τεχεράνη.
Η ιρανική κυβέρνηση και η Hezbollah υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν, αλλά, προς έκπληξη πολλών, το Ιράν δεν ανέλαβε άμεση δράση.
Εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, το οποίο η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν είπε ότι ήταν σε αντίποινα για τις δολοφονίες του Haniyeh, του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah, στα τέλη του περασμένου μήνα και ενός Ιρανού διοικητή.

Ποιοι ήταν οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ;

Μετά την σοβαρή αποδυνάμωση της Hezbollah και της Hamas που υποστηρίζεται από το Ιράν, το Ισραήλ προσπαθούσε να εξισορροπήσει τους στρατηγικούς του στόχους με τις ανησυχίες των συμμάχων του, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι μια νέα επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα αποφύγει να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού και παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν την ευαίσθητη διπλωματία, δήλωσαν ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επικεντρώσει την επίθεσή του σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν.
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Ιράν, δεν ήταν σαφές ποιοι στόχοι έκανε ή όχι το Ισραήλ.
Η αποφυγή πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων υποδομής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των δύο αντιπάλων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή. Έφερε επίσης τις ανησυχίες των Η.Π.Α. ότι θα συρθούν σε μια μεγαλύτερη αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή με τις προεδρικές εκλογές λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.

Ποιες είναι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ;

Το Ισραήλ έδειξε πρόσφατα ότι είναι ικανό να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε μεγάλες αποστάσεις.
Στις επιθέσεις εναντίον των Χούτι στην Υεμένη στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πέταξαν περισσότερα από 1.000 μίλια για να επιτεθούν σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ναυτιλιακές υποδομές, χρησιμοποιώντας αναγνωριστικά αεροσκάφη και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη μέση της πτήσης.
Μια αεροπορική επίθεση στην Τεχεράνη, περίπου 1.000 μίλια από το Ισραήλ, θα απαιτούσε παρόμοια εμβέλεια.

Το Ιράν έχει πολύ ισχυρότερη αεράμυνα από τον Λίβανο και την Υεμένη, αλλά το Ισραήλ έδειξε ότι μπορεί να έχει πλεονέκτημα.

Τον Απρίλιο, ως αντίποινα για το πρώτο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 κοντά στο Νατάνζ, μια πόλη στο κεντρικό Ιράν που είναι κρίσιμη για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας. Δυτικοί και Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε αναπτύξει εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον έναν πύραυλο εκτοξεύτηκε από πολεμικό αεροπλάνο σε αυτή την επίθεση.
Αυτό το χτύπημα έδειξε ότι το Ισραήλ μπορούσε να παρακάμψει τα αμυντικά συστήματα του Ιράν και να τα παραλύσει.
Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ένα ερευνητικό ίδρυμα της Ουάσιγκτον, το Ισραήλ έχει πρόσθετες επιλογές: βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Jericho 2, που μπορούν να φτάσουν στόχους περίπου 2.000 μίλια μακριά και Jericho 3 βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που μπορούν να φτάσουν στόχους περισσότερα από 4.000 μίλια μακριά.

Θα απαντήσει το Ιράν;

Με ανάλυσή του το BBC επιχειρεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση την επομένη της επίθεσης, θέτοντας ως βασικό ερώτημα το κατά πόσο το Ιράν θα επιλέξει να απαντήσει ή όχι στις ισραηλινές επιδρομές.
Όπως γράφει ο Jeremy Bowen, ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου από την Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν ήταν αναμενόμενες, δεδομένου ότι το Ιράν είχε επιτεθεί με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, να περιορίσει τα πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους και να αποφύγει επιθέσεις σε πυρηνικές, πετρελαϊκές και ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, γιατί δεν θα υποστήριζε τέτοιου τύπου πλήγματα.
Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα αν γνώριζε πότε θα χτυπούσε το Ισραήλ και τι είδους στόχους είχε επιλέξει, ο Biden απάντησε ναι, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Η απάντησή του υπονοούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ μπορεί να είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι ο Biden δεν επιδιώκει δεύτερη θητεία καθιστούν πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να επηρεάσει και ενδεχομένως να περιορίσει τη δράση του Ισραήλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση, αλλά δεν σχολίασαν περαιτέρω, απευθύνοντας ερωτήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Netanyahu, φαίνεται πως ακολούθησε τη συμβουλή του Αμερικανού προέδρου, με την ελπίδα οι στοχευμένες επιθέσεις να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση από το Ιράν.
Ωστόσο, η δυναμική των διαδοχικών επιθέσεων και αντιποίνων δημιουργεί ανησυχίες, καθώς οι χώρες πιστεύουν ότι μια μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί αδυναμία από την πλευρά του Ιράν.

Αυτή η αλυσιδωτή κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση και να πυροδοτήσει ευρύτερη σύγκρουση - Η σύνδεση με... Γάζα

Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ προχωρά και σε μια μεγάλη επιθετική εκστρατεία στον βόρειο τομέα της Γάζας, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει έντονη ανησυχία.
Ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Folker Turk, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ως τη «σκοτεινότερη στιγμή» του πολέμου, αναφέροντας ότι ο αποκλεισμός και οι βομβαρδισμοί θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον πληθυσμό με απειλή λιμού και μαζικών απωλειών.
Η συγκυρία των επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν είχαν στόχο να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή από την επιχείρηση στη Γάζα.
Παρά τις υποθέσεις, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η σκοπιμότητα πίσω από τη στρατηγική του Ισραήλ σε αυτό το στάδιο.
Εντούτοις, το γεγονός ότι οι δύο κρίσεις εξελίσσονται παράλληλα αυξάνει τις προκλήσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης