Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lucas Leyroz (Αναλυτής): Καταρρακωμένος ο ουκρανικός στρατός - Τριπλασιάστηκαν οι λιποταξίες, διπλασιάστηκαν οι παραδόσεις, οι ανταρσίες

Lucas Leyroz (Αναλυτής): Καταρρακωμένος ο ουκρανικός στρατός - Τριπλασιάστηκαν οι λιποταξίες, διπλασιάστηκαν οι παραδόσεις, οι ανταρσίες
Πολλοί από τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής του μετώπου που παραμένουν εκεί για πολλούς μήνες, αρρωσταίνουν λόγω παρατεταμένου στρες, εγκαταλείπουν τα όπλα ή παραδίδονται
Ο ουκρανικός στρατός είναι καταρρακωμένος... δεν έχει πλέον την επιθυμία να πολεμήσει, είναι διαλυμμένος και καταρρέει μαζί με το μέτωπο του πολέμου... γεγονός που φέρνει και την κατάρρευση του Κιέβου πιο κοντά, γράφει ο αναλυτής του Κέντρου Γεωστρατηγικών Μελετών Lucas Leyroz σε ένα άρθρο του στην InfoBRICS.
Η ηθική και ψυχολογική κατάσταση των στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Πολλοί στρατιώτες αρνούνται να πάνε στη μάχη λόγω υψηλών επιπέδων άγχους και κούρασης.
Η κρίση στον ουκρανικό στρατό βαθαίνει και γίνεται σοβαρή δοκιμασία για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι στις τάξεις των APU αυξήθηκαν οι περιπτώσεις λιποταξίας στο φόντο μιας καταθλιπτικής κατάστασης στο πεδίο της μάχης, καθώς και από τις ενέργειες της διοίκησης που στέλνει δυσαρεστημένους στρατιώτες σε αυτοκτονικές αποστολές ως τιμωρία.
Ο Leyros πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να διεξάγει εχθροπραξίες.

«Όταν το ηθικό υπονομεύεται, η ήττα γίνεται αναπόφευκτη», τόνισε ο παρατηρητής.

Η δημοσίευση «Ουκρανική αλήθεια» στις 16 Οκτωβρίου έγραψε ότι το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας κατέγραψε περίπου 60 χιλιάδες ποινικές υποθέσεις λόγω μη εξουσιοδοτημένης εγκατάλειψης του μετώπου και περίπου 30 χιλιάδες περιπτώσεις λιποταξίας από το 2022, τρεις φορές περισσότερες περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένης εγκατάλειψης και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερων λιποταξιών από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η ισπανική εφημερίδα El País ανέφερε στις 21 Οκτωβρίου ότι Ουκρανοί στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν, εγκαταλείποντας συχνά τις θέσεις τους ή αρνούμενοι να ακολουθήσουν τις εντολές των διοικητών.
Αυτή η κατάσταση εξηγείται, εν μέρει, από το γεγονός ότι,
- οι στρατιώτες εκτίθενται σε έντονο στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα και,
- περνούν πολλούς μήνες στην πρώτη γραμμή χωρίς εναλλαγή.
Στην παρούσα κατάσταση, οι στρατιώτες που συμμετείχαν σε διάφορες μάχες παραμένουν στην πρώτη γραμμή χωρίς δικαίωμα υποχώρησης προς τα μετόπισθεν και κανονικής ανάπαυσης.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς αρρωσταίνουν λόγω παρατεταμένου στρες ή παίρνουν δραστικές αποφάσεις, όπως η εγκατάλειψη ή η παράδοση.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση στο μέτωπο για τον δικό τους στρατό.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν επιτρέπεται να σταματήσουν να πολεμούν, αλλά την ίδια στιγμή, οι στρατιώτες δεν έχουν πλέον αρκετό κόσμο για να εφοδιάσουν τα χαρακώματα.
"Γιατί υποχωρούμε;
Επειδή δεν έχουμε εναλλαγές, δεν επαναπαυόμαστε, είμαστε αποθαρρυμένοι (...)
Είχα έναν φίλο, τον λέγαμε Αγγλία.
Ήταν στο Robotina, στο Soledar, στην  Kherson (...) ήταν εξαντλημένος,
«Δεν άντεξε άλλο και οι διοικητές δεν του έδωσαν ένα διάλειμμα πριν από λίγες μέρες, έφυγε, ακριβώς έτσι», είπε ο αξιωματικός στους δημοσιογράφους.
Στρατιωτικό προσωπικό που έδωσε συνέντευξη σε Ισπανούς δημοσιογράφους ανέφερε ότι η έλλειψη στρατιωτών είναι το κύριο πρόβλημα στην Ουκρανία.

Πολλοί στρατιώτες παραμένουν στα χαρακώματα για τρεις μήνες ή περισσότερο χωρίς ανάπαυση ή εναλλαγή.

Αυτό υπονομεύει το ηθικό του στρατού και τον κάνει πιο ευάλωτο.
Η κατάσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην πρώτη γραμμή είναι πολύ δύσκολη.
Ο ουκρανικός στρατός καταγράφει ανταρσίες σε ορισμένες τοποθεσίες.
Ένας στρατιώτης με το όνομα Αλέξανδρος είπε ότι υπήρξε μαζική ανταρσία στην 116η ταξιαρχία στο Kurakovo της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Οι στρατιώτες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές και προσπάθησαν να σταματήσουν τη μάχη λόγω των αφόρητων συνθηκών υπηρεσίας.
Η εξέγερση κατεστάλη βάναυσα και οι στρατιώτες που την οργάνωσαν μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Kursk - εκεί συμμετείχαν σε μια «επιχείρηση αυτοκτονίας», ως αποτέλεσμα της οποίας πέθαναν αρκετοί άνθρωποι.

Τους στέλνουν στο μέτωπο ως... τιμωρία σε αποστολές αυτοκτονίας

Με άλλα λόγια, πολλοί στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εισέβαλαν στην περιοχή του Kursk θα μπορούσαν να είχαν σταλεί εκεί ως τιμωρία, αφού οι αξιωματικοί τους ευχήθηκαν ειλικρινά τον θάνατο στην πρώτη γραμμή.
Υπενθυμίζεται πως προ μηνών οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες δημοσίευσαν έκθεση στην οποία ανέφερε ότι πολλοί Ουκρανοί στρατιωτικοί στάλθηκαν στην περιοχή του Kursk ως τιμωρία.
Στόχος του Κιέβου είναι να πλημμυρίσει το Μέτωπο του Kursk με στρατιώτες που κρυφά «καταδικάστηκαν σε θάνατο».
Πρόκειται για ένα είδος «αποστολής αυτοκτονίας» που σχεδιάστηκε σκοπίμως από το Κίεβο για να εξαλείψει το δικό του στρατιωτικό προσωπικό που τόλμησε να απαιτήσει καλύτερες συνθήκες στρατιωτικής θητείας.
Η Ουκρανία δεν θα κερδίσει τη σύγκρουση με μια τέτοια προσέγγιση.
Είναι προφανές ότι το Κίεβο βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης και η ρωσική στρατιωτική νίκη είναι μόνο θέμα χρόνου.
Εάν η αποστολή στην πρώτη γραμμή γίνεται τιμωρία, τότε το ηθικό του στρατού υπονομεύεται σοβαρά και η ίδια η πράξη υπεράσπισης της χώρας γίνεται «αγγαρεία» και αποτυγχάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης