Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλυπτήρια του νομίσματος των BRICS από τον Putin – Ο αφοπλισμός του δολαρίου και η νέα νομισματική τάξη

Αποκαλυπτήρια του νομίσματος των BRICS από τον Putin – Ο αφοπλισμός του δολαρίου και η νέα νομισματική τάξη
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατέστησε σαφές στη σύνοδο κορυφής ότι τα κράτη των BRICS δεν απορρίπτουν ξεκάθαρα το δολάριο ΗΠΑ, αλλά προετοιμάζουν εναλλακτικές λύσεις εάν η πρόσβαση σε αυτό συνεχίσει να είναι περιορισμένη
Στη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν (22-24/10), η Ρωσία παρουσίασε ένα «συμβολικό» χαρτονόμισμα των BRICS, δίνοντας απτή μορφή στο σχέδιο για αποδολαριοποιηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο έχουν «τροχιοδρομήσει» η BRICS.
Το τραπεζογραμμάτιο, το οποίο φέρει τις σημαίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, συμβολίζει τις συλλογικές φιλοδοξίες αυτών των κρατών του παγκόσμιου Νότου να εξερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου ΗΠΑ σε διασυνοριακές συναλλαγές.
Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει την αυξανόμενη προσπάθεια στο πλαίσιο των BRICS για τη δημιουργία ενός πιο ανεξάρτητου συστήματος, το οποίο θα βασίζεται λιγότερο στις δυτικές χρηματοπιστωτικές δομές.

Οχι απόρριψη αλλά ετοιμότητα 

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατέστησε σαφές στη σύνοδο κορυφής ότι τα κράτη των BRICS δεν απορρίπτουν ξεκάθαρα το δολάριο, αλλά προετοιμάζουν εναλλακτικές λύσεις εάν η πρόσβαση σε αυτό συνεχίσει να είναι περιορισμένη.
«Το δολάριο παραμένει το πιο σημαντικό εργαλείο στην παγκόσμια χρηματοδότηση, αλλά η χρήση του ως πολιτικό όπλο υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», παρατήρησε ο Putin.
Δήλωσε ότι οι BRICS δεν θα πολεμήσουν έναντι του δολαρίου αλλά θα αναζητήσουν εναλλακτικές μεθόδους εάν η κατάσταση το απαιτήσει.
«Αν μας μπλοκάρουν (μέσω κυρώσεων), θα βρούμε εναλλακτικές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ρεαλιστική προσέγγιση που υιοθετεί η BRICS αλλά και τα όρια της χρήση του δολαρίου ως όπλου.
Tυπώθηκε από «κάποιον δικό μας, είτε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, είτε από κάποιον άλλο», συμβολίζει «την κοινή δουλειά που γίνεται στο πλαίσιο των BRICS», δήλωσε από την πλευρά του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίου.
Στις 17-18 Οκτωβρίου, στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS στη Μόσχα, παρουσιάστηκε ένα σύστημα για πληρωμές χωρίς μετρητά με κωδικό QR για τους αλλοδαπούς BRICS Pay.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ανέφερε με σαφήνεια ότι το δολάριο χρησιμοποιείται ως «όπλο», ότι οι BRICS δεν απορρίπτουν εντελώς το νόμισμα, αλλά αντίθετα προετοιμάζουν εναλλακτικές λύσεις για μια περιορισμένη πρόσβαση.
Η Ινδία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής, συνηγορώντας υπέρ των διακανονισμών των συναλλαγών σε τοπικό νόμισμα μεταξύ των χωρών BRICS, ενώ το μπλοκ αμφισβητεί ανοικτά την παγκόσμια οικονομική δύναμη του δολαρίου των ΗΠΑ.
Αρκετές πληροφορίες συνηγορούν ότι οι χώρες BRICS σχεδιάζουν την κυκλοφορία ενός τραπεζογραμματίου, το οποίο αναμένεται να ασκήσει πίεση στο δολάριο ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την EurAsia Daily, στη σύνοδο κορυφής του Καζάν, παρουσιάστηκε ένα συμβολικό «χαρτονόμισμα των BRICS».
Ωστόσο, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, δεν συμπάθησε την ιδέα.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο Putin, αφού παρουσιάστηκε το «χαρτονόμισμα», το έδειξε σε άλλους υπουργούς.
Οι αναφορές λένε ότι το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να ονομάζεται «η μονάδα» (Τhe Unit).

Tο χαρτονόμισμα των BRICS θα είναι «κατά 40% υποστηριζόμενο από χρυσό και κατά 60% υποστηριζόμενο από τα αποθέματα στα νομίσματα των μελών».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αντίπαλοι της Αμερικής επιχειρούν να απομακρύνουν το αμερικανικό δολάριο από το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, ωστόσο αυτή τη φορά οι BRICS προσελκύουν αρκετό παγκόσμιο ενδιαφέρον για να κάνουν τις προσπάθειές τους πραγματικότητα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι BRICS.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το χαρτονόμισμα «αντιπροσωπεύει το συλλογικό έργο που διεξάγεται στο πλαίσιο των BRICS». Το πρακτορείο προσθέτει ότι οι σημαίες των ιδρυτικών χωρών των BRICS – Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική – διακρίνονται στο μπροστινό μέρος του σημειώματος.
«Μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος των BRICS διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στη σύνοδο κορυφής σήμερα», ανέφερε το πρακτορείο στο «Χ».
Όπως όλα δείχνουν, η κίνηση του Putin δείχνει που πηγαίνουν τα πράγματα και μόνον «τυχαία»» δεν ήταν.
Αποτελεί μια σαφή απειλή στο αμερικανικό δολάριο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στις διεθνείς συναλλαγές – ακόμα και εάν προς ώρας δεν… αναμένεται η καταστροφή του, η αρχή του τέλους έχει σηματοδοτηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης