Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (ΕΚΤ): Γαλλική οικονομική «βόμβα» στην ΕΕ – Έρχεται άγρια λιτότητα, λόγω δημοσιονομικής εκτροπής και πολιτικού ρίσκου

Knot (ΕΚΤ):  Γαλλική οικονομική «βόμβα» στην  ΕΕ – Έρχεται άγρια λιτότητα, λόγω δημοσιονομικής εκτροπής και πολιτικού ρίσκου
Αυστηρός αναμένεται να είναι ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ΕΕ τα επόμενα χρόνια μετά το τέλος των ενισχύσεων κατά του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΕ
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση — υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη ανάγκη της Γαλλίας να το πράξει.
«Μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση, για παράδειγμα, στη Γαλλία είναι απαραίτητη για να επανέλθουν τα δημόσια οικονομικά σε καλό δρόμο», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας το Σάββατο 26 Οκτωβρίου σε εκδήλωση του Group of 30 στην Ουάσιγκτον.
Ο Knot επισήμανε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική - μαζί με την πολιτική πόλωση και τις γεωπολιτικές εντάσεις - προσθέτει στην απροθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν - επιβαρύνει τις προοπτικές για ανάπτυξη στην περιοχή.
Οι δημοσιονομική εκτροπή της Γαλλίας βρίσκονται επί του παρόντος υπό το αυστηρό βλέμμα των αγορών, καθώς τα σχέδια του Προέδρου Emmanuel Macron να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα έχουν επανειλημμένα αποτύχει, σχολιάζει το Bloomberg. Προσθέτοντας περαιτέρω αβεβαιότητα, η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο έχει θολώσει τις προοπτικές για την πολιτική σταθερότητα στη Γαλλία, έχοντας αποτέλεσμα μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί από το κοινοβούλιο.

Οι εταιρείες αξιολόγησης έχουν επισημάνει αυτές τις εξελίξεις.
Η Knot έκανε τα σχόλια λιγότερο από 24 ώρες αφότου η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας τέθηκε σε αρνητική προοπτική από τη Moody's - η τρίτη αρνητική «ετυμηγορία» σε διάστημα δύο εβδομάδων σχετικά με την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και τις πολιτικές προκλήσεις στον περιορισμό των διογκωμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Όλα αυτά έρχονται μετά την υπαγωγή της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη λεγόμενη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που απαιτεί διορθωτικά μέτρα – δηλαδή περικοπή των δημοσίων δαπανών - και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τη μορφή τόσο καταβολής χρημάτων αλλά και περικοπής κονδυλίων.
«Σύμφωνα με το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να γίνει αυστηρότερος φέτος και τα επόμενα χρόνια, καθώς τα μέτρα στήριξης της ενέργειας και του πληθωρισμού θα καταργηθούν σταδιακά», δήλωσε ο Knot.
«Τα επίπεδα του χρέους, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθούν, ιδιαίτερα στις χώρες με υψηλό επίπεδο δανεισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης