Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία ελέγχει το 65% της παγκόσμιας αγοράς drones – Στα 5,5 δισ. δολ. οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας το 2023

Η Τουρκία ελέγχει  το 65% της παγκόσμιας αγοράς drones – Στα  5,5  δισ. δολ. οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας το 2023
Η Baykar, η εταιρεία πίσω από τα διάσημα μαχητικά drone της Τουρκίας σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη κινητήρων τζετ, σύμφωνα με τον CEO της
Η Τουρκία επενδύει στην αμυντική βιομηχανία και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για την παραγωγική δυνατότητά της όσο και για την αμυντική της ασφάλεια.
Ο Selcuk Bayraktar, πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ελέγχει επί του παρόντος το 65% της παγκόσμιας αγοράς μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας, Αεροδιαστημικής SAHA EXPO 2024 το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024.
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το SAHA Istanbul, το μεγαλύτερο βιομηχανικό cluster της Ευρώπης, πραγματοποιείται στο Istanbul Expo Center.
Την τελευταία ημέρα της εκδήλωσης, ο Bayraktar απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες, αναφέροντας λεπτομερώς τις διαδικασίες παραγωγής UAV της Baykar και την Εθνική Πρωτοβουλία Τεχνολογίας/Καινοτομίας, η οποία δίνει έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αναλογίστηκε τις πρώτες μέρες της ανάπτυξης του Bayraktar Mini UAV, σημειώνοντας ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας εξαρτιόταν κατά 85% από ξένες πηγές εκείνη την εποχή.
Σήμερα, το ποσοστό εγχώριας κατασκευής για το Bayraktar TB2 και το Akinci έχει ξεπεράσει το 90%,» είπε.

Ο Bayraktar τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η απόκτηση των απαραίτητων τεχνολογιών, δηλώνοντας: «Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε καν την οικογένεια των πυρομαχικών που ανέπτυξε η Roketsan.
Σήμερα, το 65% της παγκόσμιας αγοράς UAV ελέγχεται από την τουρκία».

Σε περαιτέρω εξελίξεις, ο Haluk Bayraktar, Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar και αδελφός του Selcuk Bayraktar, ανακοινώνει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Bayraktar TB3 (UCAV) της Τουρκίας μπαίνει σε μαζική παραγωγή και αναμένεται να είναι δυνατές οι εξαγωγές εντός πέντε έως έξι μηνών.
Türkiye dominates 65% of global UAV market, says Baykar Chairman Bayraktar
Οι εξαγωγές αμυντικού υλικού 

Ο Haluk Bayraktar ανέφερε επίσης ότι οι αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας έφτασαν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, λόγω της αξιοσημείωτης αύξησης της παραγωγής πυρομαχικών πυροβολικού, ιδιαίτερα από τον ιδιωτικό τομέα.
Τόνισε μια συμφωνία εξαγωγής άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε η ARCA, ο κύριος χορηγός της SAHA EXPO 2024
 «Η ARCA παράγει τώρα περισσότερες οβίδες πυροβολικού σε ένα μήνα από το σύνολο που παράγεται σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο», δήλωσε.

Επένδυση 300 εκατ. δολ για τον νέο κινητήρα 

Η Baykar, η εταιρεία πίσω από τα διάσημα μαχητικά drone της Τουρκίας, κατανέμει πόρους για την αύξηση της εσωτερικής παραγωγής εξαρτημάτων για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού της βιομηχανίας και σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη κινητήρων τζετ, σύμφωνα με τον CEO της.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη της τουρκική Baykar, ή UCAV, έχουν κερδίσει παγκόσμια προβολή αφού χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό της Ουκρανίας ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις καθώς και σε επιχειρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν και τη Βόρεια Αφρική.
Η εταιρεία έχει γίνει ένας από τους πιο παραγωγικούς εξαγωγείς drone παγκοσμίως, με τα ελαφριά Bayraktar TB2 και τα βαριά drone Akıncı που πωλούνται σε τουλάχιστον 35 χώρες.

Η Baykar επικεντρώνεται επί του παρόντος στην παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων εξαρτημάτων στο εσωτερικό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Selcuk Bayraktar, του οποίου ο αδελφός του, είναι γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, σε συνέντευξή του στο περιθώριο της έκθεσης άμυνας SAHA στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν από την τρομοκρατική επίθεση μια θανατηφόρα επίθεση στην εταιρεία αεροδιαστημικής TAI της Τουρκίας
. «Με τη συνέχιση λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, εστιάζουμε στην  εγχώρια κατασκευή.
Το κομμάτι που λείπει είναι ο κινητήρας και τώρα ξεκινάμε το δικό μας αναπτυξιακό έργο», δήλωσε οBayraktar.

Η Baykar θα επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να αναπτύξει έναν κινητήρα τζετ για το drone Akıncı.
Θα ακολουθήσει ένας κινητήρας turbofan για το Kızılelma, ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος που βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμαστικές πτήσεις.
Τα Akıncı και Kızılelma χρησιμοποιούν επί του παρόντος κινητήρες ουκρανικής κατασκευής.
Η εταιρεία υπέγραψε επίσης πρόσφατα συμφωνία με την ουκρανική Ivchenko-Progress για τη δημιουργία ξεχωριστής κοινοπραξίας για την ανάπτυξη ενός κινητήρα turbofan, είπε ο Baykar.
Μακροπρόθεσμα, η εταιρεία στοιχηματίζει σε αυτόνομα, αεροσκάφη με ικανότητα μάχης αέρος-αέρος, να αναλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη.
«Υπάρχουν 13.000 μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο και στοιχηματίζουμε ότι τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες όλα θα είναι αυτόνομα», είπε ο Baykar.
«Θα είναι μικρότερα, θα χρησιμοποιούνται σε πιο επικίνδυνες αποστολές και θα είναι πιο εύκολο να κατασκευαστούν.
Ο αριθμός τους θα είναι μια τάξη μεγέθους υψηλότερος από τα μαχητικά αεροσκάφη που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-26_225933.png
Το τουρκικό εργοστάσιο drone στην Ουκρανία


Η Baykar αναμένει να ολοκληρώσει ένα εργοστάσιο στην Ουκρανία το επόμενο έτος.
«Έχουμε τελειώσει κατά 80% με την κατασκευή και παραγγέλλονται μηχανήματα.
Η ημερομηνία παραγωγής θα καθοριστεί από την πορεία του πολέμου, αλλά η εγκατάσταση θα είναι έτοιμη τον Αύγουστο του 2025», είπε ο Bayraktar.
Το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει TB2 ή την παραλλαγή του με δυνατότητα βαρύτερου φορτίου TB3.
Η Baykar θα διατηρήσει σταθερή την ικανότητα στις γραμμές παραγωγής TB2 και Akıncı και τα επόμενα χρόνια θα επενδύσει στην επέκταση των γραμμών TB3 και Kızılelma.,
Το Kızılelma αναμένεται να βγει σε παραγωγή τον επόμενο χρόνο σε 10 μονάδες.
Το TB3 μπορεί να είναι διασημο για την ικανότητα να διπλώνει τα φτερά του και είναι προσαρμοσμένο για το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu, το οποίο ονομάζεται επίσης το πρώτο αεροπλανοφόρο στον κόσμο.
Τα έσοδα της Baykar ήταν 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, με 90% να προέρχεται από ξένες αγορές.
Η εταιρεία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών άμυνας στο τομέα και αεροδιαστημικής της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης