Η κατάσταση της ασφάλειας έχει αποκαλύψει επικίνδυνες αδυναμίες στις συλλογικές αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης και οι συνέπειες της συνεχιζόμενης αδράνειας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, προειδοποιούν οι Guillaume Faury και Jan Pie, όπως μεταδίδει η Euractiv.
Ο Guillaume Faury είναι πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ASD) και διευθύνων σύμβουλος της Airbus.
Ο Jan Pie είναι γενικός γραμματέας της ASD.
Δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι της αναπλήρωσης.
Η υποστήριξη των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία υπήρξε κρίσιμη, αλλά αποτυγχάνουμε να ανταποκριθούμε στο πιο ουσιαστικό μάθημα αυτής της σύγκρουσης: Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι υπαρξιακών απειλών, τονίζουν στην παρέμβασή τους.
Όπως υποστηρίζουν, η κατάσταση ασφαλείας έχει αποκαλύψει επικίνδυνες αδυναμίες στις συλλογικές αμυντικές μας ικανότητες και οι συνέπειες της συνεχιζόμενης αδράνειας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Η υποεπένδυση έχει αφήσει την Ευρώπη ευάλωτη
«Για δεκαετίες, καρπωθήκαμε τα οφέλη του λεγόμενου μερίσματος ειρήνης, παραμελώντας τις επενδύσεις στην άμυνα.
Ως αποτέλεσμα, μας άφησε απροετοίμαστους για μια διαρκή στρατιωτική πρόκληση.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών για την αύξηση της παραγωγής, ιδίως των εξοπλισμών, της αεράμυνας, των πυρομαχικών και των πυραύλων.
Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν είναι ούτε κατά διάνοια εφάμιλλη της παραγωγής της πολεμικής οικονομίας της Ρωσίας», σημειώνουν.
Να ξοδέψουμε περισσότερα και να ξοδέψουμε καλύτερα
Η πραγματικότητα είναι απλή, τονίζουν: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα και πρέπει να δαπανήσουμε καλύτερα.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα ευρωπαϊκά έθνη δαπανούσαν συστηματικά πάνω από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Στήριξη των ευρωπαϊκών αμυντικών προϊόντων
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στα ευρωπαϊκά προϊόντα, τονίζουν οι επικεφαλής της Airbus.
Αυτό δεν είναι απλώς ένα οικονομικό ζήτημα, είναι θέμα στρατηγικής ανεξαρτησίας, σημειώνουν.
Η εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές σε περιόδους κρίσης αποδυναμώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού μας και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις απειλές.
Περισσότερη ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να ελέγξουμε τη μελλοντική μας ασφάλεια και να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητά μας σε περιόδους συγκρούσεων, τονίζουν στο άρθρο τους.
Η βιομηχανία χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό
«Οι αμυντικές εταιρείες δεν μπορούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες ικανότητες από τη μια μέρα στην άλλη.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευτούν προς την κατεύθυνση μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της άμυνας που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να επενδύσει στις απαραίτητες παραγωγικές ικανότητες, το προσωπικό, τις τεχνολογίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι στόχοι της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής θα πρέπει να καθοδηγούν αυτές τις επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι θα ικανοποιούμε τόσο τις εθνικές όσο και τις ηπειρωτικές ανάγκες ασφάλειας. Η προβλεψιμότητα και η σταθερή ζήτηση θα συμβάλουν στην οικοδόμηση του επειγόντως αναγκαίου ευρωπαϊκού αμυντικού οικοσυστήματος», τονίζουν.
Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει να δράσουν
'Οπως υποστηρίζουν οι Guillaume Faury και Jan Pie, η πρόσφατη αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί από πραγματικές και ουσιαστικές δεσμεύσεις των κρατών μελών.
Ο διορισμός ειδικού Επιτρόπου της ΕΕ για την Άμυνα και το Διάστημα σηματοδοτεί την αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας αυτού του ζητήματος.
Χρειαζόμαστε, ωστόσο, συγκεκριμένη δράση, και την χρειαζόμαστε τώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλόδοξου αμυντικού προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Τώρα είναι η ώρα να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ αντανακλούν
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών