Τελευταία Νέα
Διεθνή

H «CIA της Ευρώπης» είναι εδώ και έχει έναν και μοναδικό στόχο: τη Ρωσία

H «CIA της Ευρώπης» είναι εδώ και έχει έναν και μοναδικό στόχο: τη Ρωσία
Σύμφωνα με το Politico, βασικός παράγοντας που ώθησε την Κομισιόν σε αυτή την απόφαση είναι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και κατ΄ επέκτασιν η υποτιθέμενη απειλή που προβάλλουν οι Ρώσοι πράκτορες σε όλη την Ένωση
Ο κύβος ερρίφθη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποκτήσει τη δική της υπηρεσία κατασκοπείας στα πρότυπα της CIA, σύμφωνα με δημοσίευμα του Poltico.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΕ -σε μια περίοδο πολέμου και κρίσεων- ο πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö παρουσίασε το σχέδιο του για μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών, η οποία βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν απειλές, σαμποτέρ και ξένους πράκτορες που δρουν σε πρωτεύουσες της Ευρώπης, μέσα από μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.
Τον Μάρτιο, ο Niinistö —πρόεδρος της Φινλανδίας για πάνω από μία δεκαετία— ανέλαβε τη σχετική αποστολή από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Ως αποτέλεσμα, παρέδωσε στην Κομισιόν μια λεπτομερή έκθεση για την ετοιμότητα της ΕΕ σε πολεμικές και πολιτικές κρίσεις, καθώς και τις προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση σε αυτά τα πεδία.

Νούμερο ένα στόχος της «ευρωπαϊκής CIA» η Ρωσία

Σύμφωνα με το Politico, βασικός παράγοντας που ώθησε την Κομισιόν σε αυτή την απόφαση είναι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και κατ' επέκτασιν η υποτιθέμενη απειλή που προβάλλουν οι Ρώσοι πράκτορες σε όλη την Ένωση, δημιουργώντας ανησυχίες για την ικανότητα των εθνικών υπηρεσιών να προβλέπουν κακόβουλες ενέργειες και επιρροές.
Στο σχέδιο του, ο Niinistö παροτρύνει την ΕΕ να αναπτύξει μια «ολοκληρωμένη υπηρεσία συνεργασίας πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ, που θα καλύπτει τόσο στρατηγικές όσο και επιχειρησιακές ανάγκες», ενώ προσθέτει ότι χρειάζεται ένα «δίκτυο αντισαμποτάζ» για την προστασία κρίσιμων υποδομών.
Περισσότερη δουλειά χρειάζεται για να «ενισχυθεί η αντι-κατασκοπευτική δράση εντός των θεσμών της ΕΕ», ανέφερε μετά την παρουσίαση του σχεδίου μαζί με τη von der Leyen.
Επιπλέον, το Politico επισημαίνει ότι πολλοί διπλωμάτες έχουν απελαθεί από πρωτεύουσες λόγω κατηγοριών για κατασκοπεία, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν γίνει σημείο συγκέντρωσης πρακτόρων, καθώς εκεί βρίσκονται εκατοντάδες θεσμοί και πρεσβείες.
Εντωμεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει χάος στην ΕΕ — από drones που παρακολουθούν στρατιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα, μέχρι και τις απόπειρες δολοφονίας στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας ή τις επιθέσεις σε υποθαλάσσιες υποδομές.

Προσκρούει στα κράτη-μέλη το σχέδιο της von der Leyen

Οι Δυτικοί σύμμαχοι ήδη ανταλλάσσουν πληροφορίες, με το δίκτυο Five Eyes να συνδέει τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου — και μια παρόμοια υπηρεσία της ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιεί αποτελεσματικά τις ήδη διαθέσιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Niinistö.
«Πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Niinistö.
Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΕ να επιλέξει τους καλύτερους και εξυπνότερους υποψηφίους της για καριέρα σε επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό σύντομα, και αυτό διότι τα κράτη-μέλη ενδέχεται να επικαλεστούν την αστάθεια της και τις πεπερασμένες εξουσίες της Κομισιόν.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι η συλλογή πληροφοριών είναι πρωτίστως ευθύνη των κρατών-μελών», ανέφερε η von der Leyen.
«Πρέπει να βελτιώσουμε τη ροή πληροφοριών, τη συλλογή πληροφοριών και την ανάλυσή τους».
Υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ετοιμότητά της για σύγκρουση, πρόσθεσε, προτείνοντας επίσης έναν Νόμο Προετοιμασίας της ΕΕ που θα καθορίζει «αρχές, πρότυπα και στόχους» συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Για παράδειγμα, η ΕΕ έχει έλλειψη ενός εκατομμυρίου εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, δήλωσε ο Niinistö, και παρότι δεν προτείνει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, υποστηρίζει την εισαγωγή προγραμμάτων από τις κυβερνήσεις για την ένταξη πολιτών στην εθνική άμυνα.
Οι υπηρεσίες ασφάλειας πρέπει επίσης να «κάνουν όσο πιο δύσκολη γίνεται τη δράση εχθρικών ξένων υπηρεσιών πληροφοριών οπουδήποτε στην ΕΕ», είπε.
Τα συμπεράσματα του Niinistö θα ενσωματωθούν στο δεύτερο σχέδιο της von der Leyen, κατά το οποίο η ΕΕ θα έχει για πρώτη φορά επίτροπο άμυνας, με αρμοδιότητα την εκπόνηση μιας Λευκής Βίβλου για την άμυνα, που θα παρουσιαστεί την άνοιξη.

Προ των πυλών και ο κοινός μηχανισμός ΕΕ - ΝΑΤΟ για την παρέμβαση σε «αυταρχικές» χώρες

1_197.jpg

Την ίδια στιγμή, σε μια πρωτοφανή κίνηση απροκάλυπτης παρέμβασης στα εσωτερικά τρίτων χωρών προχωρούν ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού στο όνομα της «αντιμετώπισης των απειλών που προέρχονται από αυταρχικά κράτη», στήνουν έναν πάγιο μηχανισμό επιβολής της δυτικής ισχύος σε όλη την Ευρώπη.
Προφανής σκοπός των σχετικών κινήσεων είναι η άσκηση πίεσης σε κράτη που έχουν αποφασίσει -κυρίαρχα- να αναπτύξουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως π.χ. η Γεωργία ή η Σερβία, και έχουν γυρίσει την πλάτη τους στους υπερεθνικούς θεσμούς της Δύσης.

Τι είναι η κοινή ομάδα ΝΑΤΟ - ΕΕ για την «αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από αυταρχικά κράτη»

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση απειλών που, όπως ισχυρίζονται, προέρχονται από «αυταρχικά» κράτη.
Μάλιστα, η σχετική πρωτοβουλία επικυρώθηκε επίσημα και αποτυπώθηκε στο ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των δύο οργανισμών.
Συγκεκριμένα, η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έλαβε χώρα την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια αυτής, τα μέρη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά των «αυταρχικών» κρατών.
«Για να αντιμετωπιστούν οι αναδυόμενες απειλές και προκλήσεις, η von der Leyen και ο Rutte συμφώνησαν σήμερα 29/10 να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου για την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ», αναφέρει το ανακοινωθέν.
Επιπλέον, η «αυταρχικότητα» ενός κράτους θα καθορίζεται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τους ίδιους να αποφασίζουν ποια κράτη «προκαλούν» τα συμφέροντα των συνασπισμών και «υπονομεύουν τις δημοκρατικές αρχές» με ποικίλους τρόπους.
Πάντως, ενώ η ΕΕ ασχολείται με τέτοια ζητήματα, η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται να έχει γίνει δευτερεύουσα προτεραιότητα για την Ένωση.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, παραδέχθηκε αυτή τη μεταστροφή ως προς τις προτεραιότητες της Ένωσης.




049.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης