Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα «απίθανο» (όχι και τόσο) σενάριο για τη νέα Παγκόσμια Τάξη – Η Ρωσία κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη… οι ΗΠΑ παίρνουν τον υπόλοιπο κόσμο

Ένα «απίθανο» (όχι και τόσο) σενάριο για τη νέα Παγκόσμια Τάξη – Η Ρωσία κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη… οι ΗΠΑ παίρνουν τον υπόλοιπο κόσμο
Οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν την οικονομική δύναμη να πολεμήσουν τον Putin μόνοι τους και ως εκ τούτου χρειάζονται τη βοήθεια των ΗΠΑ
Στην πρόσφατη National Review (Εθνική Επιθεώρηση), ο έγκριτος δημοσιογράφος John O'Sullivan κάνει μια πειστική υπόθεση για την επόμενη ημέρα του κόσμου.
Το κύριο επιχείρημα του O'Sullivan είναι η σύγκριση του Hitler.
Πριν ξεκινήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, κανείς δεν πίστευε πραγματικά ότι ο Hitler θα σάρωνε την Ευρώπη. Αλλά το έκανε.
Και έτσι, η σκέψη πάει, θα κάνει και ο Putin. Ίσως. Αλλά ίσως όχι…
Όπως θυμίζει ο O'Sullivan, «στην τελευταία τους σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 1999, ο Πρόεδρος Bill Clinton εξεπλάγη όταν ρωτήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Boris Yeltsin: Γιατί δεν συμφωνούμε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει την Ευρώπη ενώ οι ΗΠΑ να πάρει τον υπόλοιπο κόσμο;
Τα ακριβή του λόγια ήταν: «Σε ρωτάω ένα πράγμα. Απλώς δώστε την Ευρώπη στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ δεν είναι στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι υπόθεση των Ευρωπαίων. Η Ρωσία είναι μισή ευρωπαϊκή και μισή ασιατική».
«Ο Andrei Illarionov, ο οποίος ήταν οικονομικός σύμβουλος του Putin για αρκετά χρόνια (και πολύ επιτυχημένος), έχει καταθέσει σε πολλές περιπτώσεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει μια καλά επεξεργασμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για να χωρίσει την ηπειρωτική Ευρώπη από την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Να καταλήξει σε μια συμφωνία όπως η Συνθήκη του Ραπάλο με τη Γερμανία και τη Γαλλία και στη συνέχεια να διεξάγει μια μακρά εκστρατεία ανατροπής για να αποδυναμώσει τις δυνάμεις της Αγγλόσφαιρας».

Οι δαπάνες της Ρωσίας

Επίσης, ο O'Sullivan θυμίζει το ποσό των ρωσικών δαπανών για τον στρατό της.
«Η πιο συντηρητική εκτίμηση των ρωσικών δαπανών είναι 6,5% του ΑΕΠ.
Άλλες εκτιμήσεις φτάνουν έως και το 14%.
Αυτά δεν είναι αδιάφορα σημεία, αλλά όπως παραδέχεται και ο O'Sullivan, ο στρατός του Putin φαίνεται να είναι δεύτερης διαλογής, στην καλύτερη περίπτωση.
«Εάν η Ρωσία αγωνίζεται να νικήσει την Ουκρανία και ακόμη και να υπερασπιστεί το έδαφός της από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, τότε είναι πολύ σαφές ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει έναν συμβατικό πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ».
Ναι, αλλά: θα μπορούσε να κερδίσει έναν συμβατικό πόλεμο κατά της Ευρώπης χωρίς τη συμβολή του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ;
Τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ;
Εάν είναι τόσο προφανές ότι ο Putin σκοπεύει πραγματικά να καταβροχθίσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η ιστορία

Σε μια συνάντηση πολιτικής στην Ευρώπη πριν από μερικές εβδομάδες, ένας Ευρωπαίος «υπενθύμισε» ότι το 2008, το ΑΕΠ των ΗΠΑ και η Ευρώπη ήταν περίπου ίδια.
Σήμερα, στις ΗΠΑ το ΑΕΠ είναι επίσης 75% μεγαλύτερο.
Όχι μόνο αυτό, οι Ευρωπαίοι θεσπίζουν νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις αμερικανικές εταιρείες στην Ευρώπη.
Έτσι, οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν την οικονομική δύναμη να πολεμήσουν τον Putin μόνοι τους και ως εκ τούτου χρειάζονται τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ποιος φταίει;

Στο τεύχος του καλοκαιριού 2024 του The Claremont Review, ο Christopher Caldwell σημειώνει ότι η Γαλλία σχεδιάζει να μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό της στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, ώστε να συμμετάσχουν με τους Ουκρανούς σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό χερσαίο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η οποία έχει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες.
Και, γράφει ο Caldwell, «αν εξαιρέσουμε την πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας, οι στρατιωτικές της δαπάνες έχουν μειωθεί στο 1,8%.
Η Βρετανία ξοδεύει τώρα λιγότερα για να αμυνθεί παρά για να πληρώσει τους τόκους του τεράστιου χρέους της.
Σε μια συνέντευξη στους Financial Times στις αρχές Ιουλίου, ένας πρώην διευθυντής του Γραφείου Καθαρής Αξιολόγησης του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας έκρινε στο Η.Β. είναι στρατιωτικά απροετοίμαστοι για «σύγκρουση οποιασδήποτε κλίμακας».
Και «τα κράτη της Βαλτικής —Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία— έχουν λιγότερους από 50.000 στρατιώτες και ούτε ένα κύριο άρμα μάχης».
Έτσι, η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν πραγματικά λειτουργικούς στρατούς.
Θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες οικονομίες (αν δοκίμαζαν την ελεύθερη αγορά), που θα τους επέτρεπε να έχουν καλύτερους στρατούς.
Το 1951, ο Eisenhower είπε: «Εάν σε δέκα χρόνια, όλα τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ευρώπη για λόγους εθνικής άμυνας δεν έχουν επιστραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε όλο αυτό το έργο θα έχει αποτύχει».
Ένιωθε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έκαναν καν τον κόπο να φροντίσουν για την άμυνά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης