Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan θέλει τον Trump για πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και με την Kamala Harris η Τουρκία κερδισμένη θα είναι

O Erdogan θέλει τον Trump για πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και με την  Kamala Harris η Τουρκία κερδισμένη θα είναι
Πολλοί από το περιβάλλον του Erdogan πιστεύουν ότι μια προεδρία Trump θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά με την κυβέρνησή του, επειδή οι δυο τους έχουν μια ιστορία συχνών επαφών
Σχετικά Άρθρα
Στάση αναμονής τηρεί η Τουρκία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (5/11/2024) και δεν έχει εκφράσει σαφή προτίμηση είτε για τον Donald Trump είτε για την Kamala Harris.
Τούρκοι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Middle East Eye, πιστεύουν ότι οποιοδήποτε από τα δύο αποτελέσματα θα έχει επακόλουθο αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθώς και στην περιφερειακή και παγκόσμια δυναμική.
Πολλοί παρατηρητές στην Τουρκία πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ πριν λάβει τις δικές του αποφάσεις, ακόμη και για τη στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα και ασυνήθιστα αυστηροί σχετικά με τον υποψήφιο που προτιμούν σε αυτήν την προεκλογική περίοδο.

Μόνο με τον Trump μίλησε ο Erdogan

Η μόνη δημόσια επαφή του Erdogan σε κάποιον από τους υποψηφίους ήταν με τον Donald Trump μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου στην Pennsylvania τον Ιούλιο.
Η μη εμπλοκή της Τουρκίας με τους υποψηφίους πηγάζει από δύο πράγματα, αναφέρουν πηγές στην Άγκυρα.
Πρώτον, η Άγκυρα δεν έχει αποφασίσει σχετικά με τις πιθανές συνέπειες -πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα- μιας προεδρίας Trump ή Harris για τη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Πολλοί από το περιβάλλον του Erdogan πιστεύουν ότι μια προεδρία Trump θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά με την κυβέρνησή του, επειδή οι δυο τους έχουν μια ιστορία συχνών επαφών όπως τηλεφωνήματα και συναντήσεις, παρέχοντας χώρο στον Τούρκο πρόεδρο για να συζητήσει θέματα που τον ενδιαφέρουν.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας επικοινωνίας το 2019, ο Trump έδωσε στον Erdogan το πράσινο φως για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βόρεια Συρία που επέτρεψε στην Άγκυρα να καταλάβει περιοχές και να αρνηθεί στις συμμάχους των ΗΠΑ τις ένοπλες ομάδες Κούρδων της Συρίας την περιοχή πέρα από τα τουρκικά σύνορα.
Όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, ο Trump επέλεξε επίσης το πιο ελαφρύ πακέτο κυρώσεων που του παρουσιάστηκε.

Ταιριάζει περισσότερο με τον Trump


Παρά τις διακυμάνσεις, όπως η επιβολή κυρώσεων από τον Trump σε Τούρκους υπουργούς για τη φυλάκιση του αμερικανού πάστορα Andrew Branson το 2018, οι άνθρωποι στο περιβάλλον του Erdogan πιστεύουν ότι και οι δύο ηγέτες έχουν παρόμοια νοοτροπία και θα μπορούσαν να συνεργαστούν για ευρύτερους στόχους.
Λέγεται ότι ο Berat Albayrak, ο γαμπρός του Erdogan και πρώην υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, είχε καλή σχέση με τον γαμπρό του Trump, Jared Kushner.

Δεν θα είναι κακή για την Τουρκία και μία προεδρία της Kamala Harris

Πάντως αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν θεωρούν και μία προεδρία της Kamala Harris καταστροφική για την Τουρκία έχοντας ως παράδειγμα τον Biden.
Για παράδειγμα, παρά τη φαινομενική αντιπάθεια του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τον Erdogan και οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και τις υπηρεσίες πληροφοριών, να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε μια μέση λύση σε ζητήματα όπως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα το 2024 , η Ουάσιγκτον συμφώνησε να υπογράψει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16 με την Άγκυρα, αφού ο Erdogan επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η διμερής εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί σταδιακά σε σημείο που και οι δύο πλευρές συζητούν πιθανή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 επόμενης γενιάς στην Τουρκία.

Βλέποντας και κάνοντας

Υπάρχει μια προσδοκία μεταξύ ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων ότι αυτή η δυναμική θα μπορούσε να διατηρηθεί μέσω μιας κυβέρνησης Harris.
Η ίδια η Harris δεν έχει πολλές κόκκινες γραμμές εξωτερικής πολιτικής και η προσδοκία είναι ότι θα χρησιμοποιούσε τη γραφειοκρατία και τους τεχνοκράτες της εξωτερικής πολιτικής εντός του Δημοκρατικού κατεστημένου για να χαράξει μια θεσμική πολιτική.
Για παράδειγμα, ο σημερινός σύμβουλός της για την εθνική ασφάλεια, Philip Gordon θα μπορούσε να θεωρηθεί ειδικός για την Τουρκία, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία εργασίας στη χώρα και με την κυβέρνησή της.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια σταθερή και υπό διαπραγμάτευση σχέση, μακριά από τις διακυμάνσεις της διοίκησης Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης