Για να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ απαιτείται η συναίνεση της Τουρκίας, η οποία βάζει ως όρο την αναγνώριση του «ψευδοκράτους» από τη Λευκωσία
Την ώρα που η Ουκρανία προσπαθούσε να συνέλθει από το συντριπτικό πλήγμα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik και ζητούσε επιτακτικά – για ακόμα μια φορά – από τη Δύση να την προμηθεύσει με τα απαραίτητα και κατάλληλα συστήματα αεράμυνας, οι Σύμμαχοι ή καλύτερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Mark Rutte είχε … πιο σημαντικά πράγματα να κάνει.
Όπως το να … συζητήσει για την πιθανότητα η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προοπτική που μάλλον φαντάζει εξίσου αδύνατη με αυτήν της Ουκρανίας.
Αδιαφορία Rutte για Ουκρανία
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κάνει ότι μπορεί προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του ΝΑΤΟ, αλλά ακόμα και το συντριπτικό πλήγμα του ρωσικού πυραύλου Oreshnik δεν τον βοήθησε.
Έτσι, στις 26 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και που ήταν αφιερωμένη στη χρήση υπερηχητικών όπλων από τη Ρωσία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Mark Rutte δεν ήταν παρών, διότι ήταν στην Ελλάδα όπου και συζήτησε μεταξύ άλλων για την πιθανή είσοδο της Κύπρου στη Συμμαχία.
Η συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών, κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο αλληλεπίδρασης εντός του Συμβουλίου.
Άρα ο Rutte δεν ήταν επισήμως υποχρεωμένος να παραστεί στη συνεδρίαση, αν και είναι προφανές πως η ουκρανική πλευρά θα ήταν σίγουρα ευχαριστημένη με τη συμμετοχή του, καθώς αυτό θα ανέβαζε σημαντικά το status της συνάντησης.
Συνεπώς, οι πρεσβευτές δεν έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η ενημέρωση των Συμμάχων
Όπως είπε η Olga Stefanishyna, αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση, «για εμάς, το Συμβούλιο είναι μια πλατφόρμα που καθιστά δυνατή την έγκαιρη ενημέρωση των συμμάχων μας, τη λήψη επιχειρησιακών πληροφοριών και την αξιολόγησή τους για την κατάσταση, η οποία επιτρέπει να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει».
Το οκ των Αμερικανών
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Andrii Sybiha εξέφρασε εκ των προτέρων τις απαιτήσεις του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ: χρειάζονται πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να αναχαιτίσουν υπερηχητικούς πυραύλους.
Και επίσης επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον για το δικαίωμα να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους βαθιά στη Ρωσία.
Η Ουκρανία έλαβε αμέσως άδεια.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby, ο Λευκός Οίκος επέτρεψε στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία.
Και, παρά, όπως είπε ο αξιωματούχος, «τις ανεύθυνες και απερίσκεπτες απειλές της Μόσχας», δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει την απόφαση.
Καμία κουβέντα για αεράμυνα
Το θέμα όμως της προμήθειας και της ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας δεν αναπτύχθηκε.
Εκτός ΝΑΤΟ, τα αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας THAAD προστατεύουν μέχρι στιγμής μόνο τους ουρανούς βασικών συμμάχων των ΗΠΑ - Ισραήλ, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία.
Το 2016, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν σε αυτά, αλλά μόνο για τον λόγο ότι το Ντουμπάι συμφώνησε να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη ενάντια στο φιλοϊρανικό κίνημα των Houthis, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υποβληθεί σε πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη.
Η προοπτική ένταξης της Κύπρου
Και ενώ οι Ουκρανοί ζητούσαν νέες προμήθειες όπλων από το ΝΑΤΟ, ο Rutte βρισκόταν σε διεθνή περιοδεία.
Αρχικά, πέταξε στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις με τον Rejep Tayip Erdogan και στη συνέχεια είχε συνάντηση στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η περιοδεία ήταν σημαντική, πρώτον, γιατί οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνα είναι ιστορικά τεταμένες.
Είναι απαραίτητο οι σύμμαχοι να μην μαλώνουν, πολύ περισσότερο να απειλούν ο ένας τον άλλον με πόλεμο.
Δεύτερον, η Κύπρος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όλα τα μέλη της Συμμαχίας να συμφωνήσουν σε αυτό.
Η Τουρκία βάζει εδώ και καιρό έναν όρο: ότι η Κύπρος πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Επανεξέταση σχέσεων
Σύμφωνα με την κυπριακή έκδοση της ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή, η Λευκωσία θέλει να επανεξετάσει ριζικά τις σχέσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η χώρα δεν είναι ακόμη μέρος του στρατιωτικού μπλοκ, αλλά υπάρχει μια βάση της βρετανικής αεροπορίας στο έδαφός της.
Προηγουμένως, οι κυπριακές αρχές πίστευαν ότι αυτό ήταν αρκετό για να διασφαλιστεί η ασφάλεια.
Πολλοί Κύπριοι αντιτάχθηκαν ακόμη και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ανάμεσά τους, για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δεν κρύβει τις κομμουνιστικές του απόψεις.
Ωστόσο, το 2022, η χώρα έχει επικεφαλής τον κεντροδεξιό Νίκο Χριστοδουλίδη.
Το σχέδιο στον Biden
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις 30 Οκτωβρίου, σε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ.Χριστοδουλίδης φέρεται να παρουσίασε στον Joe Biden σχέδιο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Αργότερα, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ο Χριστοδουλίδης μίλησε για το ίδιο θέμα με τον Rutte στο Βουκουρέστι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
«Η Λευκωσία έχει αναπτύξει ένα σχέδιο, ο απώτερος στόχος του οποίου θα είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας ποια σοβαρά εμπόδια θα συναντήσει σίγουρα.
Είναι ένα λεπτομερές, στοχαστικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο με πολλά αλληλεξαρτώμενα στάδια και έχει ήδη γίνει αποδεκτό από την Ουάσιγκτον» υποστήριξε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, o οποίος επισήμανε πως «οι προοπτικές που θα δημιουργήσει μια τέτοια εξέλιξη θα είναι τεράστιες».
Χρονοδιάγραμμα
Όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε: «Όσο λιγότερο το συζητάμε, τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο μας».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων του νησιού και ότι οι αρχές του νησιού συζητούν με την ΕΕ για ναυτικές εγκαταστάσεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας.
Καμία πιθανότητα
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και αναπληρώτρια διευθύντρια του INION RAS Parkhalina Tatyana Glebovna υποστηρίζει ότι η είσοδος της Κύπρου στη συμμαχία δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο τη Ρωσία.
Ακόμη και η ένταξη των «δωρητών ασφαλείας» της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατάσταση.
Και η ένταξη του νησιού στο στρατιωτικό μπλοκ μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητη.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσίδα ειδικός δεν βλέπει καμία πιθανότητα να γίνει η Κύπρος μέρος του ΝΑΤΟ.
«Πρώτα από όλα, η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει σε καμία παραχώρηση για τη Βόρεια Κύπρο, ο Erdogan δηλώνει τακτικά ότι πρόκειται για τουρκική γη, άρα ακόμη και η ενοποίηση του νησιού είναι εκτός θέματος
Δεν θα θέλει να ενσωματώσει τη Λευκωσία χωρίς την επίλυση εδαφικών διαφορών.
Τώρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά μπορεί να προκύψει στο μέλλον και αν μέχρι τότε η Κύπρος βρεθεί μέσα στο στρατιωτικό μπλοκ, τότε αυτό θα είναι πρόβλημα για το ΝΑΤΟ» υποστήριξε η Parhalina.
Κάτι άλλο συμβαίνει…
Σύμφωνα με τη Ρωσίδα ειδικό, ο λόγος για το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ να επεκτείνει τα σύνορά του στη Μεσόγειο δεν είναι προφανής.
«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι αυτάρκεις από την άποψη της ασφάλειας και μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Συμμαχίας με αμυντικές δυνατότητες.
Από αυτή την άποψη, οι αναφορές για τις φιλοδοξίες της Λευκωσίας μοιάζουν περισσότερο με το να έχουν σχεδιαστεί για να αποσπάσουν την προσοχή των παρατηρητών από κάτι πιο σημαντικό», λέει η Parkhalina.
Λένε για την Κύπρο για να γλιτώσουν από την Ουκρανία
Ο Denys Denisov, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό τη ρωσική κυβέρνηση, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων είναι απίθανο να φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να χρησιμοποίησαν αυτήν την είδηση για την επέκταση της Συμμαχίας προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από τις νέες απαιτήσεις του Zelensky, τις οποίες δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν μετά τη χρήση του Oreshnik.
«Θα δούμε αυτή την τεχνική πολλές φορές στο μέλλον.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν χρόνο να διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια στο Κίεβο για πολεμικές επιχειρήσεις πριν από το τέλος του έτους.
Άλλωστε, κανείς δεν θέλει πραγματικά να δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι άλλο πράγμα να κρεμάς ένα καρότο μπροστά της και άλλο να της αφαιρείς μερικά από τα προβλήματά της» τονίζει ο Denisov, επισημαίνοντας ότι πλέον οι εταίροι της Ουκρανίας δεν μιλούν για εγγυήσεις ασφαλείας.
Συνολικά, περίπου 20 κράτη υπέγραψαν μια αντίστοιχη συμφωνία με το Κίεβο, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν παρά μια επιβεβαίωση αυτού που έχει ήδη γίνει.
Σύμφωνα με τον Denisov, η δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση έχει μειωθεί, αφού οι ουκρανικές αρχές συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν κάτι άλλο.
www.bankingnews.gr
Όπως το να … συζητήσει για την πιθανότητα η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προοπτική που μάλλον φαντάζει εξίσου αδύνατη με αυτήν της Ουκρανίας.
Αδιαφορία Rutte για Ουκρανία
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κάνει ότι μπορεί προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του ΝΑΤΟ, αλλά ακόμα και το συντριπτικό πλήγμα του ρωσικού πυραύλου Oreshnik δεν τον βοήθησε.
Έτσι, στις 26 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και που ήταν αφιερωμένη στη χρήση υπερηχητικών όπλων από τη Ρωσία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Mark Rutte δεν ήταν παρών, διότι ήταν στην Ελλάδα όπου και συζήτησε μεταξύ άλλων για την πιθανή είσοδο της Κύπρου στη Συμμαχία.
Η συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών, κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο αλληλεπίδρασης εντός του Συμβουλίου.
Άρα ο Rutte δεν ήταν επισήμως υποχρεωμένος να παραστεί στη συνεδρίαση, αν και είναι προφανές πως η ουκρανική πλευρά θα ήταν σίγουρα ευχαριστημένη με τη συμμετοχή του, καθώς αυτό θα ανέβαζε σημαντικά το status της συνάντησης.
Συνεπώς, οι πρεσβευτές δεν έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η ενημέρωση των Συμμάχων
Όπως είπε η Olga Stefanishyna, αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση, «για εμάς, το Συμβούλιο είναι μια πλατφόρμα που καθιστά δυνατή την έγκαιρη ενημέρωση των συμμάχων μας, τη λήψη επιχειρησιακών πληροφοριών και την αξιολόγησή τους για την κατάσταση, η οποία επιτρέπει να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει».
Το οκ των Αμερικανών
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Andrii Sybiha εξέφρασε εκ των προτέρων τις απαιτήσεις του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ: χρειάζονται πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να αναχαιτίσουν υπερηχητικούς πυραύλους.
Και επίσης επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον για το δικαίωμα να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους βαθιά στη Ρωσία.
Η Ουκρανία έλαβε αμέσως άδεια.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby, ο Λευκός Οίκος επέτρεψε στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία.
Και, παρά, όπως είπε ο αξιωματούχος, «τις ανεύθυνες και απερίσκεπτες απειλές της Μόσχας», δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει την απόφαση.
Καμία κουβέντα για αεράμυνα
Το θέμα όμως της προμήθειας και της ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας δεν αναπτύχθηκε.
Εκτός ΝΑΤΟ, τα αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας THAAD προστατεύουν μέχρι στιγμής μόνο τους ουρανούς βασικών συμμάχων των ΗΠΑ - Ισραήλ, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία.
Το 2016, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν σε αυτά, αλλά μόνο για τον λόγο ότι το Ντουμπάι συμφώνησε να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη ενάντια στο φιλοϊρανικό κίνημα των Houthis, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υποβληθεί σε πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη.
Η προοπτική ένταξης της Κύπρου
Και ενώ οι Ουκρανοί ζητούσαν νέες προμήθειες όπλων από το ΝΑΤΟ, ο Rutte βρισκόταν σε διεθνή περιοδεία.
Αρχικά, πέταξε στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις με τον Rejep Tayip Erdogan και στη συνέχεια είχε συνάντηση στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η περιοδεία ήταν σημαντική, πρώτον, γιατί οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνα είναι ιστορικά τεταμένες.
Είναι απαραίτητο οι σύμμαχοι να μην μαλώνουν, πολύ περισσότερο να απειλούν ο ένας τον άλλον με πόλεμο.
Δεύτερον, η Κύπρος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όλα τα μέλη της Συμμαχίας να συμφωνήσουν σε αυτό.
Η Τουρκία βάζει εδώ και καιρό έναν όρο: ότι η Κύπρος πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Επανεξέταση σχέσεων
Σύμφωνα με την κυπριακή έκδοση της ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή, η Λευκωσία θέλει να επανεξετάσει ριζικά τις σχέσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η χώρα δεν είναι ακόμη μέρος του στρατιωτικού μπλοκ, αλλά υπάρχει μια βάση της βρετανικής αεροπορίας στο έδαφός της.
Προηγουμένως, οι κυπριακές αρχές πίστευαν ότι αυτό ήταν αρκετό για να διασφαλιστεί η ασφάλεια.
Πολλοί Κύπριοι αντιτάχθηκαν ακόμη και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ανάμεσά τους, για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δεν κρύβει τις κομμουνιστικές του απόψεις.
Ωστόσο, το 2022, η χώρα έχει επικεφαλής τον κεντροδεξιό Νίκο Χριστοδουλίδη.
Το σχέδιο στον Biden
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις 30 Οκτωβρίου, σε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ.Χριστοδουλίδης φέρεται να παρουσίασε στον Joe Biden σχέδιο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Αργότερα, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ο Χριστοδουλίδης μίλησε για το ίδιο θέμα με τον Rutte στο Βουκουρέστι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
«Η Λευκωσία έχει αναπτύξει ένα σχέδιο, ο απώτερος στόχος του οποίου θα είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας ποια σοβαρά εμπόδια θα συναντήσει σίγουρα.
Είναι ένα λεπτομερές, στοχαστικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο με πολλά αλληλεξαρτώμενα στάδια και έχει ήδη γίνει αποδεκτό από την Ουάσιγκτον» υποστήριξε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, o οποίος επισήμανε πως «οι προοπτικές που θα δημιουργήσει μια τέτοια εξέλιξη θα είναι τεράστιες».
Χρονοδιάγραμμα
Όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε: «Όσο λιγότερο το συζητάμε, τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο μας».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων του νησιού και ότι οι αρχές του νησιού συζητούν με την ΕΕ για ναυτικές εγκαταστάσεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας.
Καμία πιθανότητα
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και αναπληρώτρια διευθύντρια του INION RAS Parkhalina Tatyana Glebovna υποστηρίζει ότι η είσοδος της Κύπρου στη συμμαχία δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο τη Ρωσία.
Ακόμη και η ένταξη των «δωρητών ασφαλείας» της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατάσταση.
Και η ένταξη του νησιού στο στρατιωτικό μπλοκ μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητη.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσίδα ειδικός δεν βλέπει καμία πιθανότητα να γίνει η Κύπρος μέρος του ΝΑΤΟ.
«Πρώτα από όλα, η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει σε καμία παραχώρηση για τη Βόρεια Κύπρο, ο Erdogan δηλώνει τακτικά ότι πρόκειται για τουρκική γη, άρα ακόμη και η ενοποίηση του νησιού είναι εκτός θέματος
Δεν θα θέλει να ενσωματώσει τη Λευκωσία χωρίς την επίλυση εδαφικών διαφορών.
Τώρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά μπορεί να προκύψει στο μέλλον και αν μέχρι τότε η Κύπρος βρεθεί μέσα στο στρατιωτικό μπλοκ, τότε αυτό θα είναι πρόβλημα για το ΝΑΤΟ» υποστήριξε η Parhalina.
Κάτι άλλο συμβαίνει…
Σύμφωνα με τη Ρωσίδα ειδικό, ο λόγος για το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ να επεκτείνει τα σύνορά του στη Μεσόγειο δεν είναι προφανής.
«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι αυτάρκεις από την άποψη της ασφάλειας και μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Συμμαχίας με αμυντικές δυνατότητες.
Από αυτή την άποψη, οι αναφορές για τις φιλοδοξίες της Λευκωσίας μοιάζουν περισσότερο με το να έχουν σχεδιαστεί για να αποσπάσουν την προσοχή των παρατηρητών από κάτι πιο σημαντικό», λέει η Parkhalina.
Λένε για την Κύπρο για να γλιτώσουν από την Ουκρανία
Ο Denys Denisov, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό τη ρωσική κυβέρνηση, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων είναι απίθανο να φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να χρησιμοποίησαν αυτήν την είδηση για την επέκταση της Συμμαχίας προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από τις νέες απαιτήσεις του Zelensky, τις οποίες δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν μετά τη χρήση του Oreshnik.
«Θα δούμε αυτή την τεχνική πολλές φορές στο μέλλον.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν χρόνο να διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια στο Κίεβο για πολεμικές επιχειρήσεις πριν από το τέλος του έτους.
Άλλωστε, κανείς δεν θέλει πραγματικά να δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι άλλο πράγμα να κρεμάς ένα καρότο μπροστά της και άλλο να της αφαιρείς μερικά από τα προβλήματά της» τονίζει ο Denisov, επισημαίνοντας ότι πλέον οι εταίροι της Ουκρανίας δεν μιλούν για εγγυήσεις ασφαλείας.
Συνολικά, περίπου 20 κράτη υπέγραψαν μια αντίστοιχη συμφωνία με το Κίεβο, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν παρά μια επιβεβαίωση αυτού που έχει ήδη γίνει.
Σύμφωνα με τον Denisov, η δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση έχει μειωθεί, αφού οι ουκρανικές αρχές συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν κάτι άλλο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών