Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πιο θυμωμένη χώρα του κόσμου! Νέα έκθεση αποκαλύπτει... μαύρη πρωτιά για την «Ελβετία της Μέσης Ανατολής»

Η πιο θυμωμένη χώρα του κόσμου! Νέα έκθεση αποκαλύπτει... μαύρη πρωτιά για την «Ελβετία της Μέσης Ανατολής»
Η Gallop αναφέρει ότι το Ελ Σαλβαδόρ αναδείχθηκε ως η πιο ευτυχισμένη και πιο αισιόδοξη χώρα του κόσμου, ενώ ο Λίβανος αναδείχθηκε ως η χώρα με τους πιο θυμωμένους πολίτες
Μια χώρα έχει «κατακτήσει» τον πιο... παράξενο τίτλο στην Έκθεση Παγκόσμιας Συναισθημάτων 2024 της Gallup — είναι επίσημα η πιο θυμωμένη χώρα στον κόσμο. Σχεδόν το ήμισυ (49%) του πληθυσμού της ανέφερε ότι αισθάνεται θυμό, υπογραμμίζοντας τη συναισθηματική επιβάρυνση των συνεχιζόμενων κοινωνικοπολιτικών κρίσεων.
Ο λόγος για τον Λίβανο, γράφουν οι Eurasian Times.
Αυτή η συναισθηματική αναταραχή ωστόσο δεν είναι μεμονωμένη.
Γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Αρμενία αναφέρουν επίσης παρόμοια υψηλά επίπεδα θυμού, δίνοντας μια περιφερειακή εικόνα συλλογικής δυσφορίας.
Η Τουρκία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με το 48% των πολιτών της να εκφράζει θυμό, ενώ ακολουθεί η Αρμενία στην τρίτη θέση. Άλλα έθνη που παλεύουν με αυξημένο θυμό περιλαμβάνουν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ιορδανία, το Μάλι και τη Σιέρα Λεόνε.
Η Gallop αναφέρει ότι το Ελ Σαλβαδόρ αναδείχθηκε ως η πιο ευτυχισμένη και πιο αισιόδοξη χώρα του κόσμου, ενώ ο Λίβανος αναδείχθηκε ως η χώρα με τους πιο θυμωμένους πολίτες.
Η ετήσια έκθεση της Gallup ρίχνει φως στην παγκόσμια συναισθηματική ευημερία, δίνοντας μια σκοτεινή εικόνα του βαθιά αρνητικού συναισθηματικού τοπίου του Λιβάνου - μια αντανάκλαση των τεράστιων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του.

Παγκόσμια Έκθεση Συναισθημάτων 2024 της Gallup

Η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Συναισθημάτων της Gallup είναι μια βαθιά κατάδυση στις συναισθηματικές καταστάσεις των εθνών, μετρώντας εμπειρίες που οικονομικοί δείκτες όπως το ΑΕΠ δεν καταφέρνουν να αποτυπώσουν.
Η έκδοση του 2024, βασισμένη σε σχεδόν 146.000 συνεντεύξεις σε 142 χώρες, παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα της παγκόσμιας αρνητικότητας.
Παρακολουθεί συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος, η ανησυχία και η θλίψη, τονίζοντας τη συσχέτισή τους με την κοινωνική αναταραχή και την αστάθεια.
Η κατάταξη του Λιβάνου ως το πιο θυμωμένο έθνος υπογραμμίζει τους αγώνες ενός πληθυσμού που βαρύνεται από το πολιτικό χάος, την οικονομική κατάρρευση και την κοινωνική αναταραχή.
Αυτός ο θυμός, που μοιράζεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, αντανακλά τις ευρύτερες κοινωνικές εντάσεις που αναδύονται κάτω από την επιφάνεια.

Λίβανος – Ένα έθνος στο σταυροδρόμι

Ο Λίβανος είναι ένα μικρό αλλά γεωπολιτικά κομβικό έθνος στη Μέση Ανατολή. Γνωστό για την πλούσια ιστορία και τις ζωντανές εμπορικές παραδόσεις του, έχει χρησιμεύσει ως εμπορική πύλη στην περιοχή.
Ο Λίβανος είχε επίσης το παρατσούκλι «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 λόγω της μοναδικής του θέσης ως ασφαλούς κόμβου για τους Άραβες του Κόλπου, χιονισμένο προορισμό διακοπών, με αναπτυσσόμενη οικονομία, υψηλό ποσοστό αλφαβητισμού και σχετική πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη.
Ωστόσο, η γεωγραφία του Λιβάνου έχει τοποθετήσει τη χώρα στο επίκεντρο πολλών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Μοιράζοντας τα σύνορα με τη Συρία και το Ισραήλ, η τοποθεσία της χώρας την έχει καταστήσει κομβικό σημείο για περιφερειακούς αγώνες εξουσίας.
Ο ποικιλόμορφος πληθυσμός του -που αποτελείται από Σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Δρούζους- αντικατοπτρίζει μια κληρονομιά αιώνων ως καταφύγιο για τις μειονότητες, αλλά προσθέτει επίσης στην περίπλοκη και συχνά εύθραυστη κοινοτική δυναμική του.

Πρόσφατες κλιμακώσεις και μεταβαλλόμενες συμμαχίες

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω στις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ.
Η Hezbollah απάντησε βομβαρδίζοντας ισραηλινά εδάφη και το Ισραήλ ανταπέδωσε χτυπώντας θέσεις της Hezbollah στον Λίβανο.
Αυτή η σύγκρουση εκτόπισε περισσότερους από 150.000 αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Οι εντάσεις συνεχίστηκαν το 2024, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ να εντείνονται, στοχεύοντας ανώτατους διοικητές της Hezbollah και αφήνοντας εκατοντάδες Λιβανέζους πολίτες νεκρούς.
Τον Ιούλιο του 2024, η Hezbollah εξαπέλυσε επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων. Σε απάντηση, το Ισραήλ στόχευσε και εξολόθρευσε τον ανώτερο διοικητή της Hezbollah Φουάντ Σουκρ. Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν μια σειρά από εκρήξεις βομβητών τραυμάτισε περισσότερους από 2.000 διοικητές της Hezbollah.
Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ ενέτεινε τη στρατιωτική του εκστρατεία, με τον IDF να ανακοινώνει την εξάλειψη βασικών ηγετών της Hezbollah.

www,.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης