
Ο Macron δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές μέχρι το καλοκαίρι του 2025.
Έπειτα από μια έντονη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση - που χαρακτηρίστηκε από βαρύγδουπες ειρωνείες και αποδοκιμασίες - 331 από τους 577 βουλευτές της Γαλλίας ψήφισαν για να εκδιώξουν τον Πρωθυπουργό Michel Barnier σε ψήφο δυσπιστίας, αφού προσπάθησε να επιβάλει έναν αυστηρό προϋπολογισμό για να διορθώσει τα τεράστια ελλείμματα της χώρας.
Μόλις παραιτηθεί επίσημα, ο Barnier θα γίνει ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός στην ιστορία της σύγχρονης γαλλικής δημοκρατίας και ο πρώτος που θα εκδιωχθεί από το κοινοβούλιο από το 1962.
Απαιτούν παραίτηση Macron
Το πολιτικό χάος οδήγησε έναν αυξανόμενο αριθμό βουλευτών να απαιτήσουν την παραίτηση του Macron, η θητεία του οποίου διαρκεί μέχρι το 2027.
Αυτό θα ήταν μια σχεδόν πρωτοφανής κίνηση στη σύγχρονη γαλλική πολιτική σκηνή.
Το γραφείο του Macron είπε ότι ο πρόεδρος θα μιλήσει για το πολιτικό αδιέξοδο σε μια ομιλία του την Πέμπτη στις 8 μ.μ.
Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, η ηγέτης της ακροδεξιάς Marine Le Pen είπε ότι ο Macron «θα θυσίαζε τη μοίρα της Γαλλίας λόγω της ματαιοδοξίας του» εάν αποτύγχανε.
«Ο Emmanuel Macron έχει επιτεθεί στα θεμελιώδη τείχη του έθνους τα τελευταία επτά χρόνια», είπε η Le Pen, κερδίζοντας ένα χειροκρότημα από τους βουλευτές της καθώς προσπαθούσαν να πνίξουν τις αποδοκιμασίες από τους συμμάχους του Barnier.
«Μόνο αυτός μπορεί να βγάλει τη χώρα από το χάλι που βρίσκεται με την παραίτησή του», είπε.
Η Mathilde Panot του σκληρού αριστερού κόμματος France Unbowed είπε ότι η ψηφοφορία της Τετάρτης ήταν ήττα για «όλες τις πολιτικές του Macron».
«Για να βγούμε από το αδιέξοδο, ζητάμε να φύγει ο Macron», είπε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.
Ο «τζόγος» για τον Macron
Καθώς η κρίση —που πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αιφνιδιαστική κήρυξη του Macron για πρόωρες εκλογές αυτό το καλοκαίρι— κλιμακώθηκε, ο πρόεδρος έμεινε στο περιθώριο.
Επέστρεψε στο παλάτι των Ηλυσίων από τη Σαουδική Αραβία μόνο λίγο πριν καταρρεύσει η κυβέρνησή του και τώρα θα χρειαστεί να αναλάβει ο ίδιος το τιμόνι, κυρίως προτείνοντας έναν νέο πρωθυπουργό που μπορεί να διορθώσει τα δημοσιονομικά και να αποδείξει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ δεν είναι γίνει ακυβέρνητη.
Ο ίδιος ο Barnier κατηγόρησε τους νομοθέτες για ανευθυνότητα ρίχνοντας την κυβέρνησή του.
«Δεν μπορώ να δεχτώ την ιδέα ότι η θεσμική αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να είναι ο στόχος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των νομοθετών σε μια στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά ηθική, οικονομική, χρηματοπιστωτική και πολιτική κρίση», είπε πριν από την ψηφοφορία.
Αδύνατες οι εκλογές μέχρι το καλοκαίρι του 2025
Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι θα ήταν ευκολότερο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ικανή να κερδίσει την έγκριση ενός κοινοβουλίου διχασμένου από ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες.
Η διάλυση δεν αποτελεί επίσης επιλογή, καθώς ο Macron δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές μέχρι το καλοκαίρι του 2025.
«Αυτή η [Εθνική] Συνέλευση είναι αδύνατη», είπε ο Barnier στους υπουργούς του που συγκεντρώθηκαν στο παλάτι Ματινιόν μετά την ψηφοφορία.
«Εύχομαι ειλικρινά στην επόμενη κυβέρνηση καλή τύχη».
Στο άμεσο μέλλον, η Γαλλία πρέπει να προετοιμαστεί για αχαρτογράφητο έδαφος.
Η χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει στο νέο έτος χωρίς προϋπολογισμό, και ενώ ο Barnier θα μπορούσε να κληθεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός και να προτείνει νόμους έκτακτης ανάγκης.
Αλλά τέτοια μέτρα δεν θα βοηθούσαν σε τίποτα για να μειώσουν το έλλειμμα — που επί του παρόντος προβλέπεται στο 6,1% του ΑΕΠ— που έχει τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει προκαλέσει επιπλήξεις από τις Βρυξέλλες.
Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα
Οι επενδυτές θεώρησαν τη Γαλλία τόσο επικίνδυνη επένδυση όσο η Ελλάδα μετά από εβδομάδες ανησυχίας ότι η πολιτική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική εάν οι νομοθέτες δεν συμφωνούσαν με τη συνταγή του Barnier για ένα πικρό ποτήρι δημοσιονομικής σύνεσης και μέτρων λιτότητας.
Η πολιτική αναταραχή δύσκολα θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη, η οποία έχει απόλυτη ανάγκη ηγεσίας για να αντιμετωπίσει προκλήσεις που κυμαίνονται από την επιστροφή του Donald Trump στη σύγκρουση στην Ουκρανία και έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Η Γερμανία, το άλλο μισό της μηχανής που τροφοδοτεί την ήπειρο, είναι ανέτοιμη για να αναλάβει τα ηνία, ενώ παλεύει με το δικό της πολιτικό χάος και μια οικονομία που ταλαιπωρείται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών