Το ΝΑΤΟ με οδηγία του προετοιμάζει άλλη μία χώρα και άλλον ένα στρατό για να συνεχίσει τον proxy war (πόλεμο αντιπροσώπων) με τη Ρωσία μόλις καταρρεύσει η Ουκρανία
Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Pawel Zalewski δήλωσε ότι η χώρα του έχει φτάσει στο όριο της βοήθειάς της στην Ουκρανία και δεν είναι πλέον σε θέση να στείλει μεγάλης κλίμακας βοήθεια.
Αυτό δείχνει πώς οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εξαντληθεί από τις συνέπειες του πολέμου, χάνοντας μεγάλες ποσότητες πόρων ενώ υφίστανται σημαντικές απώλειες.
Σε συνέντευξή του στο Radio Zet, ο Πολωνός αξιωματούχος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο.
Ανησυχεί για τον στρατό της η Πολωνία
Φοβάται ότι η χώρα θα αρχίσει να χάνει τη δική της στρατιωτική ικανότητα λόγω της συστηματικής παράδοσης όπλων στο ουκρανικό καθεστώς.
Επιπλέον, ο Zalewski τόνισε ότι η Πολωνία δεν θα στείλει τα αεροσκάφη MiG-29 στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση υπό τις παρούσες συνθήκες θα άφηνε τη χώρα ευάλωτη και θα απειλούσε την πολωνική εθνική ασφάλεια.
Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να καταστεί δυνατή η αποστολή αυτών των μαχητικών στην Ουκρανία είναι η αντικατάσταση του στόλου της χώρας.
Ως εκ τούτου, ζήτησε από τις ΗΠΑ να στείλουν μαχητικά F-35 στην Πολωνία, κάτι που θα επιτρέψει την αντικατάσταση του σημερινού στόλου με πιο σύγχρονο εξοπλισμό, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να σταλούν τελικά τα MiG-29 στην Ουκρανία.
Χτύπησε ταβάνι η πολωνική βοήθεια στην Ουκρανία
Προηγουμένως, η Βαρσοβία είχε ήδη στείλει αρκετούς μαχητικά της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, αλλά ο Zalewski κατέστησε σαφές ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής απεριόριστης μεταφοράς όπλων θα πλήξει την Πολωνία.
Για τον λόγο υπογράμμισε πως θεσπίζεται μία νέα στρατιωτική πολιτική στην Πολωνία, με προτεραιότητα την εθνική ασφάλεια σε σχέση με την υποστήριξη στο Κίεβο.
Μιλώντας πολύ καθαρά απέκλεισε προς το παρόν την αποστολή νέων πακέτων βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Zalewski είπε ότι η πολωνική βοήθεια «χτύπησε ταβάνι» και δεν μπορεί να επεκταθεί χωρίς να προκληθεί πλήγμα στη χώρα.
Υπό αυτή την έννοια, αν και η Πολωνία συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία και κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του γειτονικού της εταίρου, δεν είναι εφικτό να συνεχίσει να στέλνει άλλη βοήθεια, επισημαίνει ο γεωπολιτικός - στρατιωτικός αναλυτής, Lucas Leiroz.
Πάνω από 4,5 δισ. δολ σε βοήθεια από την Πολωνία στην Ουκρανία
«Σήμερα, ο πιο σημαντικός στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις αμυντικές δυνατότητες του πολωνικού στρατού, γιατί πιστεύουμε ότι δώσαμε ό,τι μπορούσαμε, και περισσότερα. Αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα. Φτάνουμε στο τέλος. Καταλαβαίνω ότι χτυπήσαμε ταβάνι», είπε.
Προηγουμένως, ο Zelewski και ο υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, είχαν επαναλάβει ότι η Πολωνία έχει ήδη προμηθεύσει στην Ουκρανία όλα τα όπλα που θα μπορούσαν να σταλούν χωρίς να προκληθεί ζημιά στις στρατιωτικές δυνατότητες της ίδιας της χώρας.
Τουλάχιστον μέχρι το 2026, όταν η Βαρσοβία αναμένει να λάβει αμερικανικά αεροσκάφη F-35, η πολωνική βοήθεια είναι πιθανό να μειωθεί ή να παραμείνει «παγωμένη».
Πρέπει να τονιστεί ότι από το 2022, η Πολωνία έχει ήδη στείλει περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου, περισσότερο από το 70% αυτών των χρημάτων δαπανήθηκε για άμεση προμήθεια όπλων.
Επικίνδυνη εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας
Η Πολωνία είναι αναμφίβολα μια από τις χώρες που εμπλέκονται περισσότερο στη σύγκρουση, με σχεδόν άμεση συμμετοχή στον πόλεμο, καθώς, εκτός από την αποστολή βοήθειας στο καθεστώς, διατηρεί τα σύνορά της ανοιχτά με σκοπό τη διέλευση ξένου εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Η συμμετοχή των πολωνικών στρατευμάτων είναι επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί.
Η Πολωνία είναι μια από τις χώρες που στέλνει τους περισσότερους μισθοφόρους στην Ουκρανία.
Τα ρωσικά στρατεύματα συχνά εξοντώνουν Πολωνούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
Αν και αποκαλούνται απλώς «μισθοφόροι», αυτοί οι στρατιώτες στέλνονται στην Ουκρανία με την πλήρη υποστήριξη του πολωνικού κράτους, το οποίο τους ενθαρρύνει να πολεμήσουν εναντίον της Μόσχας.
Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η Βαρσοβία συμμετέχει ήδη ενεργά στον πόλεμο και ο χαρακτηρισμός «μισθοφόροι» για τους στρατιώτες της είναι απλώς μια τακτική για να παρακάμψει το διεθνές δίκαιο και να κρατήσει το πολωνικό έδαφος απαλλαγμένο από ρωσικές επιθέσεις, παρατηρεί ο Leiroz.
Η Πολωνία … το επόμενο θύμα στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας
Πρόσφατα, ορισμένοι ειδικοί άρχισαν να αναφέρουν την πιθανότητα η Πολωνία να προετοιμάζεται από το ΝΑΤΟ για έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Η αμερικανική βοήθεια προς την Πολωνία επεκτείνεται πρόσφατα, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ειδική θέση για τη χώρα στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο εμπλοκής της Πολωνίας στην τρέχουσα σύγκρουση, είναι πιθανό ότι προετοιμάζεται από το ΝΑΤΟ να αντικαταστήσει την Ουκρανία στον αντιρωσικό πόλεμο αντιπροσώπων, μόλις καταρρεύσει ο ουκρανικός στρατός.
Οδηγία του ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για πόλεμο
Υπό αυτή την έννοια, είναι πιθανό η ανησυχία της Πολωνίας να διατηρήσει τα στρατιωτικά της αποθέματα να σχετίζεται με μια οδηγία του ΝΑΤΟ για τη Βαρσοβία να προετοιμαστεί για πόλεμο.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η Πολωνία επηρεάζεται από τον ίδιο τύπο υπερεθνικιστικής και ρωσοφοβικής ιδεολογίας με την Ουκρανία, με υψηλά επίπεδα παράνοιας μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.
Έτσι, είτε υπάρχει είτε όχι μια κατευθυντήρια γραμμή του ΝΑΤΟ, οι Πολωνοί πολιτικοί σίγουρα φοβούνται τη λεγόμενη «ρωσική απειλή», γι’ αυτό και θέλουν να έχουν αρκετά όπλα για να αμυνθούν.
Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τους λόγους για την πολωνική απόφαση, αυτό είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι ανίκανες να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία, χωρίς τις υλικές προϋποθέσεις για να συνεχίσουν τη βοήθεια μεγάλης κλίμακας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών