Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα πάτησε το κουμπί του bazooka: Δημοσιονομικά μέτρα μαμούθ για την τόνωση της ανάπτυξης

tags :
Η Κίνα πάτησε το κουμπί του bazooka: Δημοσιονομικά μέτρα μαμούθ για την τόνωση της ανάπτυξης
Το Reuters ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές συμφώνησαν να εκδώσουν ειδικά ομόλογα ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γιουάν
Μπορεί να μην είναι το «μπαζούκα» που περιμέναμε, αλλά είναι μια αρχή. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ιστορική πτώση των κινεζικών επιτοκίων, που έστειλε την απόδοση του κινεζικού 1ετούς ομολόγου κάτω από το 1% για πρώτη φορά από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, το Πεκίνο εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιονομική τόνωση...
... Το Reuters ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές συμφώνησαν να εκδώσουν ειδικά ομόλογα ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γιουάν (411 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος, ποσό που θα αποτελέσει ρεκόρ.
Το σχέδιο για την έκδοση χρέους το 2025 αντιπροσωπεύει αύξηση 200% από το 1 τρισεκατομμύριο γιουάν της φετινής χρονιάς, με το Πεκίνο να επιχειρεί να μετριάσει τις συνέπειες από την αναμενόμενη αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές, όταν ο Donald Trump αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.
Τα έσοδα θα στοχεύσουν στην ενίσχυση της κατανάλωσης μέσω προγραμμάτων επιδοτήσεων, στην αναβάθμιση εξοπλισμού των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε καινοτόμους προηγμένους τομείς, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.
Δείχνοντας την ικανότητα της Κίνας, η οποία βρίσκεται σε έναν αποπληθωριστικό φαύλο κύκλο τον τελευταίο χρόνο, για νέο χρέος, οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων της χώρας αυξήθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης (bp) και 2 μονάδες βάσης, αντίστοιχα, μετά την είδηση, αλλά παρέμειναν κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

H μεγαλύτερη στην ιστορία

Η προγραμματισμένη έκδοση ειδικών ομολόγων του Δημοσίου το επόμενο έτος θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία και υπογραμμίζει την προθυμία του Πεκίνου να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερο χρέος για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η έκδοση «ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς» δήλωσε ο Tommy Xie, επικεφαλής έρευνας Μακροοικονομίας Ασίας στην OCBC Bank.
«Επιπλέον, δεδομένου ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι ο μοναδικός φορέας με ουσιαστική ικανότητα για επιπλέον μόχλευση, οποιαδήποτε έκδοση ομολόγων σε κεντρικό επίπεδο θεωρείται θετική εξέλιξη, πιθανότατα παρέχοντας πρόσθετη υποστήριξη στην ανάπτυξη».
Οι νέες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα επιδότησης για ανθεκτικά αγαθά, επιτρέποντας στους καταναλωτές να ανταλλάξουν παλιά αυτοκίνητα ή συσκευές και να αγοράσουν νέα με έκπτωση, καθώς και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που επιδοτεί αναβαθμίσεις εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας για επιχειρήσεις.
Τα «μεγάλα» προγράμματα έχουν να κάνουν με έργα που υλοποιούν εθνικές στρατηγικές, όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και γεωργικών εκτάσεων, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας σε βασικούς τομείς, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.
Η Κίνα γενικά δεν περιλαμβάνει υπερ-μακροπρόθεσμα ομόλογα, καθώς θεωρεί αυτά τα εργαλεία έκτακτο μέτρο για τη συγκέντρωση πόρων για συγκεκριμένα έργα ή πολιτικούς στόχους όταν χρειάζεται.
Στο πλαίσιο του σχεδίου για το επόμενο έτος, περίπου 1,3 τρισεκατομμύριο γιουάν που θα συγκεντρωθούν μέσω μακροπρόθεσμων ειδικών ομολόγων θα χρηματοδοτήσει "δύο μεγάλα" και "δύο νέα" προγράμματα.
Η κρατική αρχή NDRC δήλωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι το Πεκίνο είχε κατανεμηθεί πλήρως όλα τα έσοδα από το φετινό 1 τρισεκατομμύριο γιουάν σε υπερ-μακροπρόθεσμα ειδικά ομόλογα, με περίπου το 70% των εσόδων να χρηματοδοτούν τα «δύο μεγάλα» έργα και το υπόλοιπο να κατευθύνεται στα «δύο νέα» σχέδια.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων εσόδων για το επόμενο έτος θα επενδυθεί σε "νέες παραγωγικές δυνάμεις", ο όρος που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για την προηγμένη βιομηχανία, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, η ρομποτική, οι ημιαγωγοί και η πράσινη ενέργεια. Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο γιουάν θα διατεθούν για αυτή την πρωτοβουλία.
Το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση μεγάλων κρατικών τραπεζών, σύμφωνα με πηγές, καθώς οι κορυφαίοι δανειστές αντιμετωπίζουν μειούμενα περιθώρια, φθίνουσα κερδοφορία και αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η έκδοση νέου ειδικού χρέους του Δημοσίου το επόμενο έτος θα ισοδυναμεί με το 2,4% του ΑΕΠ της Κίνας για το 2023.
Σε σύγκριση, το Πεκίνο συγκέντρωσε 1,55 τρισεκατομμύρια γιουάν μέσω τέτοιων ομολόγων το 2007, ποσό που αντιστοιχούσε στο 5,7% της οικονομικής παραγωγής εκείνη την εποχή.

Oικονομική πορεία

Ο Πρόεδρος Xi Jinping πραγματοποίησε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους για την ετήσια Κεντρική Οικονομική Εργασιακή Διάσκεψη (CEWC) στις 11 και 12 Δεκεμβρίου ώστε να χαράξουν την οικονομική πορεία για το 2025.
Σύμφωνα με την περίληψη της συνάντησης από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ήταν «αναγκαίο να διατηρηθεί σταθερή οικονομική ανάπτυξη», να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να αυξηθεί ο κυβερνητικός δανεισμός το επόμενο έτος, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδο ρεκόρ, στο 4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, και να διατηρήσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης στο περίπου 5%.
Στην CEWC, το Πεκίνο θέτει στόχους για την οικονομική ανάπτυξη, το δημοσιονομικό έλλειμμα, την έκδοση χρέους και άλλους τομείς για το επόμενο έτος.
Αν και συνήθως συμφωνούνται από κορυφαίους αξιωματούχους, αυτοί οι στόχοι δεν ανακοινώνονται επίσημα μέχρι την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Μάρτιο και ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι τότε.
Η οικονομία της Κίνας αντιμετώπισε δυσκολίες φέτος λόγω μιας σοβαρής κρίσης στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, υψηλού χρέους τοπικής αυτοδιοίκησης και αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης.
Οι εξαγωγές, ένας από τους λίγους θετικούς τομείς, ενδέχεται σύντομα να βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικούς δασμούς άνω του 60%, εάν ο Trump υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Παρότι οι κίνδυνοι για τις εξαγωγές σημαίνουν ότι η Κίνα θα πρέπει να βασιστεί σε εγχώριες πηγές ανάπτυξης, οι καταναλωτές αισθάνονται λιγότερο εύποροι λόγω της πτώσης των τιμών ακινήτων και της ελάχιστης κοινωνικής πρόνοιας.
Η αδύναμη ζήτηση των νοικοκυριών αποτελεί επίσης βασικό κίνδυνο.
Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να επεκτείνει τα προγράμματα ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών και βιομηχανικού εξοπλισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης