Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μελέτη – προφητεία του 1996 για το σήμερα, που κανείς δεν πίστευε – Η επόμενη ημέρα για τον κόσμο

Η μελέτη – προφητεία του 1996 για το σήμερα, που κανείς δεν πίστευε – Η επόμενη ημέρα για τον κόσμο
Η μελέτη του Χάρβαρντ προέβλεψε δύο μεγάλα παγκόσμια μπλοκ: το ένα με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους τους και το άλλο από την Κίνα, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και πολλές ισλαμικές χώρες
Η πτώση της κυβέρνησης του Bashar al-Assad στη Συρία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ιράν - ένας χαλαρός συνασπισμός που καθοδηγείται από την κοινή αντίθεση με τις δυτικές δυνάμεις.
Αρχικά, οι τρεις χώρες υπήρξαν βασικοί υποστηρικτές του καθεστώτος Assad.
Η χλιαρή υποστήριξή τους συνέβαλε σημαντικά στην κατάρρευση της εξουσίας του Assad.
Η Ρωσία, όπου ο Assad είναι εξόριστος, υπήρξε ένας σημαντικός υποστηρικτής, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια και αναπτύσσοντας μισθοφόρους για την ενίσχυση του καθεστώτος.
Ωστόσο, περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταπονήσει τους ρωσικούς πόρους.
Αν και η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στη Συρία, η ικανότητά της να βοηθήσει τον Assad ήταν περιορισμένη.
Το Ιράν, επίσης, έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο παρέχοντας άμεση οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Όμως το Ιράν έχει πληγεί σκληρά από τις κυρώσεις και οι πληρεξούσιοί του έχουν πληγεί από το Ισραήλ, μειώνοντας την ικανότητά του να βοηθά τη Συρία.
Η Κίνα έχει υποστηρίξει τον Assad ασκώντας βέτο στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κατά του καθεστώτος του και προσφέροντας επενδύσεις και βοήθεια, ενώ δεν έχει αναφερθεί άμεση στρατιωτική βοήθεια.
Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς ήταν ιστορικά οπορτουνιστικό στην υποστήριξη των αντιδυτικών καθεστώτων.
Όταν το στρατηγικό ή οικονομικό κόστος έγινε πολύ υψηλό, η κινεζική υποστήριξη έτεινε να μετατοπιστεί.

Η μελέτη που εξηγεί την επόμενη ημέρα

Οι αντίπαλες δυνάμεις στον σημερινό κόσμο απηχούν τα επιχειρήματα του αείμνηστου καθηγητή του Χάρβαρντ Samuel Huntington, ο οποίος έγραψε το «The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order», που δημοσιεύτηκε το 1996.
Ο μελετητής προέβλεψε δύο μεγάλα παγκόσμια μπλοκ: το ένα με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους τους και το άλλο από την Κίνα, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και πολλές ισλαμικές χώρες.
Αν και η περιγραφή του για τις μεταψυχροπολεμικές συγκρούσεις φαινόταν ελάχιστα δυνατή όταν εκδόθηκε το βιβλίο του, το σημερινό παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο αντηχεί με το όραμά του.
Το μέλλον της Συρίας είναι ακόμα αβέβαιο.
Εάν υποβαθμιστεί σε ένα αποτυχημένο κράτος, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει ένα Αφγανιστάν μετά το 2001 ή τη σημερινή Υεμένη που χαρακτηρίζεται από ανομία, εσωτερική σύγκρουση και έλλειψη κεντρικής διακυβέρνησης.
Αυτό το σενάριο θα διαταράξει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας.
Για παράδειγμα, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας αποχώρηση από τη Συρία.
Την ίδια στιγμή, το Ιράν βλέπει να διακυβεύεται ο χερσαίος του διάδρομος προς τον Λίβανο, μια διαδρομή κρίσιμη για τη μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού, όπλων και πόρων προς τη Hezbollah.
Η κομμουνιστική Κίνα βλέπει μια οπισθοδρόμηση στην πολιτική της επιρροή στη Συρία, η οποία εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου, ή παγκόσμιο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές, το 2022 — ούτε ένα έργο δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο ρόλος Trump

Το διεθνές τοπίο θα μπορούσε να αλλάξει ξανά μετά την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Η κυβέρνησή του μπορεί να επιδιώξει γρήγορα να τερματίσει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Η ολοκλήρωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας θα τερματίσει επίσης τη «χωρίς όρια φιλία» μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, αλλάζοντας δραστικά τη σχέση τους.
Μια πιο επιθετική αμερικανική διοίκηση μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του κινεζικού καθεστώτος, το οποίο θεωρεί ως κύριο αντίπαλο.
Μια τέτοια κίνηση θα έφερνε βαρύ πλήγμα στο αντιδυτικό μπλοκ της Κίνας, της Ρωσίας και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης