Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ιδέες Trump δεν είναι τρελές – CIA: Οι ΗΠΑ θέλουν Γροιλανδία, Παναμά για να μπλοκάρουν Κίνα - Υπάρχει και κάτι πιο σπουδαίο

Οι ιδέες Trump δεν είναι τρελές – CIA: Οι ΗΠΑ θέλουν Γροιλανδία, Παναμά για να μπλοκάρουν Κίνα - Υπάρχει και κάτι πιο σπουδαίο
Η Ρωσία ο μεγαλύτερος παίκτης της Αρκτικής -  Η Κίνα ενδιαφέρεται για την Γροιλανδία για τα 38,5 εκατ τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών
Τελικά οι ιδέες του νέου Προέδρου Trump… είναι άκρως λογικές… θεωρήθηκαν τρελές, ακραίες μεγαλομανείς… αλλά έχουν λογική εξήγηση.
«Ο αγώνας συνεχίζεται για τη μονοπώληση της φθηνότερης και ασφαλέστερης ναυτιλιακής λωρίδας της Βόρειας Θάλασσας σε σχέση με την επικίνδυνη πλέον διώρυγα του Σουέζ λόγω της Ερυθράς Θάλασσας και των Houthis.
Επίσης στην Αρκτική ευρύτερα φαίνεται να βρίσκεται το 15% του μη ανακαλυφθέντος πετρελαίου στον κόσμο και το 30% του μη ανακαλυφθέντος φυσικού αερίου στον κόσμο…
Η Ρωσία είναι ο κυριάρχος παίκτης στην Αρκτική διαθέτει τα πιο ισχυρά παγοθραυστικά στον κόσμο...

Εν τω μεταξύ η Κίνα άρχισε στην πραγματικότητα να επενδύει σε εξορυκτικές δραστηριότητες στη Γροιλανδία το 2015…την οποία θέλει τώρα ο Trump να εξαγοράσει...

Οι «τρελές» ιδέες του Trump δεν είναι και τόσο τρελές τελικά

Οι άνθρωποι όταν ακούν κάτι για πρώτη φορά παραξενεύονται και αντιδρούν μηχανικά… αλλά πρέπει να αναζητούμε το κίνητρο.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Donald Trump έχει ήδη διαπράξει (τουλάχιστον) τρεις αιρέσεις:
-Αγορά της Γροιλανδίας (Οι αγορές εδαφών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% της γης των ΗΠΑ)
-Να σταματήσει η Κίνα να ελέγχει την Διώρυγα του Παναμά και
-Σύνδεση των ΗΠΑ με τον Καναδά.
it-39fced4c-0ef5-4465-b6d8-5d7059d1650a.jpg.tmb-mapeiprjco.jpg
Και οι τρεις ιδέες δεν είναι ούτε τρελές ούτε καν καινούριες.

1)Ο Πρόεδρος Harry S. Truman εξέτασε την απόκτηση της Γροιλανδίας το 1946.

2)Ο Thomas Jefferson, μετά την αγορά της Λουιζιάνα, πρότεινε την αγορά της Κούβας – απλώς σκεφτείτε πώς θα ευημερούσαν οι Κουβανοί τώρα, πολιτικά και οικονομικά, αν αυτή η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί.
Αυτές οι εξαγορές δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά το 1917, οι ΗΠΑ εξαγόρασαν τις Παρθένες Νήσους της Δανίας για 25 εκατομμύρια δολάρια.
Όπως γράφει ο ιστορικός Stephen Press
«Ως υπουργός Εξωτερικών, ο John Quincy Adams κανόνισε ελάφρυνση χρέους για την Ισπανία με αντάλλαγμα τη Φλόριντα.
Ο υπουργός Εξωτερικών William Seward εξαγόρασε την Αλάσκα.
Αυτό που προτείνει ο Trump είναι συνεπές με αυτήν την αμερικανική παράδοση.
Οι αγορές εδαφών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% της γης των ΗΠΑ...
Δηλαδή οι ΗΠΑ σήμερα προήλθαν από εξαγορές εδαφών.
«Η ιστορία διδάσκει τα οφέλη του να είσαι ανοιχτόμυαλος.
Οι κάτοικοι της Αλάσκας δεν θα ήταν καλύτερα υπό τη ρωσική κυριαρχία.
Η στενότερη σχέση των Γροιλανδών με τις ΗΠΑ υποστηριζόμενη με οικονομικές επιδοτήσεις, θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετική για όλα τα μέρη»

3)Όσο για τη Διώρυγα του Παναμά, ο Πρόεδρος Jimmy Carter την παρέδωσε στον Παναμά για 1 δολάριο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει μόνιμα μια ουδέτερη ζώνη – όχι μια ελεγχόμενη από την Κίνα.
«Δώσαμε τη Διώρυγα του Παναμά στον Παναμά», τόνισε ο Trump.
«Δεν το δώσαμε στην Κίνα. Έχουν κάνει κατάχρηση αυτού του δώρου»
Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν τη Διώρυγα του Παναμά για να μπορέσουν να αποφύγουν την εμπορική και στρατιωτική θαλάσσια κυκλοφορία, γύρω από τον νοτιότερο θαλάσσιο δρόμο της Νότιας Αμερικής, το Στενό του Μαγγελάνου – όπου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε επίσης μια βάση.

Εάν επρόκειτο να υπάρξει σύγκρουση με την κομμουνιστική Κίνα, θα ήταν αρκετά εύκολο για αυτούς να αποκλείσουν τη Διώρυγα για χρήση από τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε ο ειδικός στην Κίνα, Gordon G. Chang:

«Οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Κίνας βρίσκονται στα δύο άκρα του καναλιού του Παναμά.
Και όταν η στρατηγός Laura Richardson έκανε μια βόλτα με ελικόπτερο πάνω από τη Ζώνη του Καναλιού του Παναμά, ήταν στα μέσα του 2022• είπε ότι «κοίταξε κάτω και είδε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις διπλής χρήσης».
Σε μια περίοδο πολέμου, θα μπορούσαν να κάνουν το κανάλι εντελώς άχρηστο...
Λένε ότι έχουμε ένα ναυτικό δύο ωκεανών.
Λοιπόν, θα ήταν πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε πλοία τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ή το αντίστροφο».
1008_7Days-Costa-Rica-Panama-Canal29012022.jpg
4)Οι στενότεροι δεσμοί με τον Καναδά, όπως φαίνεται να τους βλέπει ο Trump, θα έκαναν μια ενωμένη κατά κάποιο τρόπο τη Βόρεια Αμερική μια τρομερή γη για κάθε επίδοξο αντίπαλο.

«Απαλλαγείτε από αυτήν την τεχνητά τραβηγμένη γραμμή», δήλωσε ο Trump, «και ρίξτε μια ματιά σε αυτό που μοιάζει, και θα ήταν επίσης πολύ καλύτερο για την εθνική ασφάλεια.
Μην ξεχνάτε, προστατεύουμε τον Καναδά».
Ο Trump έχει επίσης ανακοινώσει ένα «Made in America», ένα κίνητρο φοροαπαλλαγών για επενδύσεις στις ΗΠΑ και μια «Χρυσή Εποχή της Αμερικής» εφόσον ενταχθεί και ο Καναδάς.

Λογική και όχι παραλογισμός οι σκέψεις Trump

Οι δηλώσεις του Προέδρου Trump σχετικά με την πρόταση αγοράς της Γροιλανδίας από τη Δανία έγιναν αντικείμενο χλευασμού σε όλο τον δυτικό κόσμο, ειδικά σε διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.
Άλλοι ειδικοί περιέγραψαν ακόμη και ένα τέτοιο σχέδιο ως σημάδι της υποτιθέμενης «μεγαλομανίας» του.
Το περίεργο ύφος του Trump είναι σίγουρα ανορθόδοξο: τα εμπρηστικά του tweet, η συχνή του περιφρόνηση για ορισμένους παραδοσιακούς Αμερικανούς συμμάχους και η προθυμία του να αγνοήσει τα πολυμερή θεσμικά πλαίσια συχνά πυροδοτούν την κριτική από διάφορες πλευρές.

Κλασικός realpolitik ο Trump

Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η εξωτερική πολιτική του Trump είναι γενικά συνεπής με τις κλασικές επιταγές της realpolitik των ΗΠΑ.
Η αυτοπεποίθησή του απέναντι στην Κίνα (πιθανότατα τον πιο σημαντικό στρατηγικό αντίπαλο των ΗΠΑ) και το Ιράν (μια ανατρεπτική δύναμη που επιδιώκει την περιφερειακή ηγεμονία στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή), τις προσπάθειές του να απεμπλακεί από επικίνδυνα επιχειρησιακά θέατρα όπου κανένα ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ δεν διακυβεύεται άμεσα, την ενθάρρυνση μιας ισχυρότερης παρουσίας των ΗΠΑ στο διάστημα και οι ωμές κινήσεις του για αναδιάρθρωση των διατλαντικών σχέσεων σύμφωνα με τις παραμέτρους της μεταψυχροπολεμικής εποχής όλα έχουν νόημα από μια μακροπρόθεσμη γεωπολιτική άποψη.

Τι κάνει τη Γροιλανδία τόσο επιθυμητή;

Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, η επικράτεια της Γροιλανδίας καλύπτει ελαφρώς περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - αυτό την καθιστά μεγαλύτερη από το Μεξικό - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται από πάγο. Επιπλέον, με σχεδόν 60.000 κατοίκους, ο πληθυσμός της είναι εντυπωσιακά μικρός… ανέρχεται σχεδόν στο μισό από εκείνο του Μπέρκλεϊ, μιας κολεγιακής πόλης της Καλιφόρνια.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η οικονομία της Γροιλανδίας είναι ελάχιστα διαφοροποιημένη, εξαρτάται κυρίως από πρωτογενείς δραστηριότητες όπως η αλιεία.
Όσον αφορά το ΑΕΠ, η Γροιλανδία βρίσκεται πίσω από το Τατζικιστάν, το Σουρινάμ, το Μαυροβούνιο, τα Μπαρμπάντος, την Αρούμπα και την Γουιάνα.
Με άλλα λόγια, η Γροιλανδία απέχει πολύ από το να είναι οικονομικά αυτάρκης χώρα.
Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να αναρωτηθούμε γιατί είναι η Γροιλανδία περιζήτητη από τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ.
_128327712_bbcmp_greenland.png
Τοπογεωγραφία

Για να κατανοήσουμε γιατί η Γροιλανδία είναι σημαντική, πρέπει να εστιάσουμε στην γεωγραφία είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τη συμπεριφορά της διεθνούς πολιτικής δυναμικής.
Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση της γεωπολιτικής σκέψης.
Ως εκ τούτου, η στενή εγγύτητα της Γροιλανδίας με τη Βόρεια Αμερική, τη Σκανδιναβία και την Αρκτική είναι γεωστρατηγικά σημαντική.
Στην πραγματικότητα, η Γροιλανδία ήταν το πρώτο νησί του αμερικανικού ημισφαιρίου που εγκαταστάθηκε από Ευρωπαίους αποικιστές (Νορβηγοί ναυτικοί), αρκετούς αιώνες πριν φτάσει ο Κολόμβος στην Καραϊβική Θάλασσα το 1492.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας ουσιαστικής μόνιμης παρουσίας στη Γροιλανδία είναι εμφανώς δύσκολη.
Η βαριά τούνδρα είναι ένα από τα πιο εχθρικά μέρη του πλανήτη για την ανθρώπινη επιβίωση, πόσο μάλλον για την οικονομική ανάπτυξη ή τις συμβατικές στρατιωτικές δραστηριότητες.
Είναι απλά αδύνατο να ζεις κάτω από τόσο σκληρές συνθήκες χωρίς θέρμανση, αξιόπιστες προμήθειες και ειδικό εξοπλισμό. Επίσης, η έλλειψη ζωτικής σημασίας υποδομής του νησιού αντιπροσωπεύει μια τρομερή διαρθρωτική πρόκληση.

Ωστόσο, το λιώσιμο των πολικών στρωμάτων πάγου θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.

Μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών

Εάν αυτή η μακροπρόθεσμη τάση επιταχυνθεί στο άμεσο μέλλον, τότε θα ήταν εφικτό να αξιοποιήσουν οι αμερικανοί τα πλούσια κοιτάσματα ορυκτών της Γροιλανδίας.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτοί οι πόροι περιλαμβάνουν σιδηρούχα μέταλλα, ουράνιο και στοιχεία σπάνιων γαιών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για αρκετούς βασικούς παραγωγικούς τομείς της λεγόμενης «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης» και – ίσως το πιο σημαντικό – επίσης για την κατασκευή στρατιωτικών υψηλής τεχνολογίας υλικό όπως λέιζερ, ναυτικά συστήματα σόναρ, πυρηνικά όπλα, κατευθυνόμενοι πύραυλοι, ραντάρ, δορυφορικές επικοινωνίες, προηγμένος οπτικός εξοπλισμός και μαχητικά αεροσκάφη.

Πρέπει να τονιστεί ότι, για λόγους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να διαφοροποιήσει την προσφορά της σε στοιχεία σπάνιων γαιών, προκειμένου να μην εξαρτάται δυσανάλογα από την Κίνα, τον κορυφαίο παραγωγό αυτών των ορυκτών πόρων στον κόσμο.
Με βάση αυτό το γεγονός, η απόκτηση της Γροιλανδίας – ως ενδεχόμενης εναλλακτικής πηγής των εν λόγω πόρων – έχει πολύ νόημα.

Επιπλέον, ακόμα κι αν η αγορά της Γροιλανδίας ακούγεται παράξενη σε αρκετούς μελετητές των διεθνών σχέσεων, δεν πρέπει να λησμονείται ότι –σε αντίθεση με ότι ισχυρίζεται η συμβατική σοφία– τα σύνορα επανασχεδιάζονται συνεχώς.
Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.
Το Ισραήλ κέρδισε τα Υψίπεδα του Γκολάν ως αποτέλεσμα της νίκης του στον πόλεμο των έξι ημερών, το Κοσσυφοπέδιο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία πριν από μια δεκαετία, η Γερμανία επανενώθηκε μετά από αρκετές δεκαετίες με την Ανατολική Γερμανία και η Ρωσία πήρε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και εσχάτως την Ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν στην Γροιλανδία στρατιωτική βάση εκεί, αν είναι μικρής κλίμακας.
Αρχικά χτισμένη τη δεκαετία του 1940, η αεροπορική βάση Thule - που πήρε το όνομά της από μια μυθική γη που υποτίθεται ότι βρίσκεται στις βορειότερες γωνιές του γνωστού κόσμου - εμπλέκεται σε καθήκοντα αεροδιαστημικής επιτήρησης και στη λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
Έτσι, αποτελεί σημαντικό συστατικό τόσο της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) όσο και της Διαστημικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιπλέον, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει επίσης έναν μονάδες επιστημονικών ερευνητικών κέντρων στη Γροιλανδία.
2NR2VHKFQRHMTIHUS7LQ6H2RYI.jpg
Ανταγωνιζόμενες γεωπολιτικές ατζέντες

Μια άλλη πτυχή που εξηγεί το αμερικανικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία είναι ότι, από μια προοπτική μεγάλης στρατηγικής, οι ΗΠΑ χρειάζονται επίσης μια ισχυρή παραλία σε κοντινή απόσταση από τον Βόρειο Πόλο - κατά προτίμηση ακόμη πιο κοντά από την Αλάσκα - προκειμένου να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστικοί παίκτες στην αμφισβητούμενη κούρσα για τον έλεγχο της Αρκτικής.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ευρασιατικές δυνάμεις – η Ρωσία και, σε μικρότερο βαθμό η Κίνα – επιδιώκουν δυναμικά μια δεσπόζουσα θέση σε αυτή την κρίσιμη περιοχή.

Η Ρωσία ο μεγαλύτερος παίκτης της Αρκτικής... κρίσιμη εξέλιξη για παγκόσμια ηγεμονία

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη ρωσική γεωστρατηγική σκέψη, ο έλεγχος της Αρκτικής είναι ένα καθοριστικό βήμα για την επίτευξη παγκόσμιας ηγεμονίας, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια ποσότητα φυσικών πόρων που περιέχει και, κυρίως, τη θέση της ως δυνητικού διαδρόμου που μπορεί τελικά να προσφέρει μια διασύνδεση που μπορεί να συνδέουν τα βόρεια μέρη της Ευρώπης, την Ανατολική Ασία και το αμερικανικό ημισφαίριο τόσο στη στρατιωτική όσο και στην εμπορική ναυσιπλοΐα.
Επιπλέον, εάν η πολική περιοχή γίνει θερμότερη μακροπρόθεσμα, τότε η Ρωσία θα είναι σε θέση να ενισχύσει τη Σιβηρία και να αναπτύξει λιμάνια

Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά την αξία της Αρκτικής…

Αντίστοιχα, η ρωσική παρουσία γίνεται όλο και πιο ορατή στην περιοχή.
Η Ρωσία τοποθέτησε την εθνική της σημαία στον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού το 2007, ως συμβολική χειρονομία που υποδηλώνει τον επίσημο ισχυρισμό της Ρωσίας ότι ένα σημαντικό τμήμα της Αρκτικής είναι στην πραγματικότητα προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Σιβηρίας και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να αναγνωριστεί ως κυρίαρχο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επιπλέον, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά περιπολούν τακτικά στην Aρκτική περιφέρεια της χώρας, κάτι που έχει προκαλέσει εμφανείς τριβές με τις αεροπορικές δυνάμεις άλλων περιφερειακών κρατών.
Επιπλέον, η Ρωσία έχει απαράμιλλο προβάδισμα όσον αφορά την κατασκευή πυρηνικών παγοθραυστικών.

Η Κίνα ενδιαφέρεται για την Γροιλανδία για τα 38,5 εκατ τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών

Ένας άλλος ενδιαφερόμενος στην Αρκτική είναι, αναμενόμενα, η Κίνα, παρόλο που ο ρόλος της ήταν πιο διακριτικός από αυτόν που παίζουν οι Ρώσοι.
Η Κίνα άρχισε στην πραγματικότητα να επενδύει σε εξορυκτικές δραστηριότητες στη Γροιλανδία το 2015, μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προσπάθεια ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς της Κίνας ως κυρίαρχου προμηθευτή στοιχείων σπάνιων γαιών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Γροιλανδία περιέχει 38,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, ενώ τα υπόλοιπα αποθέματα του κόσμου φτάνουν τα 120 εκατομμύρια τόνους… δηλαδή η Γροιλανδία αντιπροσωπεύει το 32% των παγκόσμιων σπάνιων γαιών…

Δρόμος του Μεταξιού του Πάγου

Επιπλέον, η Κίνα ενδιαφέρεται να κατασκευάσει έργα υποδομής και λιμενικές εγκαταστάσεις σε όλη την αρκτική ακτογραμμή της Ρωσίας – που περιλαμβάνει τοποθεσίες όπως το Μούρμανσκ, το Βλαδιβοστόκ και το Αρχάγγελσκ – προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση κυκλικών πλωτών οδών τόσο για εμπορική ναυτιλία όσο και για εξόρυξη φυσικών πόρων.
Αυτή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αναφέρεται ως «Δρόμος του Μεταξιού του Πάγου».
Είναι σκόπιμο να τονιστεί ότι, για το Πεκίνο, τέτοια σχέδια συνήθως υπερβαίνουν τον τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, συχνά ανταποκρίνονται και σε υποκείμενες γεωπολιτικές εκτιμήσεις.

Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από το ετερόδοξο στυλ του Trump, η γεωπολιτική αποτελεί μια σκακιέρα συγκρουόμενων δυνάμεων.
Είναι κατανοητό ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τοποθετηθούν – μέσω της αγοράς ενός εξαιρετικά γεωστρατηγικού αν και παγωμένου νησιού – ως ισχυρός παίκτης που σκοπεύει να ανταγωνιστεί για τον άμεσο έλεγχο μιας περιοχής της οποίας η σημασία γίνεται μεγαλύτερη για την εξέλιξη της παγκόσμιας ισορροπίας της εξουσίας στις επόμενες δεκαετίες.
Επιπλέον, τα στρατηγικά οφέλη θα ήταν εξαιρετικά ανώτερα από το κόστος (που σχετίζονται κυρίως με το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί και τον αμελητέο αντίκτυπο που προέρχεται από τη δημογραφική απορρόφηση του μικρού πληθυσμού της Γροιλανδίας).

Εάν αυτή η τολμηρή προσπάθεια δεν καταλήξει πουθενά (που είναι μακράν το πιο πιθανό σενάριο λαμβάνοντας υπόψη την εμφατική άρνηση της Δανίας να πουλήσει τη Γροιλανδία), είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο αμερικανικός Λεβιάθαν θα βρει άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσει την προέλαση των ευρασιατικών μεγαθήρων στην Αρκτική.

Καταληκτικές σκέψεις

Σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν ορισμένοι διεθνείς μελετητές, η γεωγραφία απέχει πολύ από το να είναι άσχετη ως αποφασιστική συνθήκη που πλαισιώνει την πορεία της διεθνούς πολιτικής.
Ο κόσμος απλά δεν είναι επίπεδος.
Οι τοποθεσίες έχουν σημασία και, στο αδίστακτο παιχνίδι της υψηλής στρατηγικής, ορισμένα μέρη είναι πιο σημαντικά από άλλα για διαφορετικούς λόγους. Αντίστοιχα, ο αγώνας για τον έλεγχό τους οδηγεί σε συστημικές γεωπολιτικές εντάσεις.
Αν μη τι άλλο, ο εδαφικός ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων των οποίων τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα είναι συχνά δύσκολο να συμβιβαστούν είναι τόσο ισχυρός όσο ποτέ. Ένα άλλο ενδιαφέρον μάθημα είναι ότι όταν αλλάζουν οι γεωγραφικές συνθήκες, προκύπτουν διαρθρωτικά κίνητρα για τον ανασχηματισμό των λειτουργικών παραμέτρων και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γεωγραφία είναι ένας παράγοντας που έχει διαμορφώσει δυναμικά την πορεία της ιστορίας πολλές φορές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία, αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι οι σύγχρονες γεωπολιτικές πραγματικότητες είναι πολύ πιο σύνθετες και δυναμικές από ότι τους προηγούμενους αιώνες – αλλά οι βασικές αρχές τους εξακολουθούν να ισχύουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης