Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεχάστε τη σημερινή Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ θέλει νέο χάρτη με Παλαιστίνη και κομμάτια από Λίβανο μέχρι Σαουδική Αραβία

Ξεχάστε τη σημερινή Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ θέλει νέο χάρτη με Παλαιστίνη και κομμάτια από Λίβανο μέχρι Σαουδική Αραβία
Το επόμενο βήμα του Trump θα είναι να αναγνωρίσει ότι ολόκληρη η Δυτική Όχθη είναι μέρος του Ισραήλ, τότε το Ισραήλ θα προσαρτήσει αυτό το έδαφος λένε Παλαιστίνιοι
Η περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής τελεί υπό διαμόρφωση και ανακατανομή εδαφών, αν κρίνει κανείς από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη τόσο στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη (παλαιστινιακά εδάφη) όσο και στα γειτονικά κράτη, όπως είναι η Συρία και ο Λίβανος.
Η εισβολή της Hamas στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023 ήταν το γεγονός που πυροδότησε και αποτέλεσε τη δικαιολογία για δραματικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στην περιοχή.
Με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ κατάφερε να διαλύσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη Γάζα ενώ βρήκε την ευκαιρία να εισβάλλει στον Λίβανο και στη Συρία, καταλαμβάνοντας – παράνομα – εδάφη.
Στη Συρία το Ισραήλ έχει επεκτείνει την κατοχή του σε μια ευρύτερη περιοχή πέραν των Υψωμάτων του Golan ενώ στον Λίβανο, ζητά να καθυστερήσει η αποχώρηση των στρατευμάτων του, γεγονός που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εκεχειρία με την Hezbollah.
Την ίδια στιγμή, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το Ισραήλ έχει ως απώτερο στόχο, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Γάζας, να καταλάβει πλήρως και τη Δυτική Όχθη σε μια προσπάθεια … εξαφάνισης του παλαιστινιακού λαού.
Μάλιστα κάνουν λόγο για έναν νέο χάρτη του Ισραήλ που περιλαμβάνει όλη την Παλαιστίνη καθώς και τμήματα από Λίβανο, Συρία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία.

Πολεμάμε 100 χρόνια

Σε δηλώσεις του ο Ahmed Al Sheikh, γενικός γραμματέας του Παλαιστινιακού Διεθνούς Φόρουμ ΜΜΕ Tawasol, επισήμανε πως είναι η ώρα η Παλαιστίνη να λάβει υπόψη πολλά νέα δεδομένα που προέκυψαν πρόσφατα.
«Στην πραγματικότητα, μου φαίνεται ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει ότι η καταστροφή στην Παλαιστίνη δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όπως προσπαθούν να μεταδώσουν ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο.
Ο πόλεμος με τον παλαιστινιακό λαό συνεχίζεται για περισσότερα από 100 χρόνια.
Ξεκίνησε πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πρώτο ερώτημα που μας κάνει ο δυτικός κόσμος είναι: καταδικάζετε τα γεγονότα που συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου;
Αυτή είναι μια πολύ κακή ερώτηση γιατί ρωτώντας την με αυτόν τον τρόπο θέλουν να ξεχάσουν το μέρος της ιστορίας που συνέβη πριν.
Θέλουν να αρνηθούν το γεγονός ότι ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει για περισσότερα από 100 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 77 ετών από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ» τονίζει ο Al Sheikh.

Τι ήταν η 7η Οκτωβρίου του 2023

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου ήταν απλώς το αποτέλεσμα ενός συνεχούς πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
Αυτή ήταν μια άλλη μάχη αντίστασης και μια άλλη μορφή αντίστασης από τον παλαιστινιακό λαό.
Πολλά αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ και χτίζουν ισχυρότερες σχέσεις μαζί του.
Ταυτόχρονα προσπαθούν να αγνοήσουν όλα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε στις αραβικές χώρες ότι η Παλαιστίνη εξακολουθεί να είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του αραβικού κόσμου.
Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη σήμερα μπορεί να τους συμβεί στο μέλλον.
Δείτε τι έκαναν στη Συρία.
Ανέτρεψαν τον πρόεδρο και τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη χώρα.
Το Ισραήλ εισήλθε στα Υψίπεδα του Golan και κατέλαβε το έδαφος.
Πρόκειται για ένα αποικιακό έργο που απειλεί το μέλλον ολόκληρου του αραβικού κόσμου.
Αυτό είναι για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε στη παλαιστινιακή αφήγηση της νέας εποχής».

Περισσότερο κακό παρά καλό

«Πιστεύουμε ότι οι Συμφωνίες του Όσλο, που έκαναν τον λαό της Παλαιστίνης αυτόνομο, μας έχουν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Οι Συμφωνίες του Όσλο ήταν μια καταστροφή.
Δεν κατάφεραν να επιτύχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα για ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό.
Έχουμε χάσει τη γη μας.
Έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη.
Συνολικά, δεν υπάρχει μέλλον και καμία πιθανότητα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη.
Η Γάζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τους Ισραηλινούς.
Αυτά είναι γεγονότα που μας υποχρεώνουν να μιλήσουμε για μια νέα εποχή στην ιστορία της Παλαιστίνης».

Το μεγάλο Ισραήλ, θα χαθεί και η Δυτική Όχθη

«Όταν λέω ότι θέλουμε να ανανεώσουμε την παλαιστινιακή μας ιστορία, εννοώ ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ισραηλινές φιλοδοξίες…
Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι το Ισραήλ, ως υποστηριζόμενη από τη Δύση οντότητα, έχει επεκτατικό χαρακτήρα.
Δημοσίευσαν έναν νέο χάρτη του Ισραήλ που περιλαμβάνει όλη την Παλαιστίνη, μέρη της Ιορδανίας, μέρη του Λιβάνου, μέρη της Συρίας και ακόμη και τμήματα της Σαουδικής Αραβίας.
78_6.JPG
Το Ισραήλ αποτελεί απειλή για τις αραβικές χώρες πρώτα και κύρια.
Το Ισραήλ συνειδητοποιεί ότι θα λάβει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ίσως θυμάστε ότι ο Donald Trump κατά την προηγούμενη θητεία του ως πρόεδρος, αναγνώρισε τα Υψίπεδα του Golan ως μέρος του Ισραήλ.
Νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσει ότι ολόκληρη η Δυτική Όχθη είναι μέρος του Ισραήλ και το Ισραήλ θα προσαρτήσει τότε αυτό το έδαφος.
Αυτό σίγουρα θα συμβεί».

Οι Άραβες κάνουν ότι τους λένε οι Αμερικανοί

«Τα αραβικά κράτη γύρω από την Παλαιστίνη έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ και κάνουν ό,τι τους λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν μπορούν να παρακούσουν.
Η Ουάσιγκτον υπαγορεύει τους κανόνες της σε αυτή την περιοχή και τα αραβικά κράτη δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απλώς και μόνο επειδή είναι αδύναμα και ανίκανα να αντισταθούν.
Το Ισραήλ επωφελείται από αυτό» επισημαίνει ο Ahmed Al Sheikh, ο οποίος ερωτηθείς γιατί σουνιτικά αραβικά κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Ιορδανία δεν υποστηρίζουν την Hamas, εκτιμά ότι «απλά φοβούνται τις ΗΠΑ».
«Πολλοί από τους ηγέτες μας ακολουθούν τις οδηγίες από τις ΗΠΑ, δυστυχώς.
Η Ουάσιγκτον τους λέει ότι η κύρια απειλή τους προέρχεται από το Ιράν και το πιστεύουν.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Παλαιστίνιοι έχουν τόσο στενές σχέσεις με το Ιράν.
Το Ιράν υποστήριξε την Παλαιστίνη γιατί είναι προς το συμφέρον του.
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί έτσι λειτουργεί ο κρατισμός.
Όταν μιλάμε με Άραβες ηγέτες, τους λέω πάντα να μας δώσουν την ίδια υποστήριξη που μας παρέχει το Ιράν.
Η Hezbollah μας βοήθησε, αλλά το Ισραήλ την κατέστρεψε.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;»

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ενωμένους τους Άραβες

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να ενωθεί ο αραβικός κόσμος, ο Al Sheikh λέει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θέλουν την ενοποίηση».
«Οι κυβερνώντες τους επίσης δεν θέλουν να ενωθούν.
Ο λαός μας δεν είναι ελεύθερος.
Εμείς οι Άραβες πρέπει πρώτα να απελευθερωθούμε.
Έχουμε ελεύθερο κοινοβούλιο ή κάποια ελεύθερη εκπροσώπηση;
Όχι, δεν είμαστε ελεύθεροι, δεν μπορούμε να οργανωθούμε, να ενωθούμε και να πετύχουμε κάτι».

Οι Ευρωπαίοι εξόντωσαν τους Εβραίους

Σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ έχει χάσει αυτό το καθεστώς του κράτους - θύματος μετά τη γενοκτονία στη Γάζα, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είναι ξεκάθαρος:
«Θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση: γιατί να πληρώσουν οι Παλαιστίνιοι το τίμημα για το Ολοκαύτωμα;»
Ήταν το Άουσβιτς στην Παλαιστίνη;
Υπήρχαν στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Παλαιστίνη;
Τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος διαπράχθηκαν στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που διέπραξαν όλες τις θηριωδίες εναντίον των Εβραίων.
Αντίθετα, οι Εβραίοι ζούσαν ειρηνικά στην περιοχή μας.
Ακόμη και όταν μουσουλμάνοι και Εβραίοι εκδιώχθηκαν από την Ανδαλουσία, από την Ισπανία, πριν από περίπου χίλια χρόνια, εγκαταστάθηκαν όλοι στο Μαρόκο και την Τουρκία, σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Ζούσαν εκεί ειρηνικά.
Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, οι Άραβες δεν εξόντωσαν τους Εβραίους».

Όλα ξεκάθαρα, το Ισραήλ έχασε

«Τον Οκτώβριο του 2023, όλα έγιναν ξεκάθαρα σε όλους.
Τώρα όλος ο κόσμος ξέρει ποιο είναι το πραγματικό θύμα.
Είμαστε τα πραγματικά θύματα της ισραηλινής γενοκτονίας, καθώς και της αποτυχίας του αραβικού κόσμου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
Ο δυτικός κόσμος μάχεται εναντίον των μουσουλμάνων με το πρόσχημα της ισλαμοφοβίας και είμαστε επίσης θύματα αυτού του αγώνα.
Πολλοί Άραβες και Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι αυτό είναι μέρος ενός πολέμου ενάντια στη θρησκεία τους.
Αλλά μια νέα εποχή ανατέλλει στην παλαιστινιακή ιστορία, μια νέα κινητήρια δύναμη που προέκυψε στον κόσμο μετά τα γεγονότα του Οκτωβρίου, μετά τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης.
Το Ισραήλ έχασε».

Σάλος στη Μέση Ανατολή για το «Μεγάλο Ισραήλ» - Οι Άραβες καταδικάζουν τον «βιβλικό χάρτη» που προσαρτά γειτονικά εδάφη

Πρόσφατα, στις αρχές Ιανουαρίου του 2025, Παλαιστίνιοι και Άραβες αξιωματούχοι καταδίκασαν τη δημοσίευση χάρτη στον αραβόγλωσσο λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης στο Instagram που απεικονίζει τμήματα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και γειτονικών αραβικών εδαφών ως μέρος του «μεγάλου Ισραήλ».
Η ανάρτηση προκάλεσε οργή από Παλαιστίνιους και αραβικές χώρες, οι οποίες κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να χαλιναγωγήσει τις επεκτατικές φιλοδοξίες του Ισραήλ και να το αποτρέψει από το να επιχειρήσει να καταλάβει περισσότερα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε την ανάρτηση «με τον πιο έντονο τρόπο» και περιέγραψε την εικόνα ως «ισχυρισμούς και ψευδαισθήσεις» που προωθούνται από τη δεξιά πτέρυγα του Ισραήλ για να αποτρέψουν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι ο χάρτης «που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει το ιστορικό Ισραήλ» αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» των διεθνών κανόνων, προειδοποιώντας ότι οι προφανείς φιλοδοξίες του Ισραήλ θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν περαιτέρω τις πιθανότητες ειρήνης στην περιοχή.
Η Ντόχα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να εκπληρώσει τις νομικές και ηθικές της ευθύνες πιέζοντας την ισραηλινή κατοχή να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας και να αντιμετωπίσει τις επεκτατικές της φιλοδοξίες στα αραβικά εδάφη».

Το Μεγάλο Ισραήλ ξεκινάει από τη Γάζα για να καταλήξει στη Διώρυγα Ben Gurion

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ μιλά για τα επεκτατικά του σχέδια
Η κρίση στη Γάζα έχει πολλές κρυφές πτυχές και εκτείνεται πολύ πέραν του βάρβαρου πολέμου του Ισραήλ στους Παλαιστινίους. 
Μάλιστα, όχι μόνο συσχετίζεται άρρηκτα με τα σχέδια της κυβέρνησης Netanyahu για την επίτευξη του «Μεγάλου Ισραήλ», αλλά εξυπηρετεί ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα, που άπτονται του οικονομικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
maxresdefault_11.jpg

Στην επιφάνεια βρίσκονται οι επίσημες ερμηνείες - η καταπολέμηση της τρομοκρατίας της Hamas, σύμφωνα με το Ισραήλ, και ο αγώνας κατά της ισραηλινής αποικιοκρατίας και γενοκτονίας, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο διακυβεύονται ισχυρά γεωοικονομικά συμφέροντα, τα οποία δεν καλύπτονται επαρκώς από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.
Οι διεθνείς ναυτιλιακές οδοί έχουν γίνει ξανά επίκαιρες, εν μέσω των απειλών του εκλεγμένου προέδρου Donald Trump να καταλάβει τη Διώρυγα του Παναμά και της εκτίμησης της Αιγύπτου ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα κόστισε 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Παράλληλα, στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό ισραηλινό έργο, γνωστό ως Διώρυγα Ben Gurion, το οποίο συνδέεται με την κρίση στη Γάζα και τον παγκόσμιο στρατηγικό και οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Διώρυγας Ben Gurion

1121282676_0_0_1557_2070_1440x900_80_0_1_86a800f7ff87538e619423ba744e9899.png.webp

Σχεδιασμένη το 1963, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η διώρυγα Ben Gurion προβλέπει τη δημιουργία μιας διώρυγας μήκους 260-300 χιλιομέτρων, που θα διασχίζει την Έρημο Νεγκέβ και θα συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Κόλπο της Άκαμπα και την Ερυθρά Θάλασσα.
Ορισμένοι χάρτες δείχνουν ότι η διώρυγα θα μπορούσε να περάσει κοντά ή και μέσα από το βόρειο τμήμα της Γάζας.
Η διώρυγα θα περιλαμβάνει δύο θαλάσσιοι διάδρομοι (καθεμία 50 μέτρα βάθος και 200 μέτρα πλάτος) για να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου.

aaf141ee-346f-49b3-b41b-090ea7e9f1e0.jpg

Συγκριτικά, η Διώρυγα του Σουέζ διαθέτει μόνο μία θαλάσσια οδό, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι περιστατικό του Ever Given το 2021 είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό εμπορευμάτων αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έξι ημέρες...

Oι... εκκεντρικές προτάσεις που επανέρχονται στο προσκήνιο και η απειλή των Hοuthis

Μεταξύ των προτάσεων για την κατασκευή της διώρυγας ήταν και ένα σχέδιο από τη δεκαετία του 1960, το οποίο προέβλεπε τη χρήση 520 πυρηνικών βομβών για εκσκαφή, στο πλαίσιο του προγράμματος Project Plowshare.
Παρόλο που η προσέγγιση αυτή είχε εκτιμώμενο κόστος 5 δισεκατομμύρια δολάρια (σε σημερινές τιμές), απορρίφθηκε λόγω του προβλήματος της μόνιμης ραδιενέργειας.
Η συμβατική κατασκευή εκτιμάται ότι θα κοστίσει 55-100 δισεκατομμύρια δολάρια και θα απαιτήσει 300.000 μηχανικούς και τεχνικούς για την εκσκαφή της ερήμου, των ορεινών περιοχών και της λεκάνης της Νεκράς Θάλασσας. Παράλληλα, το έργο αντιμετωπίζει και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, καθώς οι επιθέσεις με drones και πυραύλους, όπως αυτές των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τις ναυτιλιακές οδούς.

Οι φυσικοί πόροι της Γάζας

Πέρα από τη διώρυγα, άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην κρίση είναι οι αναφορές για το ενδιαφέρον του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στα παράλια της Γάζας.
Η Διώρυγα Ben Gurion και οι φυσικοί πόροι αποτελούν δύο βασικούς αλλά υποτιμημένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες, που ίσως εξηγούν τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης