Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαστούκι για ξύπνημα από Euroclear: Τεράστιο φιάσκο η δήμευση των ρωσικών assets - Επιτέλους «φρένο» στην κλοπή του αιώνα

Χαστούκι για ξύπνημα από Euroclear: Τεράστιο φιάσκο η δήμευση των ρωσικών assets - Επιτέλους «φρένο» στην κλοπή του αιώνα
Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ενέχει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων συνεπειών, δηλώνει η επικεφαλής της Euroclear.
Ιδιαίτερης σκληρότητας αναμένεται να είναι η απάντηση της Ρωσίας στην περίπτωση που η Δύση προβεί σε κατάσχεση των δεσμευμένων assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Euroclear Valerie Urbain.
Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ασκεί μεγάλη πίεση στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, αλλά ορισμένες ειρηνευτικές επιλογές συνοδεύονται από κινδύνους, είπε η Urbain σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι αξιωματούχοι ενδιαφέρονται να προωθήσουν την ιδέα της δήμευσης.
«Η Ρωσία μπορεί πάντα να προχωρήσει σε αντίποινα που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές» σημείωσε η Urbain.

Μέτρα προστασίας

Το γραφείο συμψηφισμού, με έδρα τις Βρυξέλλες, κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Urbain δεν τόνισε μόνο τη σημασία της μεταφοράς των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και των υποχρεώσεων, σε περίπτωση κατάσχεσης από κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να προστατεύεται η Euroclear από μεταγενέστερες αξιώσεις της Ρωσίας.
«Είδαμε τι συνέβη με τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια», είπε η Urbain «Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που λέω δεν είναι απλώς μια θεωρία».
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο οικονομικός Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Valdis Dombrovskis είπε ότι το μπλοκ θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη μέτρων πέρα από το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης πιθανής δήμευσης.
Μέχρι τώρα, η ΕΕ υπεξαιρούσε μόνο τα κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία, ωστόσο η πλήρης δήμευση, βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι ένα πολύ πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Ομάδας των Επτά, οι σύμμαχοι του Κιέβου ενέκριναν έναν μηχανισμό βάσει του οποίου τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση ενός πακέτου δανείων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (52,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Κίεβο.
Οι λογαριασμοί Euroclear κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία μιλούν υπέρ της δήμευσης σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχουν τόσα πολλά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε σύγκριση με το Euroclear.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η στάση απέναντι στην ιδέα είναι πιο σκεπτική.
Αλλά αν μπορούν να αντισταθούν στην πίεση από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο είναι ένα ερώτημα.

Σοβαρή προειδοποίηση από το ρωσικό ΥΠΟΙΚ: Η κλοπή των περιουσιακών μας στοιχείων θα έχει σοβαρές συνέπειες για το παγκόσμιο σύστημα

Η κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στη Δύση θα έχει παγκόσμιες μακροπρόθεσμες συνέπειες, προειδοποίησε με συνέντευξή του στο TASS ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Ivan Chebeskov.
«Αυτό θα επιφέρει παγκόσμιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για ολόκληρο το διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εμείς, βέβαια, θεωρούμε αυτό, με απλά λόγια, ως κλοπή», επεσήμανε με νόημα ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η παροχή δανείων στην Ουκρανία, τα οποία θα εξοφληθούν με τη χρήση των ρωσικών assets, παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και την ακεραιότητα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Σημειώνεται ότι ο Chebeskov βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον, όπου θα συμμετάσχει στη φθινοπωρινή συνεδρίαση των διοικητικών οργάνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank).
Από τη μεριά της, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina έχει προαναγγείλει ότι η Ρωσία θα λάβει αναλογικά αντίμετρα για την κλοή των περιουσιακών της στοιχείων, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ.

Τι μορφή θα μπορούσαν να έχουν τα ρωσικά αντίποινα

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ορίζεται αποζημίωση για τυχόν απώλειες σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύτηκε στη ρωσική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει πως «κάθε Ρώσος πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να διαπιστωθεί το γεγονός της αδικαιολόγητης στέρησης δικαιωμάτων του σε ιδιοκτησία του, κατόπιν απόφασης κράτους ή δικαστικού σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της ΕΕ, και να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση απωλειών».
Η δε Ρωσική Ομοσπονδία ή η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ενεργήσει ως κάτοχος δικαιωμάτων.
Για να υπάρξει αποζημίωση, καθίσταται δυνατή η κατάσχεση της περιουσίας και στη συνέχεια η μεταβίβασή της στον πληγέντα.
Υπενθυμίζεται πως η ιταλική Unicredit και άλλη μία αμερικανική τράπεζα έχουν ήδη υποστεί σκληρές συνέπειες...
Όπως σημειώνει το Ria Novosti, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει, εντός τεσσάρων μηνών, να τροποποιήσει τους νόμους που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.
Τον περασμένο Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε νόμο που δίνει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το δικαίωμα να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική και να τα «αξιοποιήσει» για τις ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ο λεγόμενος νόμος REPO επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αποφασίζει για τη δήμευση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Υπενθυμίζεται ότι η ενέργεια του Putin συνέπεσε τότε με τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Στρέζα της Ιταλίας, όπου συζήτησαν το αμερικανικό σχέδιο για αποστράγγιση της αξίας παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους 280 δισ. δολ. - τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα στην Ευρώπη - ούτως ώστε να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Διακηρυγμένος στόχος της πρότασης ήταν να μπει μπροστά και να υλοποιηθεί κρίσιμη χρηματοδότηση έως και 50 δισ. δολ. για το Κίεβο.

Διακυβεύονται πολλά

«Αν για τις Ηνωμένες Πολιτείες διακυβεύονται ελάχιστα συμφέροντα, τότε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με πυροβολισμό στα πόδια», έχει τονίσει ο αναλυτής Armin Steinbach.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα αντίποινα της Μόσχας θα επηρεάσουν πρωτίστως τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πρώτον, η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθεματικά, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Steinbach.
Δεύτερον, η απόσυρση ρωσικών κεφαλαίων θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ΕΕ ως εγγυητή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και του συναφούς διεθνούς δικαίου, γεγονός σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν ανησυχεί πραγματικά τις ΗΠΑ.
«Αυτό καθιστά την Ευρώπη τον πιο πιθανό στόχο για αντίποινα», προειδοποίησε ο αναλυτής.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, ύψους περίπου τριακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι Βρυξέλλες συζητούν τρόπους χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας .
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «κλοπή» το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στοχεύει όχι μόνο τα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης