Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το colpo grosso του Trump με τους δασμούς - Μοχλός πίεσης αλλά και ρίσκο το LNG, αυξάνονται οι εξαγωγές

Το colpo grosso του Trump με τους δασμούς - Μοχλός πίεσης αλλά και ρίσκο το LNG, αυξάνονται οι εξαγωγές
H μετατροπή του LNG σε πολιτικό όπλο απειλεί να διαβρώσει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη της αγοράς στην αξιοπιστία των ΗΠΑ

Η προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως μοχλό πίεσης για την επέκταση της επιρροής των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, σημειώνει το Bloomberg.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη του τομέα της ενέργειας από χώρες όπως η Ινδία, το Κουβέιτ και η Ιαπωνία έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια περισσότερου αμερικανικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.
Η στρατηγική αυτή, ωστόσο, ενέχει ένα σημαντικό ρίσκο.
Οι δασμοί του Trump κατά της Κίνας και άλλων χωρών θα μπορούσαν να τις απομακρύνουν συνολικά από τις αγορές.
Ο Trump απειλεί τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση με δασμούς εάν το μπλοκ δεν εισάγει περισσότερα από τις ΗΠΑ.
Αγοραστές από τη Νότια Κορέα έως το Βιετνάμ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύονται περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο για να αποφύγουν τoυς δασμούς.
Ο Trump, ο οποίος είναι απασχολημένος με τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ, ήταν σαφής σχετικά με την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το καθεστώς της ενεργειακής υπερδύναμης της χώρας για να εξισορροπήσει την εξίσωση.
Στην πραγματικότητα αναβιώνει μια τακτική από την πρώτη του θητεία, η οποία βασίζεται στην τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου της χώρας μαζί με τον στόλο των εργοστασίων που υγροποιούν το καύσιμο.
Η αμερικανική έκρηξη της παραγωγής και εξαγωγής LNG λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που η όρεξη για φυσικό αέριο είναι τεράστια.
Η ζήτηση για το καύσιμο που χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η θέρμανση και η παραγωγή λιπασμάτων, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τροφοδοτούμενη εν μέρει από τις φιλοδοξίες για απομάκρυνση από τον πιο ρυπογόνο άνθρακα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 12% έως το τέλος της δεκαετίας.
Όμως, παρά την αμερικανική κυριαρχία στις παγκόσμιες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι νέοι δασμοί ως διαπραγματευτικό εργαλείο μπορεί να αποδειχθούν περίπλοκες επιλογές σε σχέση με την πρόσφατη χειραφέτηση του προέδρου της Κολομβίας, Gustavo Petro.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Trump στη δεύτερη θητεία του ήταν η άρση του μορατόριουμ για νέες εγκρίσεις τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου που εφαρμόστηκε κατά το τελευταίο έτος της θητείας του πρώην προέδρου Joe Biden.
Λίγες άλλες χώρες είναι σε θέση να απελευθερώσουν τόσο πολύ φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές όσο οι ΗΠΑ.
Οι φιλοδοξίες της Ρωσίας να επεκτείνει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ανατράπηκαν από τις κυρώσεις της εποχής Biden, ενώ η νέα παραγωγική ικανότητα χωρών από τη Μοζαμβίκη έως την Παπούα Νέα Γουινέα αργεί να ωριμάσει.

Το Κατάρ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 80% έως το 2030.
Ωστόσο, οι προμήθειες του εμιράτου είναι λιγότερο ευέλικτες από εκείνες των αμερικανικών σχιστολιθικών κοιτασμάτων – ένα πρόβλημα για τις χώρες που δεν είναι σίγουρες για τη μελλοντική ζήτηση εν μέσω της στροφής προς τις καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Ενώ το Κατάρ φημίζεται για την αξιοπιστία του, ο υπουργός Ενέργειας του προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι κανόνες της Ευρώπης για το κλίμα θέτουν σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της περιοχής.

Μοχλός πίεσης

Οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθούν σε περίπου 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως έως το 2030, από περίπου 93 εκατομμύρια, σύμφωνα με πρόβλεψη του BloombergNEF.
Η εκτίμηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική εάν η κυβέρνηση Trump ωθήσει επιτυχώς τους Ασιάτες ή τους Ευρωπαίους εισαγωγείς να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το LNG θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός πίεσης» στις συνομιλίες με την Κίνα.
Σε πρόσφατες διμερείς συνομιλίες, ο Rubio ενθάρρυνε το Βιετνάμ να περιορίσει τις εμπορικές ανισορροπίες.
Η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας είχε ήδη δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο όχι μόνο για να αποφύγει τους δασμούς αλλά και για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες.

Το ρίσκο

Παρ’ όλα αυτά, η μετατροπή του LNG σε πολιτικό όπλο απειλεί να διαβρώσει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη της αγοράς στην αξιοπιστία των ΗΠΑ.
Μια ισχυρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να σημαίνει ότι «επαναλαμβάνεται μια μορφή εκβιασμού που είχαμε με τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.
Η Ευρώπη θα πρέπει «να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Trump διπλωματικά, αλλά δε θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania