Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Η Βουλγαρία διαμηνύει στα Σκόπια να τηρήσουν τη δέσμευση για συνταγματική αλλαγή - Όρος της ΕΕ η βουλγαρική μειονότητα

Η Βουλγαρία διαμηνύει στα Σκόπια να τηρήσουν τη δέσμευση για συνταγματική αλλαγή - Όρος της ΕΕ η βουλγαρική μειονότητα
Πριν από τρία χρόνια, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία κατέληξαν σε συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Γαλλίας, για αμοιβαίες παραχωρήσεις
Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αρνείται να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Μακεδονία για να αμβλύνει τους όρους υπό τους οποίους τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Πριν από τρία χρόνια, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία κατέληξαν σε συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Γαλλίας, για αμοιβαίες παραχωρήσεις που θα ξεμπλόκαραν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων συμφώνησε να συμπεριλάβει τη βουλγαρική μειονότητα στο σύνταγμά της και οι αρχές της Σόφιας υποσχέθηκαν να άρουν το βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.
Στις αρχές του 2024, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DMPNE ανέβηκε στην εξουσία και ο ηγέτης του κόμματος Hristijan Mickoski έγινε πρωθυπουργός.
Το κόμμα κέρδισε τις εκλογές με σκληρή αντιβουλγαρική ρητορική, υποσχόμενο ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις στη Σόφια σχετικά με τη συμπερίληψη της βουλγαρικής μειονότητας στο σύνταγμα.
Ο Hristijan Mickoski ισχυρίστηκε ότι περίμενε την εκλογή κανονικής κυβέρνησης στη Σόφια για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την άρση του βουλγαρικού βέτο, αλλά τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι ο διάλογος δεν θα ανανεωθεί.

Όρος των Βρυξελλών

Η Βουλγαρία υπενθυμίζει ότι η συμπερίληψη της βουλγαρικής μειονότητας στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας δεν αποτελεί διμερές πρόβλημα, αλλά είναι ήδη όρος των Βρυξελλών προς τα Σκόπια.
"Δεν υπάρχει διμερές πρόβλημα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, αλλά μεταξύ Βρυξελλών και Βόρειας Μακεδονίας", σχολίασε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Georg Georgiev.
"Η Βουλγαρία παραμένει εξαιρετικά συνεπής όσον αφορά την πολιτική της προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των χωρών της περιοχής αυτής. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή συναίνεση, όπως είναι γνωστή στη Βουλγαρία - η γαλλική πρόταση, η οποία θα ακολουθηθεί αυστηρά. Αυτό που επιτεύχθηκε ως συμφωνία δεν είναι διμερές πρόβλημα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, αλλά μεταξύ των Βρυξελλών και των γειτόνων μας από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", σχολίασε ο υπουργός.
Το VMRO-DPMNE συνεχίζει να επιμένει ότι οι συνταγματικές αλλαγές πρέπει να υιοθετηθούν, αλλά να τεθούν σε ισχύ μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος η Βουλγαρία να επιβάλει νέο βέτο για άλλους λόγους.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Hristijan Mickoski έχει ήδη ζητήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της βουλγαρικής κυβέρνησης: "Στο παρελθόν είχαμε ήδη συναντήσεις με τη βουλγαρική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο και τον τότε υπηρεσιακό πρωθυπουργό τους. Αναμένω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τη βουλγαρική κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα και αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Ούτε εμείς θα εξαφανιστούμε, ούτε αυτοί θα εξαφανιστούν, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε γείτονες", δήλωσε ο πρωθυπουργός Mickoski.
"Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε ορισμένα θέματα που μας χωρίζουν", πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης