Τελευταία Νέα
Διεθνή

BRICS: Κίνα και Ρωσία ηγούνται της αποδολαριοποίησης - Ο Trump δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

BRICS: Κίνα και Ρωσία ηγούνται της αποδολαριοποίησης - Ο Trump δεν έχει πει την τελευταία του λέξη
Το ζήτημα σχετικά με τις BRICS και το αμερικανικό δολάριο υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό και τώρα, με την προεδρία του Donald Trump στις ΗΠΑ, φαίνεται να έχει ανοίξει μια νέα φάση.
Με τη δημοκρατική προεδρία του Joe Biden, στην πραγματικότητα, οι BRICS είχαν πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο στο δρόμο της αποδολαριοποίησης, ακόμη και αν συγκεκριμένα δεν είχαν πετύχει πολλά, σημειώνει σε ανάλυσή του το Cryptonomist.
Με τη ρεπουμπλικανική προεδρία του Donald Trump, οι δυσκολίες για τις BRICS φαίνεται να έχουν αυξηθεί, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένες χώρες-μέλη αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ιδέα της απο-δολαριοποίησης, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι BRICS και το δολάριο

Οι BRICS είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2009 μεταξύ της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, στον οποίο προστέθηκε η Νότια Αφρική δύο χρόνια αργότερα.
Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, προσχώρησαν και άλλες χώρες, σε τέτοιο βαθμό που από πέρυσι ο οργανισμός άλλαξε το όνομά του σε BRICS+.
Πλέον, εκτός από τις ιδρυτικές χώρες, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία, το Ιράν και η Ινδονησία είναι επίσης μέλη αυτής της οργάνωσης.
Αρχικά, η οργάνωση των BRICS αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας αυτόνομης χρηματοπιστωτικής δομής ως εναλλακτική λύση σε εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, από την αρχή, ο κύριος σκοπός, εκτός από πολιτικός, ήταν και καθαρά οικονομικός.
Στην πραγματικότητα, από το 2009 πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος που θα χρησιμοποιούνταν ως παγκόσμιο αποθεματικό αντί του δολαρίου ΗΠΑ, δηλαδή περιέργως την ίδια χρονιά που γεννήθηκε το Bitcoin.
Αρχικά, ωστόσο, δεν μιλούσαν ακόμη ρητά για απο-δολαριοποίηση.
Το 2022 η πρόταση αυτή έγινε συγκεκριμένο σχέδιο, με την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα βασισμένο σε ένα καλάθι άλλων νομισμάτων, με συγκεκριμένο σκοπό να αμφισβητηθεί η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ.
Εκείνη την εποχή, ο Biden ήταν πρόεδρος, και είναι ενδιαφέρον ότι είναι επίσης η χρονιά κατά την οποία η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία.

De-dollarizzazione

Για να πούμε την αλήθεια, ωστόσο, μια πραγματική αποδολαριοποίηση δεν έχει ξεκινήσει ποτέ ακόμη, σημειώνει η ανάλυση.
Πράγματι, με την άφιξη του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, το δολάριο επέστρεψε πολύ ισχυρό.
Στην πραγματικότητα, η τρέχουσα τιμή του δείκτη δολαρίου, περίπου 108 μονάδες, είναι πολύ χαμηλότερη από την κορυφή των 113 μονάδων το 2022.
Επιπλέον, ένα ισχυρό δολάριο βοηθά άλλες χώρες να εξάγουν αγαθά στις ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.
Είναι, ωστόσο, πιθανό η βασική ιδέα να είναι η δημιουργία ενός νέου ισχυρού νομίσματος που θα επιτρέψει στα κράτη που ανήκουν στις BRICS να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη έναντι των χωρών που δεν ανήκουν στις BRICS.
Έτσι, αν από τη μία πλευρά η απο-δολαριοποίηση είναι ένας στόχος που κυκλοφορεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια και από την άλλη έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε το σχέδιο των BRICS για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου εναλλακτικού νομίσματος στο δολάριο ΗΠΑ, τελικά, προς το παρόν, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι πραγματικά ελάχιστα, για να μην πούμε αμελητέα.

Ο Trump εναντίον των BRICS

Από τότε που ο Trump έγινε πρόεδρος, ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε από τις 103 στις 110 μονάδες και στη συνέχεια υποχώρησε στις 108 μονάδες.
Προηγουμένως, ωστόσο, είχε φτάσει ακόμη και στις 113 μονάδες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του 2022 που σημειώθηκε όταν ο πρόεδρος Biden ήταν ακόμη στο αξίωμα, αν και αργότερα έπεσε στις 100 μονάδες.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ιστορικά οι τιμές γύρω από τις οποίες κυμαίνεται ο δείκτης δολαρίου εδώ και δεκαετίες είναι ακριβώς αυτές.
Με άλλα λόγια, χωρίς τη μεταβλητότητα του Δείκτη Δολαρίου, εδώ και τριάντα χρόνια η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη μακροπρόθεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβουλία των BRICS για την απο-δολαριοποίηση φαίνεται επί του παρόντος να έχει πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας, και με την εκλογή του Trump, φαίνεται τώρα ακόμη λιγότερο πιθανή.
Για παράδειγμα, η Ινδία έχει προ πολλού ουσιαστικά εγκαταλείψει την αποδολαριοποίηση και πρόσφατα η Ινδονησία άρχισε επίσης να ευθυγραμμίζεται με τα έθνη που δεν αντιτίθενται στη χρήση του δολαρίου για τις διεθνείς συναλλαγές.
Τελικά, τα μόνα δύο έθνη που αντιτίθενται σθεναρά στη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ φαίνεται να είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania