
«Έχουμε έναν Αμερικανό πρόεδρο που μιλάει πολύ δυνατά και κουβαλάει ένα μεγάλο ραβδί», δήλωσε ο Francken, μιλώντας στο Politico.
Αντιμετωπίζοντας το πλήγμα από τους ελιγμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ευρώπη δεν έχει την ηγεσία για να απαντήσει, δήλωσε ο Francken: «Υπάρχει ένα κενό εξουσίας αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας, ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα». «Μιλάμε επίσης μερικές φορές πολύ δυνατά, αλλά δεν έχουμε ραβδί», δήλωσε ο υπουργός.
Το κόμμα της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA) που ηγείται τώρα της βελγικής κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά με την Ιταλίδα, Giorgia Meloni, καθώς και με τον Πολωνό Donald Tusk και τον άνθρωπο που αναμένεται να γίνει καγκελάριος στη Γερμανία, τον συντηρητικό ηγέτη Friedrich Merz, δήλωσε ο Francken. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η «μικρή ομάδα» κεντροδεξιών έως ακροδεξιών δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την Ολλανδία, θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία σε βασικούς φακέλους όπως η άμυνα, η μετανάστευση και άλλα.
Ευρωπαϊκή ενοποίηση της άμυνας
Αντιμέτωπη με την πίεση για την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την αύξηση της παραγωγής όπλων, η κατακερματισμένη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να ενοποιηθεί για να είναι ανταγωνιστική, δήλωσε ο Francken. «Μας χτυπάνε επειδή δεν είμαστε αρκετά αποτελεσματικοί… Επίσης, ανταγωνιζόμαστε συνεχώς μεταξύ μας», είπε και υποστήριξε ότι οι εθνικές αμυντικές εταιρείες έχουν λάβει προνομιακή μεταχείριση από τις κυβερνήσεις τους, αλλά δεν έχουν καταφέρει να ενωθούν και να επιταχύνουν την καινοτομία στον τομέα.
«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε δύο, τρεις ή τέσσερις ευρωπαϊκές [μαζικές] εταιρείες» που θα μπορούν να παράγουν και να αναπτύσσουν στρατιωτικό εξοπλισμό πολύ πιο αποτελεσματικά, είπε. «Δύο μεγάλοι παίκτες που υπάρχουν τώρα θα πρέπει να συγχωνευθούν».
Το Βέλγιο είναι ήδη παρατηρητής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Future Air Combat System που αναπτύσσει ένα μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς, δήλωσε ο Francken, και σύντομα θα προτείνει να γίνει παρατηρητής στο Main Ground Combat System, ένα γαλλογερμανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός κύριου άρματος μάχης.
Σύμφωνα με το Politico, το Βέλγιο -το οποίο φιλοξενεί την έδρα του ΝΑΤΟ- υπολείπεται εδώ και χρόνια του στόχου της στρατιωτικής συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ. Το 2024, θα δαπανήσει μόνο το 1,3% για τον στρατό του. Η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη του 2% - αν και μόνο σε τέσσερα χρόνια, καθώς η χώρα πραγματοποιεί μια βαθιά μεταρρύθμιση για να καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Σχόλια αναγνωστών