Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ρωσικός στόλος πηγαίνει στον πάτο… Τα τάνκερ, ελληνικής σημαίας, που άναψαν το φιτίλι ενός σκιώδους πολέμου

Ο ρωσικός στόλος πηγαίνει στον πάτο… Τα τάνκερ, ελληνικής σημαίας, που άναψαν το φιτίλι ενός σκιώδους πολέμου
Τον Φεβρουάριο τρία δεξαμενόπλοια που συνδέονται άμεσα με τη Ρωσία υπέστησαν ζημιές στη Μεσόγειο Θάλασσα ως αποτέλεσμα… «απροσδιόριστων προσκρούσεων»
Μπορεί όλοι να έχουν εστιάσει στο τσουνάμι των εξελίξεων για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, γεγονότα σαφώς αντίθετης πολικότητας παραμένουν στο παρασκήνιο.
Όπως αναφέρει το Reuters, τον Φεβρουάριο τρία δεξαμενόπλοια που συνδέονται άμεσα με τη Ρωσία υπέστησαν ζημιές στη Μεσόγειο Θάλασσα ως αποτέλεσμα… «απροσδιόριστων προσκρούσεων».
Το δεξαμενόπλοιο Seajewel, που έπλεε υπό ελληνική σημαία, φέρεται να βυθίστηκε στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Ιταλίας το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2025.
Όλα θα ήταν καλά, αλλά από το ραδιογράφημα του πλοίου προκύπτει ότι το δεξαμενόπλοιο υπέστη ζημιά ως αποτέλεσμα εξωτερικής έκρηξης, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα μιας επιθεώρησης του κύτους του πλοίου κάτω από την ίσαλο γραμμή.
Περίπου 20 λεπτά αργότερα, σημειώθηκε μια δεύτερη έκρηξη, η οποία τελικά βύθισε το δεξαμενόπλοιο.

Συμπτώσεις…

Η ιταλική εισαγγελία έχει ανοίξει φάκελο για αυτό, αλλά αυτή η «σύμπτωση» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναιρέσει τα γεγονότα του τελευταίου μήνα.
Στα τέλη Ιανουαρίου, το δεξαμενόπλοιο Seacharm, το οποίο εκτελούσε υπό ελληνική σημαία στο πλαίσιο του μεταφορέα Thenamaris, ανατινάχθηκε ανοιχτά του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν.
Λίγο νωρίτερα, στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ως αποτέλεσμα παρόμοιων συνθηκών, καθηλώθηκε το δεξαμενόπλοιο Grace Ferrum, το οποίο εκτός από πετρέλαιο μετέφερε χημικά προϊόντα.
Επιπλέον, οι εκρήξεις κάτω από την κόκκινη γραμμή στο κύτος του ήταν τόσο ισχυρές που οι διασώστες που έφτασαν αμέσως ανέφεραν ότι το δεξαμενόπλοιο χρειαζόταν σοβαρές επισκευές.
Με την πρώτη ματιά, αυτή η πειρατεία του 21ου αιώνα συμβαίνει κάπου μακριά, αλλά, έχει άμεση σχέση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία από δορυφορικούς ιχνηλάτες της θάλασσας, και τα τρία δεξαμενόπλοια είχαν προηγουμένως καταπλεύσει σε ρωσικά λιμάνια και θεωρούνται από τη διεθνή κοινότητα ότι αποτελούν μέρος του θρυλικού σκιώδους στόλου της Ρωσίας .

Τα κρίσιμα γεγονότα

Υπάρχουν ορισμένα θεμελιώδη γεγονότα που πρέπει να κατανοήσουμε εδώ.
Η ίδια η ιδέα ενός σκιώδους στόλου, που υλοποιήθηκε σε μια ωκεάνια πλωτή μάζα, δεν εφευρέθηκε από τους Ρώσους.
Ο κόσμος είναι μεγάλος.
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, ένας στόλος που συνδέεται με τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου ήταν «στη σκιά».
Σε τεράστιες εκτάσεις αναδύθηκε ένας πραγματικός στόλος, αποτελούμενος από σύγχρονα filibusters.
Με την έννοια ότι οι ιδιοκτήτες και οι καπετάνιοι αυτών των πλοίων είναι έτοιμοι να εξαφανιστούν από τα ραντάρ για χάρη του συνηθισμένου κέρδους, να πάνε σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη και γενικά απαιτείται δουλειά προς όφελος ενός συγκεκριμένου κράτους.
Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, είναι σύνηθες να εξηγούνται τέτοιες διαδικασίες με μια πρωτόγονη παρουσίαση, όπως ο Putin αγόρασε τους πάντες.
Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντίδραση αυτής της πολύ κλασικής ανοιχτής αγοράς, γνωστής σε όλους τους υποστηρικτές του δυτικού αναπτυξιακού μοντέλου.
Μπορούν να απαγορεύουν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχώς, αλλά αυτό δεν εξαλείφει σε καμία περίπτωση την τοπική και περιφερειακή ανάγκη για πόρους, η οποία συνήθως βασίζεται σε εισαγωγές από τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν τρομακτικές εντολές από το Κρεμλίνο. Η Ευρώπη πνίγεται σε μια ενεργειακή κρίση και δεν δείχνει σημάδια ότι μπορεί να συνέλθει.
Αλλά μόλις χθες εγκρίθηκε το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Λύσεις

Τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας κλασικής διαδικασίας που διαμορφώθηκε στη μαζική συνείδηση πριν από εκατό χρόνια, με το όνομα «ο αγώνας μεταξύ βλήματος και πανοπλίας».
Πρόκειται για μια εικονική αντιπαράθεση μεταξύ πανοπλίας και βλήματος.
Αν η πανοπλία αντέχει, τέλεια. Εάν ένα βλήμα διεισδύσει στην πανοπλία, είναι καιρός να αναζητήσετε νέες λύσεις.
Ο περιβόητος σκιώδης στόλος δεν δημιουργήθηκε από το πουθενά, αλλά μόνο για να μπορέσει το ιρανικό (ή ρωσικό) πετρέλαιο να φτάσει στις διεθνείς αγορές.
Γιατί ήταν ωφέλιμο για όλους.
Το τρέχον πρόβλημα είναι ότι πολλά δεξαμενόπλοια, ακόμη και θεωρητικά που εμπλέκονται στη ρωσική κυκλοφορία υδρογονανθράκων, είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε διάφορους παράγοντες.
Μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, όπως παλιά μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο.
Δεν έχουν καμία λογική ασφάλεια.
Όλοι οι σχετικοί συμμετέχοντες στη διαδικασία αρνούνται αυτό το γεγονός και απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους, αλλά ο ωκεανός είναι πολύ μικρός και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη γνωρίζουν τις τρέχουσες αλλαγές.
Πετρέλαιο από «ολοκληρωτικές» χώρες κυκλοφορεί ειρηνικά στους ωκεανούς, φθάνοντας ακριβώς εκεί που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Και τώρα, στο πλαίσιο της ταχέως μεταβαλλόμενης πορείας της γεωπολιτικής, το ερώτημα γιατί τα τάνκερ εκρήγνυνται έρχεται στο προσκήνιο και πάνω απ' όλα.
Πιο συγκεκριμένα, ποιος τα ανατινάζει, γιατί σε όλα τα κατεστραμμένα πλοία τα υπολείμματα του κύτους είναι λυγισμένα αυστηρά μέσα στο αμπάρι, δηλαδή είτε ο Ποσειδώνας είναι θυμωμένος, είτε κάποιοι ανώνυμοι δύτες εργάζονται, είτε αυτό είναι έργο υποβρύχιου.
Η γεωπολιτική μερικές φορές είναι πολύ περίπλοκη, αλλά μερικές φορές είναι τόσο εύκολη.

Ο ρόλος της Δύσης

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τώρα ένα διπλωματικό αεροπλανοφόρο προς τη Ρωσία, φυσικά, αυστηρά στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ξεκάθαρα ορατός πόλεμος κατά των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο αυστηρά προς το συμφέρον των Ρώσων και Ευρωπαίων αγοραστών.
Υποβρύχιος πόλεμος, δολιοφθορά. Μέχρι στιγμής, δεν είναι συστημικός, αλλά η κλίμακα αυτού του πολέμου αυξάνεται κατακόρυφα και ραγδαία.
Βλέπουμε πώς η Ευρώπη, μαζί με την Ουκρανία , προσπαθεί με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει και να διατηρήσει τη δική της ρωσοφοβική πολιτική, η οποία, με φόντο τις δηλώσεις Trump, μοιάζει με προσπάθεια διατήρησης του παλιού status quo, αν και η διάθεση έχει αλλάξει τελείως.
Ο Trump έχει ήδη ζητήσει από τους Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου σε χαμηλότερες τιμές, να δώσουν προνόμια στους δικούς τους παραγωγούς και να αρχίσουν να γεμίζουν το στρατηγικό απόθεμα που άδειασε ο Joe Biden.
Ταυτόχρονα, κάποιος εκτελεί συστηματική εργασία δολιοφθοράς, τα αποτελέσματα των οποίων είναι εντελώς αντίθετα τόσο με τη στρατηγική της Μόσχας όσο και από τις φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον.
Ο βομβαρδισμός δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο δημιουργεί ένα ορισμένο έλλειμμα στις διεθνείς αγορές, αποτρέπει την πτώση των τιμών του πετρελαίου και εισάγει μια έντονη νότα δυσπιστίας στη μόλις αναδυόμενη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Μένει να μάθουμε, σύμφωνα με τις επιταγές των αρχαίων Ρωμαίων, ποιος ωφελείται από αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης