Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη επιστημονική τρίλιζα με πειραγμένα γονίδια - Θέλουν να ξαναζωντανέψουν Σιβηριανά μαμούθ και δημιούργησαν μαλλιαρά ξανθά ποντίκια!

Επικίνδυνη επιστημονική τρίλιζα με πειραγμένα γονίδια - Θέλουν να ξαναζωντανέψουν Σιβηριανά μαμούθ και δημιούργησαν μαλλιαρά ξανθά ποντίκια!
Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές επεξεργασίας γονιδιώματος, είτε για να τροποποιήσει γονιμοποιημένα ωάρια ποντικού είτε για να τροποποιήσει εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ποντικού και να τα ενέσει σε έμβρυα - Ο βιολόγος Lovell-Badge επικρίνει την προσπάθεια αναβίωσης των μαμούθ
Ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό βήμα προς την αναβίωση των μαμούθ έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες που προκειμένου να αποδείξουν πως η αναβίωση του θρυλικού ελέφαντα είναι δυνατή, δημιούργησαν ποντίκια με μακριά ξανθά μαλλιά, και γονίδια των... μαμούθ!
Οπτικά τα εργαστηριακά ποντίκια - μαμούθ ξενίζουν λίγο στο μάτι, αλλά εκτός από χαριτωμένα, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην επαναφορά εξαφανισμένων ειδών, αφού δημιουργήθηκαν αφότου επιστήμονες εισήγαγαν με επιτυχία το ξένο DNA, στο πρωτοποριακό πείραμα, που δίνει ελπίδες για την αναβίωση και του εξαφανισμένου παχύδερμου, του τελευταίου «γίγαντα» της προϊστορικής εποχής που περπάτησε στη στεριά.
Βιοτεχνολόγοι της αμερικανικής εταιρείας Colossal Biosciences σχεδιάζουν να «αναστήσουν» τα προϊστορικά παχύδερμα τροποποιώντας γενετικά ασιατικούς ελέφαντες για να τους δώσουν χαρακτηριστικά μαμούθ.
Ελπίζουν ότι το πρώτο τέτοιο νεογνό θα έχει γεννηθεί μέχρι το τέλος του 2028.

Το πείραμα, τα ποντίκια «ξαδέρφια» των μαμούθ

Οι ερευνητές της Colossal Biosciences εντόπισαν διαφορές στο DNA μεταξύ των μαμούθ και του πλησιέστερου εν ζωή συγγενή τους, του ασιατικού ελέφαντα.
Εντοπίστηκαν συνολικά δέκα γενετικές παραλλαγές, που συνδέονται με χαρακτηριστικά όπως το μήκος, το πάχος, την υφή και το χρώμα των μαλλιών, καθώς και την περιεκτικότητα σε σωματικό λίπος.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στο γονίδιο FGF5 (ινοβλαστικός αυξητικός παράγοντας 5), το οποίο επηρεάζει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, επιτρέποντας μακρύτερα, πιο πυκνά μαλλιά.
Επιπλέον, τρία γονίδια υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη δομή των τριχοθυλακίων τροποποιήθηκαν, κάνοντας το τρίχωμα κυματιστό, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της εταιρείας.
Άλλα γονίδια-στόχοι περιλαμβάνουν το MC1R (υποδοχέας μελανοκορτίνης 1), το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης.
Αυτό κατέστησε δυνατή την απόκτηση ποντικών με χρυσό χρώμα γούνας αντί για το παραδοσιακό σκούρο.
Ένα γονίδιο που συνδέεται με το σωματικό βάρος άλλαξε επίσης.
Συνολικά, η ομάδα τροποποίησε επτά γονίδια.
0000_1.webp
Ο Ben Lamm, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Colossal, είπε ότι η ομάδα μελετούσε γονιδιώματα αρχαίων μαμούθ και τα σύγκρινε με αυτά των ασιατικών ελεφάντων για να καταλάβει πώς διαφέρουν και είχε ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία των κυττάρων των τελευταίων και βρήκε νέα υποστήριξη για την προσέγγισή τους, αφού δημιούργησε υγιή, γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που έχουν χαρακτηριστικά προσανατολισμένα προς την ανοχή στο κρύο.
Και αυτό αποτυπώνεται στο παχύ, χνουδωτό τους τρίχωμα.
«Δεν επιταχύνεται η προσπάθεια, αλλά είναι ένα τεράστιο σημείο επικύρωσης», είπε ο Lamm.
Στην έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί ακαδημαϊκά, η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές επεξεργασίας γονιδιώματος, είτε για να τροποποιήσει γονιμοποιημένα ωάρια ποντικού είτε για να τροποποιήσει εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ποντικού και να τα ενέσει σε έμβρυα.
001_6.webp
Η ομάδα επικεντρώθηκε στην εισαγωγή εννέα γονιδίων που σχετίζονται με το χρώμα, την υφή, το μήκος, το σχήμα και τους θύλακες των τριχών.

Τα περισσότερα από αυτά τα γονίδια επιλέχθηκαν επειδή ήταν ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν το τρίχωμα των ποντικών, με τις προκαλούμενες διαταραχές να αναμένεται να παράγουν φυσικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στα μαμούθ, όπως το καστανόξανθα τρίχωμα.
Ωστόσο, δύο από τα γονίδια που προστέθηκαν στα ποντίκια βρέθηκαν επίσης σε μαμούθ, και πιστεύεται ότι συνέβαλαν στο πυκνό τους τρίχωμα.
Η επιστημονική ομάδα εισήγαγε επίσης ένα γονίδιο που σχετίζεται με τον τρόπο μεταβολισμού του λίπους στα ποντίκια, κοινό με του μαμούθ, το οποίο θα μπορούσε επίσης να παίζει ρόλο στην προσαρμογή στο κρύο.

Όπως είναι γνωστό, τα μαμούθ εξαφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα: τα τελευταία περπάτησαν στη γη όταν οι πυραμίδες στέκονταν ήδη στην Αίγυπτο.
Στον συμπαγή παγετό της Σιβηρίας, τα σώματα των ζώων διατηρήθηκαν τέλεια, αλλά όχι αρκετά καλά για γρήγορη κλωνοποίηση - τα δείγματα ιστών δεν ήταν... φρέσκα.
Έτσι, ο Church και η ομάδα του μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο θραύσματα DNA για την ανακατασκευή του γονιδιώματος.
Ο διάσημος ερευνητής επέλεξε προσωπικά δείγματα που ελήφθησαν από ζώα της Σιβηρίας.
Το Baby Mammoth Dima είναι ένα απολιθωμένο μαμούθ, ένα έκθεμα του Ζωολογικού Μουσείου του Ινστιτούτου Melnikov of Permafrost του Παραρτήματος της Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στο Γιακούτσκ
0002_3.webp
Το έργο πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του κορυφαίου γενετιστή George Church.

Τα ποντίκια δεν είναι η πρώτη του επιτυχία.
Το 2024, ανακοινώθηκε ότι η Colossal Biosciences είχε αποκτήσει λειτουργικά επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα από έναν ασιατικό ελέφαντα - δηλαδή κύτταρα που είχαν σκόπιμα «επαναφερθεί» σε ένα εξελικτικό παρελθόν που μοιράζονταν με το μαμούθ.
Σε αυτή τη βάση, θα ήταν  δυνατό να δημιουργηθεί ένα ζώο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι κοντά σε αυτά των μάλλινων γιγάντων.
Οι συγγραφείς σκόπευαν με τα χνουδωτά ποντίκια να το αποδείξουν αυτό ξεκάθαρα.

Επικρίσεις

Ο Robin Lovell-Badge, ειδικός στη βιολογία βλαστοκυττάρων και στην αναπτυξιακή γενετική στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, επαίνεσε τις τεχνικές πτυχές της μελέτης, αν και διατύπωσε αρκετές ενστάσεις:
«Η γενική μου ανησυχία είναι αν πρόκειται για μια λογική χρήση πόρων, στην προσπάθεια αποτροπής της εξαφάνισης των ειδών», προσθέτοντας ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι πως, προς το παρόν, δεν υπάρχουν δεδομένα για την αντοχή αυτών των τρωκτικών στο κρύο.
Η εταιρεία σύστησε τα ξανθά ποντίκια στο κοινό, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές γιατί σύμφωνα με τους επικριτές της γενετικής παρέμβασης προφανώς, βιαζόταν να δείξει στους επενδυτές που επενδύθηκαν τα 435 εκατομμύρια δολάρια που τοποθέτησαν στο έργο, από το 2021.

Δεν είναι σαφές εάν ο ελέφαντας θα μπορέσει να κυοφορήσει ένα μωρό μαμούθ.

Το αναπαραγωγικό σύστημα της σύγχρονης μεγαπανίδας δεν έχει μελετηθεί πολύ καλά, σε αντίθεση με τα ποντίκια εργαστηρίου ή, ας πούμε, τα οικόσιτα βοοειδή.
Είναι αλήθεια ότι η Colossal Biosciences σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όχι ζωντανή μητέρα, αλλά τεχνητή μήτρα - κάτι σαν λουτρό με ειδικό διάλυμα, όταν τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται στο σώμα του εμβρύου μέσω ειδικών σωλήνων.
Έχουν γίνει ήδη πειράματα με την τοποθέτηση πρόωρων αρνιών σε μια τέτοια συσκευή.
Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν έχει αναπαράγει τον πλήρη κύκλο της «κύησης» με ένα μεγάλο θηλαστικό.
Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές παραδέχονται ότι η αναβίωση, αν όχι των μαμούθ με την πλήρη έννοια της λέξης, τότε τουλάχιστον των μάλλινων ελεφάντων, είναι τεχνικά δυνατή.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι το ζήτημα της σκοπιμότητας τέτοιων προσπαθειών.

Εξαφανισμένοι και άστεγοι

Ο Church και η ομάδα του έχουν έναν μεγάλο στόχο και τα μαμούθ είναι μόνο μέρος του σχεδίου.
Με τη βοήθεια των αναστημένων τεράτων, σχεδιάζουν να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η ιδέα είναι ότι ο μόνιμος παγετός στην τούνδρα θα συμπιεστεί κάτω από το βάρος των πλασμάτων των 15 τόνων, που σημαίνει ότι η τήξη του θα επιβραδυνθεί.
Το πρόβλημα είναι ότι τα μαμούθ δεν έχουν πού να ζήσουν.
Οποιοδήποτε ζώο δεν υπάρχει από μόνο του, αλλά μέσα σε ένα οικοσύστημα.
Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι γίγαντες ήταν ένα σημαντικό συστατικό της λεγόμενης πανίδας των μαμούθ, που όμως δεν υπάρχει σήμερα.
Οι πιο κοντινές συνθήκες είναι στο Πλειστόκαινο Πάρκο, μια περιοχή 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Γιακουτία.
Ωστόσο, αυτό το πειραματικό Πάρκο δεν θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους αναζωογονημένους κολοσσούς: η φύση δεν είναι έτοιμη για αυτό.
Αλλά αυτό δεν σταματά τους Αμερικανούς γενετιστές, που δεν έχουν εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια και περίμενουν το πρώτο μαμούθ να εμφανιστεί το 2028. 
Μαμούθ1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης