Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο άγνωστος όρος στο πακέτο – μαμούθ των εξοπλισμών της Ευρώπης – Να… δαπανηθούν εντός της ηπείρου

Ο άγνωστος όρος στο πακέτο – μαμούθ των εξοπλισμών της Ευρώπης – Να… δαπανηθούν εντός της ηπείρου
Η von der Leyen άφησε ανοιχτή την πόρτα στη ροή χρημάτων σε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Νορβηγία
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια των 150 δισ. ευρώ που θέλει να δανειστεί η Επιτροπή στις αγορές για να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα του μπλοκ να αγοράζει από ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen.
«Αυτά τα δάνεια θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν αγορές από ευρωπαίους παραγωγούς για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας», είπε η Von Der Leyen.
«Η σύμβαση θα πρέπει να είναι πολυετής για να δώσει στον κλάδο την προβλεψιμότητα που χρειάζεται.
Και, τέλος, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις κοινές προμήθειες», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το νέο χρηματοδοτικό μέσο ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Μαρτίου.

Ικανοποίηση Γαλλίας

Η Γαλλία, η οποία παραδοσιακά υποστήριζε τη συμπερίληψη ρητρών Αγοράς Ευρώπης στις αμυντικές πρωτοβουλίες του μπλοκ, ήταν έντονα επί του θέματος πρόσφατα, βλέποντας το νέο σχέδιο ως έναν τρόπο για να αυξηθεί η εθνική παραγωγή των χωρών της ΕΕ.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Eric Lombard, πριν εισέλθει σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα, δήλωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων».
Άλλες χώρες βλέπουν επίσης τον κίνδυνο να βασιστούν στη στρατιωτική παραγωγή των ΗΠΑ.
«Υπάρχει θέμα ασφάλειας και μη εξάρτησης από άλλες ηπείρους», δήλωσε την Τρίτη η Σουηδή υπουργός Οικονομικών Elisabeth Svantesson — αν και η Σουηδία θα συνεχίσει να αγοράζει όπλα από άλλα μέρη του κόσμου.
Η πρόταση χρήσης δανείων της ΕΕ για την αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε όσους ανησυχούν για στρατιωτικές προτεραιότητες που αντικαθιστούν τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες.
«Αυτό θα έχει επίσης θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά μας.
Θα περιλαμβάνει νέα εργοστάσια και γραμμές παραγωγής» εδώ στην Ευρώπη, είπε η von der Leyen.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης συμφώνησε, σημειώνοντας σε δήλωσή του ότι τα κονδύλια θα πρέπει να κατευθυνθούν πρωτίστως για επενδύσεις στη «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον αμυντικό τομέα».

Αντιδράσεις

Αλλά δεν είναι όλοι στην ίδια πλευρά. Οι Ολλανδοί, που επί του παρόντος αναζητούν συμβόλαια για την κατασκευή αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ολλανδία, θα προτιμούσαν εάν τα κεφάλαια διασκορπίζονταν επίσης σε ξένα όπλα κατασκευασμένα στην ΕΕ.
«Η μερίδα του λέοντος οποιουδήποτε επενδυτικού ταμείου πρέπει να πηγαίνει στην παραγωγή στην Ευρώπη.
Δεν είμαι κατά της χρήσης χρημάτων για παραγωγή εκτός, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να επιτρέπουμε άδειες παραγωγής.
Πρέπει να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Ruben Brekelmans σε δημοσιογράφους την Τρίτη στο περιθώριο του Φόρουμ Άμυνας και Στρατηγικής του Παρισιού.
Εν τω μεταξύ, μια ομάδα 20 χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, προτείνουν μια εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ένα κοινό non-paper που είδε το POLITICO.
«Μια αμοιβαία επωφελής εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν φιλόδοξη και θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένη αμυντική συνεργασία», αναφέρεται στο έγγραφο.
Προσθέτει ότι η συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας είναι «σημαντικό στοιχείο μιας τέτοιας συμφωνίας».
Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Andrzej Domański είπε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει επίσης να συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, η Γαλλία δεν εμφανίζεται μεταξύ των υπογραφόντων της κοινής πρόσκλησης.
Στην πράξη, η γλώσσα της von der Leyen κρατά την πόρτα ανοιχτή για τη ροή χρημάτων σε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Νορβηγία.

Δημοσιονομικός αντίκτυπος

Οι χώρες με οριακούς προϋπολογισμούς θα πρέπει, θεωρητικά, να προσελκύονται από ένα πρόγραμμα δανείων προσανατολισμένο στην άμυνα, καθώς αυτό θα τους επέτρεπε να επωφεληθούν από φθηνότερους όρους δανεισμού, ακόμη και αν αυτό σημαίνει σεβασμό των όρων για τον τρόπο διεξαγωγής των αγορών.
Οι κυβερνήσεις είναι επίσης έτοιμες να επωφεληθούν από τη συντονισμένη ενεργοποίηση μιας ρήτρας έκτακτης ανάγκης που τους επιτρέπει να αυξήσουν τις εθνικές αμυντικές δαπάνες τους έως και 1,5% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Για να το πετύχει αυτό, η Επιτροπή θα στηριχθεί σε έναν ήδη καθιερωμένο και ευρύ ορισμό των αμυντικών δαπανών, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Επίτροπος Οικονομίας Valdis Dombrovskis.
Οι όροι θα περιλαμβάνουν κόστος για στρατιωτικό εξοπλισμό, υποδομές και κόστος προσωπικού για στρατιώτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania