Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 36 τρισ. και θα... σπάσει τα πάντα – Μια παγκόσμια κρίση μόλις αρχίζει

Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 36 τρισ. και θα... σπάσει τα πάντα – Μια παγκόσμια κρίση μόλις αρχίζει
Η μεγαλύτερη κρίση χρέους των ΗΠΑ, για την οποία ο Trump είναι πλήρως ενήμερος, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω «δραστικά χαμηλότερων» επιτοκίων, τα οποία είναι «σχεδόν αδύνατο» να μειωθούν χωρίς ύφεση, υποστηρίζουν οι ειδικοί
Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί στα 36,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με 9,2 τρισεκατομμύρια από αυτά να λήγουν ή να πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν το 2025.
Παρότι οι ΗΠΑ είναι παγιδευμένες σε μια τεράστια κρίση χρέους, κάποιοι θεωρούν ότι η οικονομική αδυναμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός τρόπος εξόδου. Αλήθεια, μπορεί μια ύφεση να βοηθήσει πραγματικά;
Η μεγαλύτερη κρίση χρέους των ΗΠΑ, για την οποία ο Trump είναι πλήρως ενήμερος, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω «δραστικά χαμηλότερων» επιτοκίων, τα οποία είναι «σχεδόν αδύνατο» να μειωθούν χωρίς ύφεση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα, η πτώση ακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα που «διεγείρει» την οικονομία και μειώνει τα επιτόκια.
Ο Trump είναι διατεθειμένος να κάνει το καλύτερο δυνατό «για να μειώσει τα επιτόκια και να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα.
Ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει μια ύφεση», σημείωσαν οι αναλυτές.
Η εν λόγω μέθοδος ενδέχεται να αποδειχθεί αναποτελεσματική, διότι η κρίση χρέους της Αμερικής «γίνεται υπερβολικά μεγάλη για να λυθεί», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Έρχεται ύφεση;

Στις ΗΠΑ, η ύφεση ορίζεται ως έξι μήνες γενικής καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας, συνήθως με αύξηση της ανεργίας και πτώση των εισοδημάτων.
Οι Αμερικανοί μείωσαν τις δαπάνες τους κατά 0,2% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024, η πρώτη τέτοια πτώση από τον Μάρτιο του 2023.
Η αγορά εργασίας έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς, με την ανεργία να φτάνει το 4,1%. Τα τελευταία δεδομένα δεν περιλαμβάνουν όλες τις επιπτώσεις της μείωσης του προσωπικού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τον Elon Musk.
Η Goldman Sachs αύξησε την πιθανότητα ύφεσης για τους επόμενους 12 μήνες από 15% σε 20%, επισημαίνοντας ότι βλέπει την «περίοδο μετάβασης» που ανακοίνωσε ο Τραμπ ως «τον βασικό κίνδυνο».
Έκθεση της JP Morgan έθεσε την πιθανότητα ύφεσης στο 40%, από 30% στις αρχές Ιανουαρίου, προειδοποιώντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ «γέρνει μακριά από την ανάπτυξη».
Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος παρακολουθεί 500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ, βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2024, δείχνοντας ανησυχίες για το μέλλον.

Επίπεδα Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Το χρέος των ΗΠΑ πλησιάζει τα επίπεδα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως προαναφέρθηκε, το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπεται να ανέλθει στο 118% του ΑΕΠ το 2035, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 6,2% του ΑΕΠ, ήδη φέτος εν μέσω αυξημένων δαπανών, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).
«Από το 2025 έως το 2035, το χρέος μεγαλώνει καθώς οι αυξήσεις στις υποχρεωτικές δαπάνες και τα έξοδα τόκων ξεπερνούν την ανάπτυξη των εσόδων.
Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί από το 100% του ΑΕΠ φέτος στο 118% το 2035, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 106% του ΑΕΠ το 1946» ανέφερε το CBO στην ετήσια έκθεση Προϋπολογισμού και Οικονομικών Προβλέψεων για την περίοδο 2025-2035.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025 σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2035, πρόσθεσε το CBO, σημειώνοντας ότι «το 2035, το προσαρμοσμένο έλλειμμα θα ισούται με το 6,1% του ΑΕΠ – σημαντικά μεγαλύτερο από το 3,8% που ήταν ο μέσος όρος των ελλειμμάτων τα τελευταία 50 χρόνια».
«Στις προβλέψεις του CBO, η οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει από το εκτιμώμενο 2,3% το 2024 στο 1,9% το 2025 και το 1,8% το 2026, λόγω της υψηλότερης ανεργίας και της χαμηλότερης πληθωριστικής πίεσης» ανέφερε η έκθεση.
Αν όχι αύριο, κάποια στιγμή, αυτές οι θλιβερές τάσεις θα υπονομεύσουν την προθυμία των επενδυτών να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

Τα πρώτα σημάδια και οι… δηλητηριώδεις επιλογές

Τα πρώτα σημάδια ότι έρχεται μια τέτοια μέρα θα εμφανιστούν όταν οι αποδόσεις των ομολόγων του αυξηθούν σε σχέση με άλλα είδη χρέους.
Εάν οι επενδυτές αρχίσουν να υποψιάζονται ότι υπάρχει ανεπαρκής πραγματική ουσία πίσω από τα ομόλογα, θα απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις, όπως συμβαίνει σήμερα στα junk ομόλογα.
Αυτό το γεγονός θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον αμερικανικό προϋπολογισμό αυξάνοντας τα έξοδα εξυπηρέτησης του χρέους.
Καθώς αυτή η πίεση εντείνεται, η Ουάσιγκτον θα έχει τέσσερις επιλογές, και καμία από αυτές δεν θα είναι ευχάριστη.

Η πρώτη και λιγότερο εύγευστη είναι η χρεοκοπία. Ένα τέτοιο γεγονός θα κατέστρεφε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα βύθιζε την οικονομία σε ύφεση.
Δεύτερον, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες για να σταματήσει τη «ροή του κόκκινου μελανιού» με σκοπό να πείσει τους πάντες ότι έχει θέσει τα οικονομικά της σε καλύτερο δρόμο.
Μια τέτοια απάντηση, ωστόσο, εγκυμονεί επιπλοκές.
Επειδή στον προϋπολογισμό κυριαρχούν οι δαπάνες για την άμυνα και τα δικαιώματα, τα περισσότερα από αυτά που μπορεί να περικόψει η κυβέρνηση χωρίς πολιτικό και κοινωνικό κίνδυνο θα προέλθει από αυτό το μικρό μέρος των σημερινών δαπανών που προωθεί την ανάπτυξη.
Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πείσει τους αγοραστές ομολόγων ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Η τρίτη επιλογή της Ουάσιγκτον θα ήταν να αυξήσει τους φόρους.
Αυτό θα μπορούσε να ανακόψει την αύξηση του χρέους…
Από την άλλη, τυχόν διευρυμένη φορολογική επιβάρυνση θα κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν πως η ανάπτυξη θα υποφέρει.
Ως αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον θα επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος… και το χρέος θα κινδυνέψει να γίνει επαχθές.
Τέταρτη και τελευταία επιλογή που έχει η Ουάσιγκτον είναι ο πληθωρισμός…
Μειώνοντας την πραγματική αγοραστική δύναμη του υπάρχοντος χρέους, θα το κάνει να φαίνεται πιο διαχειρίσιμο (κάτι ανάλογο εφαρμόζεται στην Ελλάδα)
Μια τέτοια πολιτική, ωστόσο, θα επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες και θα διέβρωνε σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Επιμύθιο

Η μοναδική ελπίδα για να αντιμετωπιστούν οι προαναφερθείσες άσχημες προοπτικές είναι η Ουάσιγκτον να δράσει τώρα, προτού εξαφανιστεί η εμπιστοσύνη και αναπτυχθεί έντονη πίεση.
Οι περικοπές δαπανών και οι συνετές φορολογικές προσαρμογές θα βοηθούσαν.
Όμως, δεδομένου ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του χρέους εξαρτώνται από την ανάπτυξη και τις προοπτικές της, μια καλύτερη πολιτική θα αναπροσανατόλιζε τις δαπάνες και τις φορολογικές προτεραιότητες περισσότερο προς την προώθηση της ανάπτυξης από ό,τι σήμερα.
Τα συνεχή βήματα για τον έλεγχο του πληθωρισμού θα καθησυχάσουν όσους χρηματοδοτούν το χρέος των ΗΠΑ ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα προσφέρουν ασφαλή πραγματική αγοραστική δύναμη. Προβαίνοντας σε τέτοιες ρυθμίσεις τώρα, προτού η πίεση γίνει έντονη, οι απαραίτητες μετατοπίσεις θα μπορούσαν να γίνουν σταδιακά και έτσι να προκαλέσουν μικρότερες αναταραχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης