
Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται, με την Κίνα να δεσμεύεται να απαντήσει με "αποφασιστικό" τρόπο.
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η απάντηση της Ευρώπης, όπως και άλλων χωρών που βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της εμπορικής πολιτικής του Λευκού Οίκου.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την ίδια ώρα, ο Donald Trump κήρυξε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της εμπορικής ανισορροπίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος υπάρχει «έλλειψη αμοιβαιότητας» στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους και η παρούσα κατάσταση απειλεί την εθνική ασφάλεια.
Η πηγή αυτής της απειλής βρίσκεται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, στις εγχώριες οικονομικές πολιτικές των βασικών εμπορικών εταίρων και στις διαρθρωτικές ανισορροπίες στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Δια του παρόντος κηρύσσω κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα , είπε ο Trump.
Κλονίζονται οι διεθνείς αγορές
Οι διεθνείς αγορές κλονίζονται από τους σαρωτικούς δασμούς Trump.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 2,4% στις 21.862 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,4% στις 8.482 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,7% στις 7.647 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 2,2% στις 37.606 μονάδες.
Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 2,2% στο Λονδίνο, καθώς οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση 3,23%.
Μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δέχονται, με τη γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών Adidas να σημειώνει πτώση 9,8%.
Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk , που θεωρείται ευρέως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, έχασε 6,3%.
Ο δείκτης Stoxx Autos σημείωσε πτώση 2,14%, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί 25% του Trump στα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ και προστέθηκαν στους υφιστάμενους νέους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης, σημείωσαν πτώση 3,1% καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που ο εμπορικός πόλεμος απειλεί να οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό.
Μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δέχονται, με τη γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών Adidas να σημειώνει πτώση 9,8%.
Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk , που θεωρείται ευρέως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, έχασε 6,3%.
Ο δείκτης Stoxx Autos σημείωσε πτώση 2,14%, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί 25% του Trump στα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ και προστέθηκαν στους υφιστάμενους νέους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης, σημείωσαν πτώση 3,1% καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που ο εμπορικός πόλεμος απειλεί να οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ηγήθηκε των απωλειών με βουτιά 3,07%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,51%, με τον Shenzhen Composite να σημειώνει πτώση 1,54%.
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 1,88%, ο Kospi Composite της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,85%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 0,94%.
Βουτιά 6% καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 5,8% στα 67,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent σημειώνει πτώση 5,5 στα 70,8 δολ. το βαρέλι.
Καταρρέουν τα futures της Wall Street
Τα futures των αμερικανικών μετοχών στη Wall Street καταρρέουν στη σκιά του σοκ που προκαλούν διεθνώς οι δασμοί Trump.
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones υποχώρησαν 1.187 μονάδες ή 2,8%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν πτώση 3,4%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq έχασαν 3,8%.
Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς μειώθηκε κατά 11,9 μονάδες βάσης στο 4,076%.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 9,3 μονάδες βάσης στο 4,458% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έπεσε σχεδόν κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,815%.
Αναλυτές στην JPMorgan δήλωσε ότι οι δασμοί ήταν «σημαντικά υψηλότεροι από το ρεαλιστικό ‘χειρότερο’ σενάριο» που ανέμεναν.
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προειδοποίησε ότι «φέρνουν τα πάνω-κάτω» για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, ενώ η Deutsche Bank έκανε λόγο για κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια και που θα μπορούσε εύκολα να αφαιρέσει από 1% έως 1,5% από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της ΗΠΑ φέτος.
Το sell off των αγορών μπορεί να αποδοθεί σε μια απόκλιση μεταξύ αυτού που περίμεναν οι επενδυτές έναντι της ανακοίνωσης της δασμολογικής πολιτικής του προέδρου Donald Trump, σύμφωνα με τον Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Wealth Management.
"Νομίζω ότι η αγορά πίστευε ελάχιστα ότι θα είχαμε μια ανακοίνωση για τους δασμούς και τις εμπορικές συναλλαγές που θα εφαρμοζόταν καθολικά", δήλωσε ο Hogan στο CNBC σε συνέντευξή του.
Αντίθετα, φαίνεται ότι οι αγορές δεν περίμεναν από τον Πρόεδρο Trump όχι μόνο να εκδώσει γενικούς δασμούς 10%, αλλά επιπλέον υψηλότερους δασμούς για επιλεγμένα έθνη.
«Αυτό που ανακοινώθηκε ήταν τόσο τυχαίο όσο ό,τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, και το επίπεδο περιπλοκών πέρα από το τελικό επίπεδο των νέων δασμών είναι χειρότερο από ό,τι φοβόμασταν και δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί στην αγορά», πρόσθεσε ο Hogan.
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι ο «μέσος δασμολογικός συντελεστής στις αμερικανικές εισαγωγές θα μπορούσε πλέον να είναι μεταξύ 25% και 30%, το οποίο θα αντιστοιχεί σε επίπεδα στις αρχές του 20ού αιώνα».
ING: Ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης μόλις έγινε πραγματικότητα
Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βλάψει την οικονομία.
Αυτή τη βεβαιότητα εκφράζει πλέον η ING, η οποία, αναφέρει ότι ήδη έχουν επιδεινωθεί οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης.
Πλέον, πολλά εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προχωρήσουν με τα σχεδιαζόμενα δημοσιονομικά κίνητρα και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των εγχώριων οικονομιών τους.
Ομολογουμένως, πολλά είναι ακόμα ασαφή, και η πλήρης ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου δασμολογικού τσουνάμι, που στην πραγματικότητα επαναφέρει τα επίπεδα δασμών της δεκαετίας του 1930, είναι σχεδόν αδύνατο, κατά την ING.
Μέχρι να φανούν οι λεπτομέρειες της νέας δασμολογικής πολιτικής, η ING μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης σε 0,6% ετησίως, από 0,7% ετησίως, για το 2025 και σε 1,0%, από 1,4% για το 2026.
Ανησυχίες ανάπτυξης
Κατά τον Tai Hui, της JP Morgan Asset Management, «η ανακοίνωση θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τους μέσους δασμολογικούς συντελεστές των ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Εάν αυτοί οι δασμοί επιμείνουν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιαστικά τον πληθωρισμό, καθώς η αμερικανική μεταποίηση αγωνίζεται να αυξήσει τη δυναμικότητα και οι αλυσίδες εφοδιασμού μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.
"Η κλίμακα αυτών των δασμών εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης.
Οι καταναλωτές των ΗΠΑ μπορεί να μειώσουν τις δαπάνες λόγω ακριβότερων εισαγωγών και οι επιχειρήσεις μπορεί να καθυστερήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες εν μέσω αβεβαιότητας για τον πλήρη αντίκτυπο των δασμών και πιθανά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους."
Δεν υπάρχουν νικητές
Κατά τον David Rosenberg, πρόεδρο και ιδρυτή της Rosenberg Research, "δεν υπάρχουν νικητές σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, όταν ακούτε αυτή την παγίδα για το πώς οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να υποστούν κανένα βάρος.
Οι δασμοί δείχνουν μηδενική κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εμπορίου, επειδή είναι η επιχείρηση εισαγωγής, όχι η εξαγωγική χώρα που πληρώνει τη χώρα εξαγωγής.
Και πολλά από αυτά θα μεταδοθούν στον καταναλωτή, επομένως βρισκόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες σε ένα πολύ σημαντικό σοκ τιμών για τον αμερικανικό τομέα των νοικοκυριών».
Ο πυρήνας των πεποιθήσεων του Trump
Κατά τον David Roche, της Quantum Strategy, "αυτοί οι δασμοί δεν είναι μεταβατικοί. Αποτελούν τον πυρήνα των πεποιθήσεων του Προέδρου Trump.
Σηματοδοτούν τη μετάβαση από την παγκοσμιοποίηση σε απομονωτικές, εθνικιστικές πολιτικές - και όχι μόνο για την οικονομία.
Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και θα γίνει αισθητή για δεκαετίες.
Θα υπάρξουν διαρροές σε πολλούς τομείς πολιτικής όπως η γεωπολιτική.
Αυτή τη στιγμή, περιμένουμε αντίποινα, όχι διαπραγματεύσεις από την ΕΕ (με στόχο τις υπηρεσίες των ΗΠΑ) και την Κίνα (με επίκεντρο τα στρατηγικά και επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ).
Οι δασμοί θα ενισχύσουν τη bear market. Θα προκαλέσουν παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό καθώς και ύφεση των ΗΠΑ και της ΕΕ».
Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης
Υψηλός πλέον είναι ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, κατά τους αναλυτές της Evercore ISI.
«Δεν θα λέγαμε ότι είναι εντελώς υφεσιακοί δασμοί, αλλά σίγουρα αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης», ανέφεραν οι αναλυτές της Evercore ISI.
Ο επικεφαλής οικονομικών της Renaissance Macro, Neil Dutta, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις ως «ένα τεράστιο σοκ για την οικονομία».
«Είναι έκπληξη που οι μετοχές δεν πέφτουν ακόμη περισσότερο», έγραψε ο Dutta.
"Ίσως οι επενδυτές υποθέτουν ότι θα επικρατήσουν πιο ψύχραιμες φωνές αργότερα", ανέφερε.
Εμπόδιο στην ανάπτυξη
Κατά τον Stuart Kaiser, επικεφαλής στρατηγικής διαπραγμάτευσης μετοχών της Citi στις ΗΠΑ, οι ανακοινώσεις για τους δασμούς ήταν χειρότερες από τις προσδοκίες των επενδυτών.
Επίσης, δεν συνιστά ακόμη αγορές στη Wall Street.
«Το μοτίβο των αρνητικών τίτλων, των καθυστερημένων προθεσμιών και της υλοποίησης των απειλών φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί.
Η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου περιελάμβανε τη δυνατότητα ανατροπών με βάση τα διμερή αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμη είναι νωρίς», έγραψε ο Kaiser.
Παρέμβαση Nagel (Bundesbank) για δασμούς Trump - «Επίθεση στην παγκόσμια ευημερία»
Οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump απειλούν την παγκόσμια οικονομία και θέτουν υπό αμφισβήτηση τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Joachim Nagel.
«Οι αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιβολή δασμών θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της Bundesbank σε δήλωσή του.
«Το αποτέλεσμα θα είναι μια επίθεση στην ευημερία των πάντων. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί. Οι τιμές θα αυξηθούν».
Οι εμπορικοί δασμοί «θα θέσουν σε δοκιμασία τα επιτεύγματα της νομισματικής πολιτικής», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ -η οποία λαμβάνει την επόμενη πολιτική της απόφαση στις 17 Απριλίου- «θα πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση».
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να σταθμίσουν τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην περιοχή έναντι εκείνων της προβλεπόμενης ανανέωσης των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για υποδομές στην Ευρώπη.
Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφιταλαντεύονται ακόμη για το αν θα μειώσουν εκ νέου το κόστος δανεισμού σε μόλις δύο εβδομάδες μετά από έξι μειώσεις από τον Ιούνιο, διατηρώντας στο τραπέζι την επιλογή μιας παύσης.
Οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων μετά την ανακοίνωση των δασμών και τώρα βλέπουν πιθανότητα 90% για νέα μείωση αυτόν τον μήνα.
Σάρωσε ο τυφώνας Trump
Με σαρωτικoύς δασμούς «εγκαινίασε» από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου την «Ημέρα Απελευθέρωσης» ο Donald Trump, δηλώνοντας ότι σύντομα θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή «ανταποδοτικών δασμών» εις βάρος χωρών σε όλο τον κόσμο.
«Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Για δεκαετίες, η χώρα μας λεηλατήθηκε και βιάστηκε από έθνη κοντά και μακριά» – είτε πρόκειται για συμμάχους είτε για εχθρούς.
Ο Trump υπογράμμισε τη σημασία της απόφασής του, αποκαλώντας τη μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Μας το κάνουν, τους το κάνουμε κι εμείς.
Δεν μπορεί να γίνει πιο απλό από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Με αυτή την απόφαση θα κάνουμε ξανά σπουδαία την Αμερική», πρόσθεσε, ενώ δεν δίστασε να προαναγγείλει μια «χρυσή εποχή» για τη χώρα υπό τη νέα εμπορική πολιτική του.

Nέο κύμα δασμών
Σε αυτό το πλαίσιο, o Trump ανακοίνωσε ένα νέο κύμα δασμών, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του ως τη «διακήρυξη της οικονομικής μας ανεξαρτησίας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα έσοδα από τους δασμούς θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των φόρων και την αποπληρωμή του εθνικού χρέους.
«Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να μειώσουμε τους φόρους μας και να αποπληρώσουμε το εθνικό μας χρέος», τόνισε. Αναφερόμενος στο διεθνές εμπόριο, υποστήριξε ότι «μερικές φορές, ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό».
Παρέθεσε ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, λέγοντας ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στην ίδια τη χώρα, ενώ στην Ιαπωνία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 90%.
Την ίδια στιγμή, τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόλις ένα μικρό κλάσμα των πωλήσεων στις συγκεκριμένες αγορές.
«Η Ford πουλάει ελάχιστα στο εξωτερικό», ανέφερε ο Trump, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη ισότιμων όρων ανταγωνισμού έχει «αποδεκατίσει» τις αμερικανικές βιομηχανίες.
«Γι’ αυτό, από τα μεσάνυχτα, θα επιβάλουμε δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό», ανακοίνωσε…
«Όσο μας χρεώνουν, θα τους χρεώνουμε»
Στη συνέχεια, ο Trump ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν στην εφαρμογή «ανταποδοτικών δασμών» σε όλες τις χώρες, επιβάλλοντας ταρίφες που θα αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι άλλες χώρες στις αμερικανικές εξαγωγές.
Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα διάγραμμα στο ακροατήριο, στο οποίο φαινόταν ότι η Κίνα επιβάλλει δασμούς 67% στις αμερικανικές εισαγωγές.
«Εφόσον μας χρεώνουν τόσο, εμείς θα τους χρεώσουμε με 34%», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο διάγραμμα κατέγραφε και τους νέους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει η Ουάσινγκτον σε άλλες δικαιοδοσίες:
Ευρωπαϊκή Ένωση: 20%, Μεγάλη Βρετανία: 10%, Βιετνάμ: 46%, Ταϊβάν: 32%, Ιαπωνία: 24%, Ινδία: 26%, Νότια Κορέα: 25%, Ταϊλάνδη: 36%, Βραζιλία: 10%, Σιγκαπούρη: 10%, Νότια Αφρική: 30%, Ελβετία: 31%, Ινδονησία: 32%, Καμπότζη: 49%, Τουρκία: 10%, Κολομβία: 10%, Σρι Λάνκα: 44%, Πακιστάν: 29%, Αυστραλία: 10%, Χιλή: 10%, Φιλιππίνες: 17%, Ισραήλ: 17%, Μπαγκλαντές: 37%...
Ο Trump υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική θα διασφαλίσει δίκαιους όρους ανταγωνισμού για την αμερικανική βιομηχανία και θα αποτρέψει την εκμετάλλευση των ΗΠΑ από ξένες οικονομίες.
«Θέλουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας, αλλά δεν μας δίνουν τίποτα σε αντάλλαγμα»
Προηγουμένως, ο Donald Trump εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για πολιτικές που, όπως ισχυρίστηκε, πλήττουν την αμερικανική οικονομία και εξυπηρετούν αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα.
«Θέλουμε να στέλνουμε τα αυτοκίνητά μας, να εξάγουμε τα προϊόντα μας παντού, αλλά εκείνοι δεν μας δίνουν τίποτα σε αντάλλαγμα», δήλωσε με αγανάκτηση, αναφερόμενος στους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εξαγωγές.
Ο Trump επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αποκλείουν τα αμερικανικά πουλερικά, ενώ η Αυστραλία αρνείται πεισματικά να αγοράσει αμερικανικό βοδινό κρέας.
«Δεν θέλουν ούτε ένα κιλό από το βοδινό κρέας μας. Το απορρίπτουν γιατί δεν θέλουν να επηρεάσουν τους δικούς τους αγρότες», ανέφερε σκωπτικά.
Στη συνέχεια, έστρεψε τα βέλη του προς την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, κατηγορώντας τις ότι μπλοκάρουν την εισαγωγή αμερικανικού ρυζιού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις δικές τους αγορές σε βάρος των ΗΠΑ.
Επαναφέροντας το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα του δεν θα παραμείνει αδρανής απέναντι σε τέτοιες εμπορικές πρακτικές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μονομερώς εις βάρος τους. Ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε τη δική μας οικονομία, να στηρίξουμε τον λαό μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον των Αμερικανών εργαζομένων», υπογράμμισε.
Με αυτή την τοποθέτηση, ο Trump έδειξε για ακόμη μια φορά την πρόθεσή του να υιοθετήσει μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική, βάζοντας σε προτεραιότητα την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών και τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ.

«Θέλετε εξαίρεση; Αλλάξτε πολιτική!»
Κατόπιν, ο Trump ξεκαθάρισε ότι οι ξένοι ηγέτες που επιδιώκουν να εξαιρεθούν από τους «ανταποδοτικούς δασμούς» των ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σε αλλαγές στην εμπορική τους πολιτική.
«Καταργήστε τους δικούς σας δασμούς, μειώστε τα εμπόδια, σταματήστε να χειραγωγείτε τα νομίσματά σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Και το σημαντικότερο, αρχίστε να αγοράζετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά προϊόντα» συμπλήρωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών