Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία - Ο Zelensky θα αλλάξει το Σύνταγμα, ενταφιάζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ - Θρίαμβος Ρωσίας

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία - Ο Zelensky θα αλλάξει το Σύνταγμα, ενταφιάζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ - Θρίαμβος Ρωσίας
Ο Zelensky ενδέχεται θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να κηρύξει παράνομες τις τροποποιήσεις και να ικανοποιήσει το αίτημα του Vladimir Putin
Καταιγιστικές εξελίξεις σημειώνονται στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο φαίνεται να οπισθοχωρεί από τη βασική του διαπραγματευτική θέση, δηλαδή την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
Μάλιστα, υπό την πίεση της Ρωσίας το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας, όχι μόνο φαίνεται να οπισθοχωρεί από τη στρατηγική της ένταξής του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αλλά διατίθεται να προβεί ακόμη και στην αφαίρεση του σχετικού άρθρου από το ουκρανικό σύνταγμα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Volodymyr Zelensky ενδέχεται να αναθεωρήσει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο στόχο ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, προκειμένου να ικανοποιήσει τον όρο του Vladimir Putin για την αποκήρυξη της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία, όπως αποκάλυψε ο πρώην βουλευτής Viktor Ukolov στο τηλεοπτικό κανάλι Pryamoy.
Σύμφωνα με τον Ukolov, το Κρατικό Γραφείο Ερευνών έχει ζητήσει από την Ουκρανική Βουλή έγγραφα σχετικά με τη συνταγματική τροπολογία του 2019, στο πλαίσιο νέας υπόθεσης που αφορά τον πρώην πρόεδρο Petro Poroshenko.
Ο Ukolov εκτίμησε ότι ο Zelensky ενδέχεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να κηρύξει παράνομες τις τροποποιήσεις του 2019 και να τις ακυρώσει.
Κατά την άποψή του, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010, η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις τροπολογίες του 2004 που περιόριζαν τις εξουσίες του προέδρου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως νομικό προηγούμενο.

Kiriel Dmitriev: Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, αρκεί να εγκαταλείψετε διά παντός τις ανοησίες περί ΝΑΤΟ

62d3f64a50d43d4df3bbfbbdf76bbb9c_XL.jpg

Όλως τυχαίως, νωρίτερα 4/4 σήμερα είχε προηγηθεί δήλωση του Ρώσου διαπραγματευτή Kiril Dmitriev σχετικά με τη διάθεση της Μόσχας να παραχωρήσει ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο.
Χαρακτήρισε ωστόσο ως απαραίτητο όρο τη διά παντός εγκατάλειψη των αξιώσεων του Κιέβου για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
«Ορισμένες εγγυήσεις ασφάλειας σε κάποια μορφή μπορεί να είναι αποδεκτές», δήλωσε ο Dmitriev, χωρίς να διευκρινίσει ποιες εγγυήσεις εννοεί ακριβώς.
Ωστόσο, απέκλεισε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την «καθόλου πιθανή».
Ο Ρώσος διαπραγματευτής επεσήμανε ότι διακρίνει μια «θετική δυναμική» στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, αν και τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες συναντήσεις για να επιλυθούν οι διαφορές.
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι βλέπει προοπτικές για την αρχή μιας λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις του στην Ουάσινγκτον αφορούσαν διάφορα θέματα όπως η παραγωγή σπάνιων μετάλλων, η συνεργασία στην Αρκτική αλλά και επανδρωμένες πτήσεις προς τον Άρη και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η εργασία για την αποκατάσταση άμεσων αεροπορικών συνδέσεων προχωρά.

Μόσχα: Η εκλογή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ έδωσε νέα ώθηση για την επίλυση του Ουκρανικού

«Νομίζω ότι με την κυβέρνηση Trump βρισκόμαστε πλέον σε ένα στάδιο σκέψης για το τι είναι δυνατό, τι μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει και πώς μπορούμε να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά o αξιωματούχος της Μόσχας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι οι εγγυήσεις ασφάλειας, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή η παρουσία Αμερικανών και Ευρωπαίων ειρηνευτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας, είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα δεν θα επιτεθεί ξανά.
Οι δηλώσεις του Dmitriev δείχνουν έτσι τη διάθεση του Κρεμλίνου να προβεί σε τακτικούς ελιγμούς αλλά εντός ορισμένου... πλαισίου.
Ο Putin έχει πει ότι η ειρήνη θα είναι δυνατή μόνο αν η Ουκρανία υποστεί «αποστρατικοποίηση», ενώ ο κορυφαίος διπλωμάτης του, Sergey Lavrov, έχει δηλώσει ότι η Μόσχα αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στην παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων ως ειρηνευτών στη χώρα.

Σε απόγνωση ο Zelensky – Δέχεται απώλεια εδαφών για να μη συνθηκολογήσει η Ουκρανία

1_anqtDcZSaGF4yLPSggZnwA.png

Εντωμεταξύ, χθες 3/4 ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky διεμήνυσε ότι δέχεται συμβιβασμό για το ζήτημα των ουκρανικών εδαφών που προσάρτησε η Ρωσία.
Μιλώντας στο Chernihiv ο Zelensky δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κρατήσει η Ρωσία τα εδάφη, που έχει προσαρτήσει δηλαδή Donetsk, Lugansk, Zaporizhia και Kherson.
Σημείωσε ότι αυτή θα ήταν μία απαραίτητη επιλογή, καθώς ο πόλεμος δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι δεν εγκαταλείπει το αίτημά του να επιστρέψει η Ουκρανία στα σύνορα του 1991.

Εφικτή μία κατάπαυση πυρός τους επόμενους μήνες

Σύμφωνα με τον ίδιο, η είναι δυνατή μια πλήρης κατάπαυση του πυρός τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
Μια πλήρης κατάπαυση του πυρός μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα μπορούσε να έρθει τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, δήλωσε ο Zelensky.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για πλήρη κατάπαυση του πυρός, θα χρειαστεί να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στο μέτωπο θα μπορούσε να εξελιχθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Η Ρωσία δεν πείθεται

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία σημειώνει την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος του Κιέβου για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υπενθύμισε ότι, παρά τις ηχηρές δηλώσεις του Ζelensky η Ουκρανία συνεχίζει να παραβιάζει το προσωρινό moratorium και να χτυπά σε καθημερινή βάση ρωσικές εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής.
Ο Peskov τόνισε ότι η πραγματική στάση του Κιέβου θα μεταφερθεί σίγουρα στην Ουάσιγκτον.
Ο ΟΗΕ αποκάλυψε σενάρια για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία Πρέπει να παρακολουθείται η τήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Υπάρχουν πολλά σενάρια για αυτό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις ΟΗΕ Jean-Pierre Lacroix.
Πρόσθεσε ότι αυτό είναι δυνατό μόνο με την αμοιβαία συναίνεση της Μόσχας και του Κιέβου.
Ο Lacroix διευκρίνισε επίσης ότι ο μηχανισμός για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με την εκεχειρία απαιτεί διεθνή εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης